Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ρωσική έκθεση στο Άουσβιτς


25.01.2013, 18:36




Τις 27 Ιανουαρίου στην Πολωνία στο μουσείο "Άουσβιτς-Μπίρκεναου" της πόλης Άουσβιτς θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια ρωσικής έκθεσης. Η ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία – ακριβώς στις 27 Ιανουαρίου του 1945 αυτό το στρατόπεδο του θανάτου απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα.

Arbeit macht frei Музей узников нацистский концлагерь Аушвиц-Биркенау ОсвенцимΠάνω από ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στο Άουσβιτς - το στρατόπεδο συγκέντρωσης, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την εξολόθρευση των «κατώτερων φυλών» και των πολιτικών αντιπάλων των Ναζί. Μεταξύ αυτών ήταν και περίπου 900 χιλ. Εβραίοι, τουλάχιστον 140 χιλ. Πολωνοί και περίπου 23 χιλ. τσιγκάνοι. Στο έδαφος της πρώην στρατόπεδου του θανάτου από το 1947 λειτουργεί μουσείο, διεξάγονται έρευνες, όμως ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έχει εξακριβωθεί.
Οι περισσότεροι κρατούμενοι θανατώνονταν στους θαλάμους αερίων αμέσως μετά την άφιξή τους. Μεταξύ αυτών ήταν περίπου 230 χιλιάδες παιδιά ηλικίας κάτω των 16 χρονών. Σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων που επέζησαν, κάθε μέρα στα κρεματόρια καίονταν περίπου 8 χιλιάδες πτώματα. Σιδηροδρομικές συστοιχίες με τους καταδικασμένους έφταναν από περισσότερες από 30 χώρες.
Οι υπόλοιποι μεταφέρονταν στα καταναγκαστικά έργα. Σχεδόν κανένας δεν κατόρθωσε να επιζήσει. Οι Σοβιετικοί στρατιώτες ανακάλυψαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μόνο 7 χιλ. άτομα, μας είπε ο βετεράνος Ιβάν Μαρτινούσκιν, ο οποίος συμμετείχε στην απελευθέρωση του στρατοπέδου:
- Είδα μαυρισμένους ανθρώπους, άλλους τυλιγμένους σε κουβέρτες, άλλους σε ρόμπες. Ήταν πολύ δύσκολο να δούμε ακόμη και στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων. Το μόνο που μπορούσε να δει κανείς ήταν τα λαμπερά μάτια τους, στα οποία διακρινόταν η χαρά για το ότι ήρθε το τέλος αυτής της κόλασης.
Οι φυλακισμένοι πέθαιναν από τις ασθένειες και τους ξυλοδαρμούς. Μια φορά την ημέρα οι κρατούμενοι έπαιρναν 300 γραμμάρια ψωμί και ένα λίτρο πολύ υδαρή σούπα. Σταδιακά, οι άνθρωποι έφταναν σε κατάσταση σκελετών καλυμένων με δέρμα.
Στο στρατόπεδο θανάτου διεξάγονταν και ιατρικά πειράματα σε ζωντανούς ανθρώπους. Για το τεστάρισμα των φαρμάκων, κατόπιν παραγγελίας γερμανικών φαρμακευτικών εταιρειών τους μόλυναν με ελονοσία και ηπατίτιδα, ευνούχιζαν τους άνδρες και τις γυναίκες της αποστείρωναν. Ο Δρ Μένγκελε, ο «Άγγελος του Θανάτου», όπως ονόμαζαν οι κρατούμενοι, έφτανε σε ακραία απανθρωπιά. Μεταξύ άλλων, υπέβαλλε σε ανατομικές εγχειρήσεις διαμελίζοντας ζωντανά βρέφη.
Στο μουσείο "Άουσβιτς-Μπίρκεναου" παρουσιάζονται εθνικές εκθέσεις οκτώ χωρών: Πολωνίας, Ολλανδίας, Σλοβακίας, Τσεχικής Δημοκρατίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας, τη Γαλλίας και Βελγίου. Μία πτέρυγα του είναι αφιερωμένη στο λαό των τσιγκάνων (Ρομά). Η ρωσική έκθεση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 χρόνων ήταν κλειστό. Επισήμα, - για «εκσυγχρονισμό», ενώ στην πραγματικότητα λόγω των πολιτικών διαφόρων.
Το άνοιγμα της νέας έκθεσης δίνει την ελπίδα ότι, επιτέλους, θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε τις παροδικές αντιθέσεις και να επικεντρωθεί στο κύριο πράγμα της απότισης φόρου τιμής στη μνήμη των νεκρών. Μεταξύ αυτών ήταν οι εκδιωγμένοι από τη Σοβιετική Ένωση άμαχοι πολίτες και οι αιχμάλωτοι Σοβιετικοί στρατιώτες, είπε ο Υποδιευθυντής του Μουσείου του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου Βίκτορ Σκριάμπιν:
- Το καθήκον της έκθεσης είναι κυρίως να τονιστεί για άλλη μια φορά η μισάνθρωπη ουσία του ναζισμού. Δεύτερον, να αποτιθεί φόρος τιμής στην ανδρεία των Σοβιετικών πολιτών, που βρέθηκαν σε αυτό το στρατόπεδο. Και τρίτον, να υπογραμμιστεί ο απελευθερωτικός ρόλος του Κόκκινου Στρατού.
Το Άουσβιτς είναι το μεγαλύτερο, όχι όμως το μοναδικό ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου. Στο έδαφος του Τρίτου Ράιχ λειτουργούσαν 10 τέτοιες "φονικές μηχανές", τέσσερις από τις οποίες - στην Πολωνία. Συνολικά, στα πλαίσια του «αγώνα για την καθαρότητα της φυλής" εκεί εξοντώθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου