Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Που θα πάνε τα 43,7 δισ. ευρώ

Πλέον την εξίσωση για το που θα διανεμηθεί αυτό  το πόσο και αν θα  περισσέψει κάτι για την περιβόητη ανάπτυξη, καλείται να λύσει ο υπουργός οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας.
Πλέον την εξίσωση για το που θα διανεμηθεί αυτό  το ποσό και αν θα  περισσέψει κάτι για την περιβόητη ανάπτυξη, καλείται να λύσει ο υπουργός οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας.
Το μόνο σίγουρα είναι ότι ένα ποσό κοντά στα 25 δισ. ευρώ θα δοθεί στις τράπεζες για ανεκεφαλαιοποίηση
Αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι περίπου 8 δισ. ευρώ (δηλαδή ολόκληρο το ποσό) επρόκειτο να δοθεί στους προμηθευτές έως το τέλος Δεκεμβρίου αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι προτεραιότητες άλλαξαν κυρίως εξαιτίας δυο πραγμάτων.
Για την ακρίβεια :
-  Το πρώτο αφορά την ανάγκη αποπληρωμής εντόκων  γραμμάτιων του δημοσίου που αγοράστηκαν  για να αποπληρωθεί ομόλογο άξιας 5 δισ. ευρώ πριν από 2 εβδομάδες που παρακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και
-Το δεύτερο αφορά την απόφαση του χθεσινού Eurogroup περί επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κυρίως από τις ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Το  σημείο κλειδί που δεν είχε υπολογισθεί πριν από λίγες ημέρες είναι ότι  θα πρέπει να γίνει "επαναφορά χρέους από τη διεθνή αγορά ομολόγων σε πολύ χαμηλές τιμές (έως 35% της  αξίας τους), με κέρδος τα 2/3 του κόστους που θα είχε να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στη λήξη τους".
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία ο  ιδιωτικός τομέας κατέχει ελληνικά ομόλογα  αξίας 60 δισ. ευρώ, αλλά αν αγοραστούν στην τρέχουσα τιμή που πιάνουν στην αγορά, δεν θα κοστίσουν πάνω τα 20-25 δισ. και η χώρα μας θα γλιτώσει χρέος 35-40 δισ.
Το σχέδιο προβλέπει προνομιακό δανεισμό από τον EFSF για αγορά ομολόγων «κοψοχρονιά», αλλά κινδυνεύει να μείνει "στα χαρτιά" αν οι κάτοχοι των ομολόγων προτιμήσουν να τα διακρατήσουν αντί να τα ξεφορτωθούν, ποντάροντας πως είτε θα ανέβει η αξία τους αν τεθεί σε εφαρμογή ένα κυβερνητικό πρόγραμμα μαζικών αγορών, είτε στο τέλος η Ελλάδα θα τα πληρώσει όλα στο ακέραιο στη λήξη τους με τη στήριξη των εταίρων της, για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Πληροφορίες αναφέρουν  ότι άμεσα δηλαδή μετά τις 13 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα δώσει στους προμηθευτές (αγορές ιατροφαρμακευτικού υλικού κλπ ) περίπου 4 δισ  ευρώ και όχι ολόκληρο το ποσό. Η μείωση του ποσού στα 4 δις ευρώ άμεσα έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην αγορά καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι ένα μέρος του αρχικού ποσό των 8 δισ. ευρώ θα μπορούμε να κατευθυνθεί προς την τόνωση της εγχώριας αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι για κάθε ποσό που υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ που θα δοθεί στους προμηθευτές χρειάζεται υπογραφή του ιδίου του υπουργού των Οικονομικών.  Ειδικότερα:
α) Τράπεζες: Προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν θα χρειαστούν 25 δισ.
β) Επαναγορά ομολόγων: Για να προχωρήσει το πρόγραμμα, θα πρέπει να η Ελλάδα να έχει τουλάχιστον 9 δισ. Τα κεφάλαια αυτά έχουν υπολογιστεί  στα σενάρια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους . Το πρόγραμμα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα δηλαδή έως τις 13 Δεκεμβρίου.
γ) Πρωτογενές έλλειμμα: Για  την κάλυψη του ελλείμματος απαιτούνται 4,5 δισ. σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
δ) Χρέη Δημοσίου: Για την αποπληρωμή των χρεών προς τους προμηθευτές θα προβλεφθούν 4 δισ. έως το τέλος Δεκεμβρίου 2012. Οι εναπομείνασες υποχρεώσεις του Δημοσίου πιθανολογείται ότι θα εξοφληθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου όταν δηλαδή η Ελλάδα λάβει και τα υπόλοιπα 9,3 δις ευρώ.

 


 http://news247.gr/eidiseis/politiki/politiki-krisi/poy_tha_pane_ta_43_7_dis_eyrw.2027806.html
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου