Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Μπρόκολο, ένα πολύτιμο λαχανικό



Μπρόκολο, ένα πολύτιμο λαχανικόΤα τελευταία χρόνια το μπρόκολο έχει σχεδόν παραμερίσει τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά και έχει κερδίσει την θέση που του αξίζει… στο πιάτο μας!

Δεν είναι μόνο οι πολλοστοί τρόποι που μπορεί να μαγειρευτεί, από απλά βρασμένο ή στον ατμό που τρώγεται σαν σαλάτα, είναι  ιδανικό σαν συνοδευτικό και φυσικά κατάλληλο για ξεχωριστές δημιουργίες που κλέβουν την παράσταση της νοστιμιάς και ό,τι καλύτερο για περιόδους νηστείας και δίαιτας! Ακόμη και αν δεν το προτιμούσατε μέχρι τώρα οφείλετε να μάθετε γιατί  το μπρόκολο πρέπει να κατέχει την καλύτερη θέση προτίμησης στα χειμερινά  πράσινα λαχανικά, ώστε να το εντάξετε άμεσα στην διατροφή σας!
Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών και είναι ένα είδος λάχανου με καταγωγή Ιταλική, αφού καλλιεργήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους!
Το μπρόκολο μοιάζει με ένα συμπαγές μπουκέτο από φούντες, το πιο τυπικό του χρώμα είναι το βαθύ πράσινο αν και υπάρχουν και ποικιλίες μωβ και  κόκκινου σκούρου μπρόκολου. Είναι ανθεκτικό στο κρύο καλλιεργείται εύκολα και αναπτύσσεται γρήγορα σε ένα φυτό ύψους έως και 50 εκατοστά, η συγκομιδή του αρχίζει από τον Οκτώβρη με τελευταία τον Απρίλη.

Η γεύση του είναι σχετικά ουδέτερη και ευχάριστη, κάτι ανάμεσα σε λάχανο και κουνουπίδι!

Το μπρόκολο έχει μελετηθεί ιδιαίτερα για τις ευεργετικές του δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, πρόκειται για την σχεδόν τέλεια πηγή θρεπτικών συστατικών με λίγες θερμίδες, προτείνεται ανεπιφύλακτα από τους ειδικούς να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα από παιδιά και ενήλικες και φυσικά είναι στην λίστα των Super Foods!

Πλούσιο σε καροτενοειδή, το μπρόκολο θεωρείται μια τροφή που προστατεύει και δρα άριστα κατά του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του πνεύμονα, του τραχήλου, του στομάχου , του δέρματος!
Τουλάχιστον δώδεκα φυτοχημικές ουσίες στο μπρόκολο,  παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις!

Επίσης το μπρόκολο φροντίζει για την καλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών, βοηθά στην διατήρηση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, στην ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης, στην αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης και της αρθρίτιδας, δρα στην καλή λειτουργία των ματιών και προλαμβάνει τον καταρράκτη, προστατεύει το στομάχι, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον οργανισμό από τις αλλεργίες!

Η σύσταση του μπρόκολου είναι κατά 91% νερό και απίστευτα πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες A, B1, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο, φολικό οξύ, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία!
Το μπρόκολο προτιμήστε το,  ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι στα καλύτερά του! Αγοράστε μπρόκολα με σφικτές και συμπαγής ανθοκεφαλές, χωρίς στίγματα, με ζωντανό πράσινο χρώμα, όταν το μπρόκολο αρχίζει να αποκτά κίτρινο χρώμα δεν είναι φρέσκο! Τυλίξτε το με χαρτοσακούλα ή με χαρτί κουζίνας και μετά με μεμβράνη και διατηρήστε το ως και 5 ημέρες στο ψυγείο. Βράστε το μπρόκολο σε άφθονο νερό, τόσο ώστε να μαλακώσει μόνο και να μην χάσει τα πολύτιμα συστατικά του, ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι στον ατμό!

Να προσθέτετε το μπρόκολο πάντα τελευταίο σε κάθε συνταγή και να μην το ταλαιπωρείται στον φούρνο μικροκυμάτων, όπως επίσης να το ψήνετε γενικά όσο λιγότερο μπορείτε!

Αν θέλετε να μειώσετε την μυρωδιά κατά το βράσιμο, ρίξτε στην κατσαρόλα 1 μεγάλη φέτα λεμόνι. Προσθέστε το μπρόκολο σε ζυμαρικά, πίτσες, ομελέτες, αλμυρά  κέικ,  μπορείτε να το κάνετε πουρέ, ογκρατέν, σαλάτα με γιαούρτι, μουστάρδα και κύμινο ή κάρυ!

Γενικά πειραματιστείτε με διάφορες συνταγές ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε το μπρόκολο ακόμη και καθημερινά γιατί είναι ένα πολύτιμο λαχανικό που βοηθά πραγματικά  και αποδοτικά  τον οργανισμό με τα θρεπτικά του στοιχεία.

Πηγή: feeds.feedburner.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου