Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Η ρωσο-κινεζική ειρηνική πυρηνική ενέργεια θα περάσει στη θάλασσα


ΠΕΜΠΤΗ 9-5-2013

Η Κίνα έχει προτείνει στη Rosatom (Ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) να ιδρύσουν μεικτή επιχείρηση για την κατασκευή πλωτών πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.
Οι ηλεκτρικοί σταθμοί, που θα κατασκευαστούν με τη ρωσική τεχνολογία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή εξασφάλιση της εξόρυξης πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αν η μικτή επιχείρηση ιδρυθεί, θα γίνει δυνατή η διοργάνωση σειριακής παραγωγής πλωτών πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, πράγμα που θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους τους.
Η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα στολίσκο πλωτών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και να τον εκμεταλλεύονται από κοινού. Για το ότι μια τέτοια πρόταση έγινε από μια ανώνυμη κινεζική εταιρεία, δήλωσε ο επικεφαλής της θυγατρικής της Rosatom – «Rusatom Overseas» - Τζομάρτ Αλίεφ.
 Όμως διευκρίνισε ότι προς το παρόν αυτή η ιδέα ακόμη δεν αποτελεί αντικείμενο λεπτομερούς μελέτης, το δε ποσό των επενδύσεων δεν έχει καθοριστεί.
Ουσιαστικά, πρόκειται για τη ναυπήγηση μη αυτοκινούμενων πλοίων, καθένα από τα οποία διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες με συνολική δυναμικότητα 70 MW. 
Τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν σχεδιαστεί για την παροχή ενέργειας και θερμότητας σε απομακρυσμένες παράκτιες πόλεις και χωριά. 
Αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο σχέδιο, το οποίο θα έχει ζήτηση τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, λέει ο καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Αλεξεϊ Πορτάνσκι:
- Οι πλωτοί πυρηνικοί ηλεκτροσταθμοί είναι πολλά υποσχόμενο σχέδιο για πολλές χώρες. Και μπορεί να συμφέρει οικονομικά. Ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες, στις οποίες είναι δύσκολο να κατασκευαστούν ηλεκτροφόρες γραμμές. 
Τέτοιες περιοχές είναι η Άπω Ανατολή και κάποιες περιοχές, όχι και πολύ απομακρυσμένες από τα λιμάνια.
Ακριβώς εκεί η λύση αυτή μπορεί να αποδειχτεί πολύ επιτυχής.
Η Κίνα μπορεί να χρειαστεί πλωτούς πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς για την εξασφάλιση με ενέργεια των έργων εξόρυξης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η πρωτοβουλία ανήκει στην εταιρία China National Nuclear Corporation (CNNC). Ωστόσο προς το παρόν παραμένει αίνιγμα, αν θα ναυπηγούνται στην Κίνα τα ίδια τα πλοία.
 Από τη μια, τα κινεζικά ναυπηγεία σήμερα υποχρησιμοποιούνται και ως εκ τούτου είναι πρόθυμα να εργαστούν με πολύ ευνοϊκούς όρους για τον πελάτη. 
Από την άλλη, η ποιότητα των κινεζικών ναυπηγείων δεν είναι πάντοτε ικανοποιητική. Ωστόσο, εάν η μικτή επιχείρηση τελικά ιδρυθεί, το θέμα θα ρυθμιστεί δεόντως, είναι πεπεισμένος ο εμπειρογνώμονας του Κέντρου Μελετών της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Βολόντιν:
- Εδώ χρειάζονται υπολογισμοί. Η ποιότητα του εργατικού δυναμικού θα καθορισθεί από τα δυο μέρη - το κινεζικό και το ρωσικό. Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που πρέπει να αποφασιστεί σε διμερές επίπεδο στον κύκλο εμπειρογνωμόνων του υψηλότερου επιπέδου. Ως εκ τούτου, εάν θα χρησιμοποιηθεί κινεζικό εργατικό δυναμικό, αυτό θα είναι της υψηλότερης ποιότητας.
Η κατασκευή του πρώτου πλωτού πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού «Ακαδημαϊκός Λομονόσοφ» άρχισε το 2008 στο ναυπηγείο της Βαλτικής. Το δηλωθέν κόστος του έργου είναι περίπου 20,5 δισεκατομμύρια ρούβλια. 
Ωστόσο, αν γίνει δυνατό να τεθεί σε σειριακή παραγωγή η κατασκευή πλωτών πυρηνικών σταθμών, το κόστος τους θα μειωθεί κατά περίπου 30%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου