ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ - Μια παραδεισένια όαση στο κέντρο της ΑθήναςΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -  ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ

Μόλις δυο βήματα από το κέντρο του Συντάγματος, βρίσκεται μία παραγνωρισμένη για πολλούς, όαση πρασίνου και δροσιάς. 

Μέσα στον ασφυκτικό κλοιό και το τσιμέντο της αθηναϊκής πρωτεύουσα, ο Εθνικός κήπος παραμένει ο πιο κεντρικός και περιποιημένος χώρος πρασίνου, έτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες του και να τους μαγέψει μέσα από μονοπάτια για περπάτημα, για τρέξιμο αλλά και για χαλάρωση.


Ο Εθνικός κήπος έχει έκταση 154 στρέμματα, συνορεύει με την Βουλή των Ελλήνων και βρίσκεται ανάμεσα στους δρόμους Β. Σοφίας, Αμαλίας, Ηρώδου Αττικού και την οδό Β. Όλγας αν συμπεριλάβουμε και τον ανοιχτό πράσινο χώρο του Ζαππείου. 

Ο καταρχήν χώρος του Εθνικού Κήπου, είναι περιφραγμένος και ανοίγει καθημερινά για τους επισκέπτες από την Ανατολή έως τη Δύση του ηλίου. Είναι ο πρώτος οργανωμένος χώρος πρασίνου της Νεότερης Ελλάδος και έχει χαρακτηριστεί ιστορικός.

Η διαμόρφωση του Κήπου ξεκίνησε το 1839 με τη φύτευση 15.000 καλλωπιστικών φυτών που μεταφέρθηκαν από τη Γένοβα, ενώ αργότερα προστέθηκαν είδη από την υπόλοιπη Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. 

Μέχρι το 1923 το όνομα του Κήπου ήταν Βασιλικός Κήπος καθώς η δημιουργία του ξεκίνησε επί βασιλείας του Όθωνα και με την επίβλεψη της βασίλισσας Αμαλίας, της οποίας το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο καθώς στην οικογένεια της η δημιουργία πάρκων και κήπων αποτελούσε παράδοση.


Μάλιστα το 1842 φύτεψε η ίδια τις Ουασινγκτόνιες που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην είσοδο της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας. 

Φυτευτικές εργασίες οργάνωσε και επέβλεψε ο Γάλλος κηποτέχνης Φρανσουά Λουί Μπαρώ (François Louis Bareaud), ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση τού κήπου από το 1845 έως το 1854 και ο γεωπόνος Φριντριχ Σμιτ.

Στο χώρο του Εθνικού Κήπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν εκατοντάδες είδη δέντρων θάμνων και άλλων φυτών, είδη πουλιών και άλλα ζώα που υπάρχουν σε ειδικό ανοιχτό χώρο στο κέντρο του πάρκου. 

Σε άλλα σημεία ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρχαιολογικά κατάλοιπα και καθίσει σε μία από τις πολλές μικρές πλατείες που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του. 
Οι μικρότερη σε ηλικία επισκέπτες μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά που υπάρχει στο εσωτερικό του Κήπου.

Στη διαδρομή που κάναμε δεν μπορέσαμε να μην μαγευτούμε από την ηρεμία και τη χαλάρωση που δημιουργεί η εικόνα του Εθνικού Κήπου. 

Είδαμε πολίτες να κάνουν τον πρωινό τους περίπατο, να γυμνάζονται με ελαφρύ τρέξιμο ή απλά να διαβάζουν το βιβλίο τους κάτω από τη σκιά των δέντρων. 

 Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση της Αθήνας, τα κορναρίσματα, η κίνηση και οι ήχοι της πόλης δεν κατάφερναν να φτάσουν ως εκεί και να χαλάσουν τη μαγεία της στιγμής.

Ο χρόνος στο εσωτερικό του Εθνικού Κήπου, κυλάει με διαφορετικούς ρυθμούς και είναι πολύ εύκολο για τους επισκέπτες να παρασυρθούν και να περάσουν πολύ χρόνο περπατώντας και απολαμβάνοντας τις ομορφιές του πάρκου χωρίς να το καταλάβουν.

Σίγουρα αξίζει να τον επισκεφθείτε...

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. newsbeast.gr