Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

«Περνάει στα χέρια» του Κράτους ο κατώτατος μισθός

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η κυβέρνηση με τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να ανακοινώσει την αλλαγή καθορισμού του κατώτατου μισθού, καθώς προκαλεί την κατά μέτωπο σύγκρουση με τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως τους εργαζόμενους.

Είναι βέβαιο ότι ο κοινωνικός διάλογος, οποίος θα έληγε στα τέλη Οκτωβρίου, θα τιναχθεί στον αέρα μετά και το γραπτό χρονοδιάγραμμα του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση, το οποίο προβλέπει ότι τον τελευταίο λόγο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2013 θα τον έχει το κράτος.

Αυτό σημαίνει ότι μετά το πρώτο πλήγμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον Νόμο 4046/12, η κυβέρνηση, κατόπιν δέσμευσης της προς την τρόικα, προχωρά στην ανατροπή του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Συγκεκριμένα το «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής», κεφ. 4.1 «Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής στην αγορά εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας» αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση θα εργασθεί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Το παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα από τις αρχές Απριλίου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός», ωστόσο κάτι τέτοιο εξαρτάται από την ανεργία και την ύφεση στη χώρα που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις της εκάστοτε κυβέρνησης πέφτουν έξω.

Αναλυτικότερα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει:
1. Ολοκλήρωση κοινωνικού διαλόγου έως το τέλος Οκτωβρίου.
2. Έως το τέλος του 2012 νομική προετοιμασία του «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
3. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης.
4. Έως το τέλος Ιανουαρίου 2013, μετά τη θεσμικά προβλεπόμενη κοινωνική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί.
5. Αρχές Απριλίου του 2013 θα τεθεί σε εφαρμογή ο κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμ
ό».

Νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά
Πέρα όμως από την αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, η τρόικα επιμένει σε νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με περιορισμό των αποζημιώσεων, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες και στις ημέρες απασχόλησης.

Αποζημιώσεις

Οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν την περικοπή των αποζημιώσεων των εργαζομένων κατά 30% χωρίς προειδοποίηση απόλυσης, ενώ σε περιπτώσεις με προειδοποίηση επιμένουν τόσο στο να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης, όσο και το ποσό της αποζημίωσης που θα δίνεται κατά 16%.

Το σενάριο για μείωση κατά 16% των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης προέρχεται από τον υπολογισμό των μισθών χωρίς την προσαύξηση των δώρων (δηλαδή σε 12μηνη και όχι 14μηνη βάση). Σήμερα ανεξάρτητα από το αν προηγείται ή όχι προειδοποίηση απόλυσης, η αποζημίωση υπολογίζεται μισθός Χ 14/12. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η αποζημίωση θα υπολογίζεται σε δωδεκάμηνη βάση, δηλαδή μισθός Χ 12/12.

Σύμφωνα με κύκλους τους υπουργείου Εργασίας, η αντιπρόταση της κυβέρνησης ήταν ότι έχει ήδη μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης, έχει ήδη αυξηθεί ο χρόνος δοκιμαστικής απασχόλησης των εργαζομένων από 2 σε 12 μήνες χωρίς προειδοποίηση απόλυσης, έχουν μειωθεί δραστικά οι μισθοί άρα και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν σε περίπτωση που απολυθούν, αλλά και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκές σύστημα κοινωνικής προστασίας των απολυμένων - ανέργων για την επαναφορά τους στην αγορά εργασίας.

Κατώτατος μισθός
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που δεν τέθηκε υπόψη του υπουργού Εργασίας, η τρόικα φαίνεται να εμμένει στην κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων επί του κατώτατου μισθού, ώστε να παραμείνει στα 586 ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση εάν επιμείνει η τρόικα εξετάζει εναλλακτικό σενάριο όπως το να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9%. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η αύξηση αυτή να μην ξεπερνάει το 5%. Δηλαδή σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ και φτάνει μετά από 9 χρόνια εργασίας 750 με το 5% θα φτάνει το ανώτερο μέχρι 678 ευρώ.

Ευελιξία ωραρίων – εξαήμερο
Η δεύτερη «σύσταση» είναι να ενισχυθεί η ευελιξία της εργασίας με αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του πενθημέρου), να αποσυνδεθεί ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και να καταργηθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας με απόφαση του εργοδότη. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, έχοντας συνομιλήσει με επιχειρηματικούς κύκλους, έχουν αποφασίσει να πιέσουν ώστε αναθεωρηθεί το άρθρο 8 του ν. 3846/2010 που προβλέπει την προσαύξηση κατά 30% της αμοιβής για την εργασία η οποία παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδας, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας και ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Από τη διάταξη αυτή έχουν εξαιρεθεί μόνο οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις και η πίεση που θα ασκηθεί είναι να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων, σε όλους τους τομείς, σε εξαήμερη βάση χωρίς να θίγεται το 40ωρο και τα ωράρια εργασίας να καθορίζονται με διευθυντικό δικαίωμα.

Κατάργηση αναγγελιών - περιορισμός γραφειοκρατίας
Να περιοριστούν οι διοικητικές υποχρεώσεις που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την αναγγελία αλλαγών σε μισθούς, ωράρια, βάρδιες κ.ά είναι η τρίτη αξίωση.

Ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση 11 ώρες

Η κυβέρνηση αναμένεται να αποδεχθεί την κοινοτική οδηγία που ισχύει σε όλες τις χώρες και από 12 ώρες που ισχύει σήμερα να μειωθούν στις 11.


ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ


ΠΗΓΗ:  real.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου