Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

ΛΟΥΤΡΟ - Το μικρό ψαροχώρι των Χανίων
Το παραθαλάσσιο χωριουδάκι στο νότιο τμήμα του νομού, 71 χλμ. από το κέντρο των Χανίων, αποτελεί φημισμένο παραθεριστικό θέρετρο, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Στο μικρό ψαροχώρι εικάζεται ότι υπήρξε, μάλιστα, η θέση της αρχαίας πόλης του Φοίνικα και το λιμάνι της Αρχαίας Ανώπολης. 
Ο λόγος για το Λουτρό, το οποίο οφείλει το όνομά του στα λουτρά που βρέθηκαν στην περιοχή και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές. 


 Μπορεί να έχει ένα δρόμο όλο κι όλο, "σπαρμένο" με ταβερνάκια, cafes και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά, μόλις το αντικρίσετε, δεν θα αναζητήσετε τίποτα παραπάνω. Τα πάλλευκα σπιτάκια του (θυμίζουν πολύ κυκλαδίτικο τοπίο) "αγκαλιάζουν" το μικρό λιμανάκι, δημιουργώντας μια γραφική εικόνα που θα χαραχτεί στη μνήμη σας. 

Τα αξιοθέατά του είναι το κτήριο όπου στεγάστηκε το κυβερνείο κατά την Επανάσταση του 1821, τα ερείπια της αρχαίας Αράδαινας με την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, καθώς και αυτά της Ανώπολης. 

Αν έχετε ως βάση σας το Λουτρό, μπορείτε να εξερευνήσετε το φαράγγι της Σαμαριάς και της Αράδαινας ή να ανεβείτε στην Ανώπολη και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στο Λιβυκό πέλαγος. 


 Για τις καλοκαιρινές βουτιές σας προτιμήστε τις πιο φημισμένες παραλίες γύρω από το χωριό οι οποίες δεν είναι άλλες από τα Γλυκά Νερά, ο Τίμιος Σταυρός, το Περβολάκι και τα Μάρμαρα. 

Από το Λουτρό, επίσης, αναχωρούν καραβάκια που θα σας μεταφέρουν στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, το μικρό νησί της Γαύδου. Εδώ θα φτάσετε μετά από 20 λεπτά με τα δρομολόγια της ΑΝΕΝΔΥΚ (www.anendyk.gr) που αναχωρούν από τα Σφακιά.
 ΠΗΓΗ. greekguide.com