Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Αντισυνταγματική κρίθηκε η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο




«Χαστούκι» στην κυβέρνηση αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει -κατά πλειοψηφία- αντισυνταγματική και παράνομη την πρώτη εφεδρεία στο δημόσιο τομέα που προβλέφθηκε το 2011 με το Μνημόνιο Ι. 
 
Αντισυνταγματική κρίθηκε η πρώτη εφεδρεία στο ΔημόσιοΣύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση δημοσίου δικαίου.
Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές πριν την εφαρμογή του επίμαχου μέτρου  δεν εξετάστηκε από την κυβέρνηση εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών και δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών από την εφαρμογή του καθεστώτος της εφεδρείας, αλλά ούτε ερευνήθηκαν οι ανάγκες οι οποίες θα δημιουργούνταν από τα κενά στο έμψυχο υλικό του δημοσίου τομέα, κ.λπ.
Πάντως, με το Μνημόνιο ΙΙ υπήρξε και δεύτερη εφεδρεία η οποία καταλαμβάνει μεγαλύτερο κύκλο εργαζομένων στον δημόσιο τομέα από την πρώτη εφεδρεία.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.) όπως και η επίμαχη υπουργική απόφαση, που καθιερώνει την πρώτη εφεδρεία είναι αντίθετη σε διατάξεις του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (ευρωπαϊκών οδηγιών).
Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου