Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Αλλάζει και πάλι ο χάρτης του ασφαλιστικού συστήματος


Πηγή: Express.gr  03/02/13
 ΝΕΟ κύμα επώδυνων αλλαγών στη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων αναμένεται να επιφέρει η προωθούμενη από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στο στόχαστρο βρίσκονται αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι ηλικίας 50-55 ετών, οι οποίοι παρά τις πολυάριθμες μέχρι σήμερα ανατροπές έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αρκετά κεκτημένα. Οι νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα μειώσουν έως 30% συντάξεις που καταβάλλουν ειδικά ταμεία όπως αυτά των ΔΕΚΟ και τραπεζών, αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών, τις οποίες θα λάμβαναν όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1983. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης, αναμένεται να προχωρήσει στη λογιστική και διοικητική συγχώνευση 90 κλάδων στα υπάρχοντα κύρια ταμεία, υιοθετώντας παράλληλα κοινούς όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους των ταμείων, ίδιο ύψος καταβαλλόμενων εισφορών αλλά και παροχών έως το τέλος του έτους. Έτσι από το 2014, όπου σημειωτέον ξεκινούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία Πρόνοιας, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ενιαίο σύστημα παροχών και εισφορών των ασφαλισμένων στα υπάρχοντα ταμεία κύριας ασφάλισης. Οι επικείμενες αλλαγές αφορούν:

 - Κατάργηση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ταμείων. Τα συγχωνευμένα ταμεία στο ΙΚΑ και στους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα σταματήσουν να λειτουργούν ως αυτόνομοι λογαριασμοί με ξεχωριστό προσωπικό, διευθύνσεις κ.λπ. Μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει στο πώς θα χρησιμοποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των φορέων που θα συγχωνευτούν στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Εάν δηλαδή για παράδειγμα το ΙΚΑ θα συνεχίσει να δανείζεται από το επικουρικό της ΔΕΗ ή θα μπορεί να τα οικειοποιηθεί.

- Ενιαίος υπολογισμός συντάξεων. Στα συγχωνευμένα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρχει νέος υπολογισμός συντάξεων. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τους νέους συνταξιούχους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2015. Σύμφωνα με το νόμο, οι νέοι ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 10% τουλάχιστον στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, κατά 30% στο πρώην ΤΕΒΕ, το οποίο αποκλίνει κατά πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο ταμεία, στον ΟΑΕΕ, το ΤΣΑ και το ΤΑΕ. Επίσης μειώσεις μεταξύ 15% και 20% θα υπάρξουν στο ταμείο των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) καθώς και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Για παράδειγμα, η ανώτατη σύνταξη που καταβάλλει το ΙΚΑ ανέρχεται περίπου στα 1.700 ευρώ, όταν τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ καταβάλλουν συντάξεις 2.700 ευρώ. Η απόκλιση αυτή δεν στηρίζεται μόνο στις καταβληθείσες εισφορές, αλλά στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή ποιος μισθός καθορίζει τις συντάξιμες αποδοχές.
- Ενιαίες εισφορές. Θα υπάρξουν ενιαίες εισφορές άρα και παροχές. Το κράτος από το 2015 θα εγγυάται μόνο την εθνική κατώτατη σύνταξη των 360 ευρώ και πάνω σ'Α αυτή θα διαμορφώνεται το ποσό της τελικής σύνταξης που λαμβάνει ο ασφαλισμένος, ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει. Οι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από την 1.1.2011, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015, θα λαμβάνουν τη λεγόμενη αναλογική σύνταξη, με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης ανά έτος και ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση το σύνολο όλου του ασφαλιστικού βίου. Δηλαδή, αναλογική σύνταξη σύμφωνα με ασφαλιστικές κλάσεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

- Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία εξαίρεσης ταμείων από το ΕΤΕΑ. Η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων δεν θα είναι μόνο διοικητική, αλλά θα σηματοδοτήσει περικοπές συντάξεων έως και 50%, ώστε να μην ξεπερνούν τα 250 με 300 ευρώ. Την ίδια όμως στιγμή αλλάζει ριζικά ο χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, αφού στο ΕΤΕΑ θα υπάρχουν ατομικοί λογαριασμοί και το ποσό της σύνταξης θα είναι ανάλογο με το ποσό των καταβληθεισών εισφορών.
Μείωση εργοδοτικών εισφορών. Θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή τις παραπάνω αλλαγές, η κυβέρνηση θα καταφέρει να προχωρήσει στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που απαιτεί η τρόικα κατά 5% έως το τέλος του 2013. Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχει τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθιστώντας τις ελκυστικότερες εν όψει των αποκρατικοποιήσεων και ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εξέλιξη που αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα της τρόικας.

Αργυρώ Μαυρούλη
Arma@express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου