ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018

ΖΑΚΥΝΘΟΣ - Γνωστή διεθνώς και με το όνομα "Τζάντε", ή Φιόρο του Λεβάντε ( Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους
Η Ζάκυνθος, , είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. 

Είναι το ενδέκατο σε έκταση ελληνικό νησί και το τρίτο (μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα) και δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Ιονίων νήσων. 
Η έκτασή της είναι 406 τ. χλμ και ο πληθυσμός ανέρχεται στους 40.758 κατοίκους (απογραφή 2011). 

Από την Πελοπόννησο απέχει 9,5 ναυτ. μίλια (από την Κυλλήνη του Νομού Ηλείας) και 8,5 ναυτ. μίλια από το πλησιέστερο βόρεια σε αυτή νησί, την Κεφαλονιά. Οι κάτοικοί της καλούνται Ζακύνθιοι, ή Ζακυνθινοί. "Υρία", ένα από τα αρχαία ονόματα του νησιού της Ζακύνθου.


  Η Ζάκυνθος, την οποία ο Όμηρος αναφέρει σαν Υλήεσσα δηλαδή δασώδη, πήρε το όνομά της από τον πρώτο εποικιστή της τον Ζάκυνθο γιο του Βασιλιά της Φρυγίας Δάρδανου. 
Στην συνέχεια την κατέκτησε ο Αρκείσιος, απόγονος του βασιλιά της Κεφαλονιάς Κέφαλου, πατέρας του Λαέρτη, και παππού του Οδυσσέα. 

Έτσι περιήλθε η Ζάκυνθος στο Βασίλειο του Οδυσσέα ο οποίος συμμετείχε με δώδεκα πλοία στον Τρωικό πόλεμο. Μετά την επιστροφή του όμως και τον φόνο των μνηστήρων από τους οποίους είκοσι ήταν από την Ζάκυνθο, οι Ζακυνθινοί επαναστάτησαν και απέσπασαν το νησί τους από το Βασίλειο του Οδυσσέα. 

Με τα χρόνια ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής εγκαθιδρύθηκε στη Ζάκυνθο νέο πολίτευμα, η Δημοκρατία. Ίσως κατά την εποχή εκείνη οι Ζακυνθινοί να ίδρυσαν ομώνυμη αποικία στην Ιβηρική χερσόννησο. 

Στους Περσικούς πολέμους η Ζάκυνθος έμεινε ουδέτερη ενώ στον Πελοποννησιακό πόλεμο εμπλέκεται σαν σύμμαχος των Αθηναίων. 
Η Ζάκυνθος υποτάχθηκε στους Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι αργότερα στους Ρωμαίους, που της παραχώρησαν σχετική αυτονομία. 

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο χριστιανισμός διαδόθηκε στο νησί από την Μαρία Μαγδαληνή το 34 μ.Χ. όταν το πλοίο που την μετέφερε στην Ρώμη σταμάτησε για λίγο στην Ζάκυνθο. Στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων λεηλατείται από πειρατές και Βάνδαλους. 

Στα 1185 η Ζάκυνθος μαζί με την Κεφαλονιά καταλαμβάνονται από τους Νορμανδούς της Σικελίας (από το ναύαρχο Μαργαριτώνη του Βασιλιά της Σικελίας Γουλιέλμου Β') οι οποίοι αποσπώντας τις από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία δημιουργούν την Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας και Ζακύνθου κάτω από την ηγεμονία των Παλατινών Κομήτων Ορσίνι 1197 – 1325, Ανδηγαυών (d’ Anjou) 1325 – 1357 και Τόκκων 1357 – 1479. 

Στην συνέχεια την κατακτούν οι Βενετοί και παραμένει κάτω από την Ενετική κυριαρχία έως το 1797. 

Αξιοσημείωτο γεγονός της περιόδου αυτής ήταν η λαϊκή εξέγερση (ή οποία είχε απλά χαρακτήρα απείθιας απέναντι σε αγγαρείες και πρωταγωνιστές όχι φτωχούς, αλλά πλούσιους εμπόρους) γνωστή με το όνομα Ρεμπελιό των Ποπολάρων.

Μετά τη Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο ακολουθεί η Γαλλοκρατία των Επτανήσων (1797-1799), όπου Γάλλοι δημοκρατικοί αρχικά και στη συνέχεια με την Συνθήκη Ρωσοτουρκικής Συμμαχίας (1799) οι Ρώσοι με σύμμαχους τους Τούρκους κατέλαβαν το νησί προσωρινά μέχρι ότου συστάθηκε με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (1800) η Επτάνησος Πολιτεία (το 1800) στην οποία μετείχε η Ζάκυνθος μαζί με τα άλλα νησιά του Ιονίου απαρτίζοντας το πρώτο αυτόνομο Ελληνικό κρατίδιο υπό την σκιώδη επικυριαρχία του Σουλτάνου, με ουσιαστικό κυβερνήτη τον Ζακυνθινό κόμη Γεώργιο Μοτσενίγο, γόνο επιφανούς οικογένειας του νησιού και διπλωμάτη στην υπηρεσία της Ρωσίας. 

Το 1807 επανήλθαν οι Γάλλοι Αυτοκρατορικοί  και το 1815 δημιουργείται το Ενωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων που τέθηκε κάτω από την προστασία των Άγγλων (στην ουσία αποικιοκρατία) έως το 1864. 

Το όνειρο των Ζακυνθινών να ενωθούν με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ύστερα από σκληρούς αγώνες, στις 21 Μαΐου 1864, ύστερα από συνολικά 680 χρόνια ξένης κατοχής.                                                                                  ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ


ΜΟΥΣΕΙΑ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Βρίσκεται στην πλατεία Δ. Σολωμού, την πιο μεγάλη και γοητευτική πλατεία του νησιού, η οποία μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953, αποκτά πάλι σήμερα την παληά της γοητεία.

Το μουσείο, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό για πρώτη φορά το 1960, αναπτύσσεται συνολικά σε τρεις ορόφους και οι δύο πρώτες αίθουσες δίνουν αμέσως την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει ξυλόγλυπτες εικόνες της βυζαντινής εποχής, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη βρίσκουν θέση πρωτότυπα αφρέσκα του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα.

Δύο ακόμη αίθουσες είναι αφιερωμένες στην έκθεση έργων ζωγραφικής του 18ου αιώνα και ελαιογραφίες καλλιτεχνών όπως οι Δοξοράς, Κουτούζης και Καντούνη.

Η ιδιαίτερη σημασία του μουσείου αυτού οφείλεται τέλος στην δυνατότητα που έχει ο επισκέπτης να εκτιμήσει τις φωτογραφίες και τις αναπαραστάσεις της πόλης όπως ήταν πριν τον σεισμό, καθώς και την καλλιτεχνική εξέλιξη από την μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι την σημερινή, σύγχρονη ελληνική τέχνη.ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΒΟΥ

Αυτό το μουσείο, που ιδρύθηκε το 1959 από ένα σύλλογο θαυμαστών των καλών τεχνών στη Ζάκυνθο, βρίσκεται στην υποβλητική μικρή πλατεία του Αγίου Μάρκου και είναι πολύ γνωστό γιατί σ' αυτό φυλάσσονται τα λείψανα δύο ποιητών του Διονύσιου Σολωμού και του Αντρέα Κάλβου, που είναι αυθεντικά εθνικά σύμβολα.

Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχουν επίσης αντικείμενα τέχνης του τόπου όπως ζωγραφικά έργα του 18ου και 19ου αιώνα, κεραμικά, γλυπτά και αρχαία μουσικά όργανα; ιδιαίτερα φροντισμένο είναι και το τμήμα που αφορά ενδυμασίες και όπλα των αριστοκρατικών οικογενειών του περασμένου αιώνα.

Υπάρχουν επίσης πολλές προσωπογραφίες των πιο επιφανών προσωπικοτήτων του νησιού και μια συλλογή θυρεών.TΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΡΩΜΑ

Αυτό το μουσείο αποτελείται απο την κατοικία του Αλεξάνδρου Ρώμα. 
Πρόεδρος της Βουλής και οργανωτής των Ελλήνων Ερυθροχιτώνων, με το οποίο πολέμησε στις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ο Αλέξανδρος αποτελεί μια από της πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες της νεότερης πολιτικής και στρατιωτικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.

Το κτήριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1660 από τον υποπρόξενο της Αγγλίας στην Ζάκυνθο Robert John Geoffrey. 
Την περίοδο της Αγγλικής Προστασίας (1816-64) χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Άγγλου επάρχου (Resident) και ήταν γνωστό ως "Ρεζιντέντσα".

Το κτήριο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ρώμα το 1880 και έκτοτε αποτελεί έδρα της οικογένειας. 
Από τότε και μέχρι τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε το κέντρο ενός από τους δύο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς του νησιού (Ρωμιάνικο Κόμμα).

Το οίκημα αυτό αποτελεί σήμερα το μοναδικό δείγμα αρχοντικού που έχει απομείνει στη Ζάκυνθο μετά τους σεισμούς του 1953, κατά τους οποίους υπέστη εκτεταμένες ζημιές. 
Μετά το 1955 ανακατασκευάσθηκε μερικώς από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του γνωστό συγγραφέα Διονύση Ρώμα.

Οι μεγάλοι χώροι υποδοχής, οι βιβλιοθήκες με τις σπάνιες παλιές εκδόσεις και οι συλλογές οικογενειακών πορτραίτων, πινάκων, χαρακτικών, όπλων και άλλων αντικειμένων και έργων τέχνης αντανακλούν τις ανάγκες, τη νοοτροπία και γενικότερα τον τρόπο ζωής της παλαιάς αριστοκρατικής τάξης του νησιού.

Η κατοικία βρίσκεται στην οδό Λουκά Καρερ 19 σε κοντινή απόσταση απο την πλατεία Σολωμού και απο το δημαρχείο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 Ιδρύθηκε το 1998 στο μικρό χωριό Πηγαδάκια, στο Δήμο Αλυκών,   και εκθέτει τον πολιτισμό και την ιστορία της παράδοσης στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας και ιδιαίτερα του νησιού. 

Στο εσωτερικό του μπορείτε να θαυμάσετε σπάνια αντικείμενα από τον 16ο αιώνα, όπως επαγγελματικά εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης και πολύ σπάνια έργα της αρχαίας τοπικής βιοτεχνίας.


 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Η δημοτική βιβλιοθήκη καλύπτει ένα μέρος του μεγάλου κτιρίου που βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού.

Η ιστορία της ξεκίνησε το 1628 και, πριν το σεισμό και την πυρκαγιά που κατέστρεψαν τα πάντα, διατηρούσε έγγραφα και βιβλία μοναδικά από τους ποιητές του παρελθόντος. 
Χάρη στις δωρεές μερικών Ζακυνθινών που έθεσαν στη διάθεση της βιβλιοθήκης βιβλία της προσωπικής τους συλλογής έγινε εφικτό να ανασχηματιστεί το παρελθόν και να τεθεί στη διάθεση όλων. 

Στη βιβλιοθήκη είναι δυνατόν να βρείτε σπάνια βιβλία που αφορούν την ιστορία και τις παραδόσεις της Ζακύνθου, γραμμένα από διάσημους συγγραφείς, αντίγραφα παλαιών εφημερίδων και απομνημονεύματα σχετικά με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και φωτογραφίες της Ζακύνθου όπως ήταν πριν την καταστροφή του 1953.


ΘΕΜΑΤΙΚO ΕΚΘΕΣΙΑΚO ΚEΝΤΡΟ

Το Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta βρίσκεται στην περιοχή της Δάφνης που υπάγεται σε Περιοχή Προστασίας του Τοπίου Φ1, του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, στο δημοτικό διαμέρισμα Βασιλικού.


Ο διαμορφωμένος χώρος του Θεματικού Κέντρου, το εκθεσιακό και ενημερωτικό υλικό, η χρήση των πολυμέσων και τα αναμνηστικά αντικείμενα που δίνονται, αποτελούν για τον επισκέπτη αφορμή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα και τις παραλιες ωοτοκίας της στη Ζάκυνθο. Πέραν όμως των βιολογικών και ηθολογικών πληροφοριών που δίνονται για την Caretta caretta, το Θεματικό Κέντρο προσφέρει μία γενική ματιά στις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ αλλά και στα γενικότερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Προστατευόμενης Περιοχής, καθώς επεκτείνεται και στη γνωριμία με άλλα είδη προτεραιότητας και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας που συναντάμε στη Ζάκυνθο.

Η κατασκευή του Θεματικού Εκθεσιακού Κέντρου που ολοκληρώθηκε το 2006 χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό 80% το ανώτερο και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Ζάκυνθος μπορεί να υπερηφανεύεται και για τις πανέμορφες παραλίες της!

Αλυκές


Οργανωμένη, αμμώδης ακτή στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Τα ρηχά νερά και η ψιλή άμμος αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.Αλυκανάς


Φτάνετε εδώ περπατώντας από τη διπλανή παραλία των Αλυκών. Θαλάσσια σπορ και εστιατόρια βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.Άγιος Σώστης


Μικρή και σχετικά ήσυχη ακρογιαλιά στον κόλπο του Λαγανά. Μια ξύλινη γέφυρα την ενώνει με το απέναντι νησάκι του Αγ. Σώστη. Μπορείτε, αν θέλετε, να ενοικιάσετε και σκάφος.Άγιος Νικόλαος


Στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, στο Βασιλικό. Χαρακτηριστικά της το πολύ πράσινο και η ευχάριστη διάθεση.Αργάσι


Πολύ κοντά στη Χώρα, κερδίζει την προτίμηση των οικογενειών αλλά και των φαν των θαλάσσιων σπορ.Μπανάνα
Απλά η δημοφιλέστερη παραλία στη Ζάκυνθο, 15 χλμ. νότια της Χώρας. Η άμμος λάμπει στον ήλιο, τα κρυστάλλινα νερά «μαγνητίζουν» τους λουόμενους .Δάφνη


Αμμώδης ακτή στην ανατολική πλευρά του κόλπου Λαγανά. Κάποια τμήματά της προστατεύονται από το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, μιας και εδώ βρίσκει καταφύγιο η καρέτα-καρέτα.Γέρακας


Όμορφη, αμμώδης και με πολύ εύκολη πρόσβαση. Εδώ τα θαλάσσια σπορ απαγορεύονται, καθώς ο Γέρακας αποτελεί άλλο ένα αγαπημένο σημείο της θαλάσσιας χελώνας.Καλαμάκι


Προέκταση της αμμώδους παραλίας του Λαγανά, η ακτή στο Καλαμάκι διαθέτει ίσως το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στη Ζάκυνθο. Λίμνη Κεριού


Μικρή, αμμουδερή ακρογιαλιά στη δυτική πλευρά του Λαγανά. Λειτουργεί σχολή καταδύσεων, ενώ από εδώ ξεκινούν και σκάφη για τις Μπλε Σπηλιές και το Μαραθονήσι.Λαγανάς


Από τις πιο αγαπητές ζακυνθινές παραλίες, στο μυχό του ομώνυμου κόλπου. Εννιά χιλιόμετρα λευκής άμμου και μικρές εξορμήσεις με σκάφη.Μαραθονήσι


Ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι στον κόλπο του Λαγανά, με μια μικρή αλλά μαγευτική αμμουδιά. Θα φτάσετε εδώ με σκάφος από τον Λαγανά ή το Κερί.Ναυάγιο


Δεν νοείται επίσκεψη στη Ζάκυνθο χωρίς μια βόλτα από την πλέον πολυφωτογραφημένη ακτή του νησιού, στο βορειοδυτικό τμήμα του. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με σκάφος.Πόρτο κούκλα


Μια παραλία «κούκλα», με χρυσή άμμο και πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, μόλις λίγα λεπτά από την πόλη της Ζακύνθου.Πόρτο Ρώμα


Ήσυχο ακρογιάλι, όπου μπορείτε να φθάσετε ακόμα και με σκάφος και να δέσετε στο μικρό λιμανάκι που υπάρχει εδώ. Πόρτο Ζόρο


Παρθένα αμμώδης ακροθαλασσιά, περίπου 10 λεπτά από τη Ζάκυνθο, με ξαπλώστρες και ειδικό χώρο στάθμευσης. Οι επιβλητικοί βράχοι στη θάλασσα «κλέβουν» την παράσταση.Πόρτο Ρόξα


Ένας κολπίσκος στο Λιμιόνα με πεντακάθαρα νερά και σκαλοπατάκια, τα οποία σας οδηγούν μέχρι το σημείο όπου συχνά δένουν μικρά σκάφη.Σεκάνια


Είναι η ακτή στο Λαγανά που προτιμά η καρέτα-καρέτα για να γεννά τα περισσότερα από τα αβγά της. Για την προστασία της συχνά κλείνει για αρκετές ώρες.Τσιλιβί


Περίπου 10 λεπτά από τη Ζάκυνθο, η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία ξεχωρίζει όχι μόνο για τα καθαρά νερά της αλλά και τη διασκέδαση στα πολλά bars και εστιατόρια που λειτουργούν στην περιοχή.


Η βυθισμένη πολιτεία της αρχαίας Ζακύνθου

ΠΗΓΗ. 1. el.wikipedia.org 

              2. newpost.gr

             3google.gr  

             4. zanteisland.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου