Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο για μια «μικρή» και για μια «αναδιαρθρωμένη» ΔΕΗ


Στηρίζεται στο μοντέλο της ιταλικής Enel και έχει εγκριθεί από πολιτικούς αρχηγούς και τρόικα
Της Χρυσας Λιαγγου
Μια «μικρή ΔΕΗ» που θα παραχωρηθεί, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, προς πώληση σε ιδιώτες και μια «αναδιαρθρωμένη ΔΕΗ» που θα αναζητήσει μελλοντικά στρατηγικό επενδυτή, περιλαμβάνει το σχέδιο αποκρατικοποίησης της εταιρείας. Το project βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, έχει παρουσιαστεί ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς και στην τρόικα και έχει γίνει αποδεκτό. Η οριστικοποίησή του προχωράει αυτό το διάστημα σε συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και του συμβούλου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, την HSBC, με στόχο να κατατεθεί στην τρόικα το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η υλοποίησή του, ωστόσο, προβλέπεται σε ορίζοντα τριετίας, διάστημα που φέρεται να έχει συναινέσει η τρόικα, κατανοώντας την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος.
Παράλληλα με το σχέδιο αποκρατικοποίησης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, προχωράει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρισμού για την εξυγίανση και πλήρη απελευθέρωσή της. Οι ρυθμιστικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, τίθενται από την τρόικα πιο πιεστικά απ’ ό,τι το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, αφού για να υπάρξουν επενδυτές θα πρέπει να είναι πλήρως ξεκάθαροι και διαφανείς οι όροι λειτουργίας της αγοράς που θα δραστηριοποιείται η προς πώληση εταιρεία.
Αυτήν την περίοδο, λοιπόν, τρέχουν, παράλληλα, ένα σχέδιο δημιουργίας «μικρής ΔΕΗ», ένα σχέδιο αναδιάρθρωσής της, το οποίο έχει επίσης αναλάβει η HSBC και ένα σχέδιο αναπροσαρμογής της αγοράς ηλεκτρισμού που έχει αναλάβει η ΡΑΕ, η ολοκλήρωση των οποίων θα θέσει τις βάσεις μιας πραγματικά ανταγωνιστικής αγοράς, χωρίς στρεβλώσεις, με υγιείς επιχειρήσεις και χωρίς ελλείμματα.
Μοντέλο ENEL Το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» στηρίζεται στο μοντέλο που εφάρμοσε η ιταλική ΕΝΕL μια δεκαετία νωρίτερα. Σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, σε αυτή τη φάση έχουν μπει απλώς κάποιες βασικές παραδοχές. Αυτές είναι ότι η νέα επιχείρηση που θα δημιουργηθεί θα είναι πλήρως καθετοποιημένη κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ. Θα περιλαμβάνει, δηλαδή, μονάδες με αντιπροσωπευτική ισχύ από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά, ορυχεία αλλά και κομμάτι της εμπορίας και βέβαια τους εργαζομένους που απασχολούνται στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο. Η συνολική προς παραχώρηση ισχύ έχει συμφωνηθεί ότι δεν μπορεί να είναι πάνω από το 30% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα (πλην νησιών), δηλαδή γύρω στα 3.000 μεγαβάτ.
Εχει επίσης συμφωνηθεί ότι το ελκυστικότερο πακέτο θα ήταν η ισχύς αυτή να είναι συγκεντρωμένη στη Βόρεια Ελλάδα, που σημαίνει στο λιγνιτικό συγκρότημα της Δυτικής Μακεδονίας και στο υδροηλεκτρικό συγκρότημα του Νέστου. Επιπλέον έχει μπει η παραδοχή ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό θα πρέπει να επιλεγεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ελκυστικότητά του, χωρίς παράλληλα να απομειώνει την αξία της εναπομείνασας ΔΕΗ.
Δύσκολα ερωτήματα Εδώ σταματάνε τα εύκολα και αρχίζουν τα δύσκολα. Ποιοι σταθμοί διασφαλίζουν τα βασικά αυτά δεδομένα; Πώς τα διάφορα πάγια συνδέονται με τον δανεισμό της ΔΕΗ και πώς επηρεάζουν την αποπλήρωμή του; Πώς θα ρυθμιστούν θέματα που συνδέονται με παραχωρήσεις εδαφών και απαλλοτριώσεις και πώς θα επιλεγούν τα ορυχεία που θα προσφερθούν στην νέα εταιρεία, δεδομένου ότι από το ίδιο ορυχείο μπορεί να τροφοδοτούνται διαφορετικές μονάδες;
Πώς θα επηρεάσει το ασφαλιστικό της ΔΕΗ η μεταφορά εργαζομένων στη νέα εταιρεία καθώς επίσης και η πώληση και παγίων που με νόμο αποτελούν περιουσία των εργαζομένων; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που έχει αναλάβει να απαντήσει ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης και έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης των νομικών υπηρεσιών της ΔΕΗ.
Με προσεκτικά βήματα τρέχει το ίδιο διάστημα και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ που θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή. Η τρόικα φέρεται να υποχώρησε έναντι της αρχικής της απαίτησης για μείωση του μισθολογικού κόστους της ΔΕΗ, υπέρ μιας εκ βάθρων αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, που θα εγγυάται τη μακροπρόθεσμη εξυγίανσή της. Οι τροϊκανοί έδειξαν να κατανοούν πλήρως ότι δεν έχει κανένα νόημα να μειωθεί το μισθολογικό κόστος και να παραμείνουν στρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα υπεράριθμοι διοικητικοί υπάλληλοι και τεράστιες ελλείψεις σε τεχνικό και εξειδικευμένο προσωπικό, μεταφέρει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.
Ξένοι επενδυτές σε αναμονή Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή είναι «ακαδημαϊκό», τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες. Εξηγούν ότι πράγματι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά αυτό θα οριστικοποιηθεί μόνο όταν ξέρουν τι ακριβώς θα αγοράσουν, σε τι αγορά θα λειτουργήσουν και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από το γενικότερο τάιμινγκ.
Ενδιαφέρον «ακαδημαϊκού» επιπέδου έχει εκφραστεί σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες τόσο από γερμανικές όσο και από γαλλικές και ιταλικές εταιρείες. Επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών EON και RWE, καθώς και της ιταλικής Edison, η οποία έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο της EDF.
Οι φημολογίες περί ενδιαφέροντος του Κατάρ για τη ΔΕΗ, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ντόχα, δεν επιβεβαιώνονται. «Είναι πολύ πρόωρο το project της ΔΕΗ για το Κατάρ» αναφέρει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις επαφές με αξιωματούχους του εμιράτου.
Μεταφέρει, ωστόσο, ότι εκφράστηκε ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, το οποίο, σύμφωνα με άλλες πηγές, συνδέεται με συνεργασίες Ελλήνων επιχειρηματιών του κλάδου που συμμετείχαν στην ελληνική αντιπροσωπεία που συνόδεψε τον πρωθυπουργό στο Κατάρ. Οι επιχειρηματικές αυτές επαφές αφορούν τόσο τον τομέα του LNG, όσο και τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΠΗΓΗ: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου