Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - Τελικά μειώθηκαν κατά 774 κλινικές και τμήματα -Στη ζητιανιά οι άρρωστοι, για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους

22-2-2013
Οι ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία κρατούν κλειστά 137 κρεβάτια ΜΕΘ (φωτ.)

Eurokinissi
Κατά 113 περισσότερες - απ' τις 661 αρχικώς σχεδιασθείσες - είναι οι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να επιτευχθούν οι «οικονομικοί στόχοι» που έχει συνδιαμορφώσει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με την τρόικα στο χώρο της Υγείας, ενόψει της επίσκεψης των τεχνικών κλιμακίων την ερχόμενη βδομάδα και την εκταμίευση της δόσης του Μάρτη.Σύμφωνα, λοιπόν, με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «οι συνολικές ενοποιήσεις είναι 774» και προήλθαν απ' τη συγχώνευση 80 τμημάτων και 33 κλινικών. Δηλαδή, συγχωνεύτηκαν ομοειδή τμήματα (π.χ. ορθοπεδικό με ορθοπεδικό) και μικρές κλινικές (π.χ. μια μικρή ρευματολογική κλινική συγχωνεύτηκε σε μια παθολογική κλινική του αντίστοιχου νοσοκομείου). Συνολικά, έμειναν 2.673 - από 3.447 - τμήματα και κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία.
Με τις συγχωνεύσεις επιχειρείται η κάλυψη των δραματικών κενών ιατρονοσηλευτικού προσωπικού: Από έγγραφο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, προς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών προκύπτει ότι οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε 3.806, οι οποίες εκκρεμούν στα Συμβούλια Επιλογής Γιατρών, ενώ τα έτη 2011 και 2012 συνταξιοδοτήθηκαν 1.453 γιατροί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γιατρών Ελλάδας τα κενά των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε 6.000, τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας ζητά την πρόσληψη 600 μόνιμων και 800 επικουρικών γιατρών.
Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) υπάρχουν 22.000 κενές θέσεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, αυτή τη στιγμή να είναι κλειστά 137 - απ' τα 655 - κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Για να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια χρειάζονται 108 γιατροί και 330 νοσηλευτές και σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δόθηκε απ' τον πρωθυπουργό το «πράσινο φως» για την κάλυψη αυτών των κενών.
Στα μεγάλα κενά του προσωπικού έρχεται να προστεθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται απίστευτες ελλείψεις υλικών και ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας.
Για το 2013, οι προβλεπόμενες λειτουργικές δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονται σε 2 δισ. εκ των οποίων το 1 δισ. θα καταβληθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και το άλλο 1 δισ. θα καταβληθεί απ' τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων είχαν την παρακάτω εξέλιξη: 2009 2,9 δισ. ευρώ, 2010 2,6 δισ., 2011 2,4 δισ. και 2012 2,2 δισ.
«Κόβουν» τα φάρμακα
Στη ζητιανιά για να εξασφαλίσουν ακόμα και τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη οδηγεί η συγκυβέρνηση τους ασθενείς με τις αλλεπάλληλες περικοπές, για να «πιάσει τους στόχους, που έχουν συνομολογηθεί» με την τρόικα.
Το 2012, η συμφωνηθείσα με την τρόικα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν 2,88 δισ. ευρώ ή 240 εκ. ευρώ το μήνα. Για το 2013, η πρόβλεψη είναι 2,44 δισ. ευρώ ή 203 εκ. ευρώ το μήνα. Και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς το Γενάρη του 2013 η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα μειώθηκε σε 200 εκ. ευρώ, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν στοιχειώδη περίθαλψη.
Πρόσδεση της έρευνας στις φαρμακευτικές εταιρείες
Με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών η κλινική έρευνα στα δημόσια νοσοκομεία προσδένεται στις επιδιώξεις των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από αυτές, ενώ το κράτος δε θα έχει καμιά συμμετοχή.
Η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω των Ειδικών Λογαριασμών στα πανεπιστήμια και στα νοσοκομεία από εταιρείες ή από ιδιώτες χορηγούς. Ως δέλεαρ, ώστε να «μπουν στο παιγνίδι» και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, 15% των εσόδων θα πηγαίνουν γι' αυτά - με προσαύξηση 5% κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης - και 5% για τις υγειονομικές περιφέρειες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www1.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου