ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ..........


1849  Γεννιέται ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης.

1876  Η Σερβία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ την επόμενη μέρα ακολουθεί και το Μαυροβούνιο. Ο πόλεμος αυτός θα οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτησία τους, το 1878. Εως τότε ήταν υποτελείς της.

1899  Γεννιέται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της λεγόμενης μεταπολίτευσης (1975), υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

1921  Αρχίζει το 1ο -ιδρυτικό- Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στη Σαγκάη (1-5/7/1921).

1923  Πεθαίνει ο λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης.

1925   Η κυβέρνηση της Καντώνας (Κουομιτάνγκ) ανακηρύσσεται Εθνική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας και δημιουργείται εθνικός επαναστατικός στρατός, στον οποίο κεντρικές καθοδηγητικές θέσεις κατέχουν οι κομμουνιστές.

 1932  Δύο μήνες μετά τη χρεωκοπία της χώρας μας διοργανώνεται συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Η Χωροφυλακή επιτίθεται στους συγκεντρωμένους και αρχίζουν συγκρούσεις που επεκτείνονται σε όλη τη γύρω περιοχή. 

1941  Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1-3/7/1941), καθοριστικής σημασίας, καθώς συγκλήθηκε λίγες μέρες μετά τη γερμανική εισβολή και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, που είχε δεχτεί σκληρά χτυπήματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

1942  Οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν στη Θεσσαλονίκη τους νεολαίους κομμουνιστές Βακαλόπουλο και Καρανταή, μέλη της ΟΚΝΕ, που ανήκαν σε ομάδα σαμποτέρ του ΕΛΑΣ.

1944  Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτίθενται ενάντια στους Γερμανούς, στην Αμφισσα και δίνουν σκληρή μάχη, που κράτησε σχεδόν 12 ώρες. 

Οι Γερμανοί είχαν 450 νεκρούς και τραυματίες, ενώ σημαντικές υλικές ζημιές προκάλεσε ο ΕΛΑΣ (σε εχθρικά οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων κ.ά.). 

Την ίδια μέρα, το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας χτυπά και διαλύει ισχυρό τάγμα Γερμανών και ταγματασφαλιτών, που είχε διεισδύσει στη Στυμφαλία, προκειμένου να κάψει τη σοδειά των αγροτών και να στερήσει από τους αντάρτες κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού.

1944  Ξεκινά η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. Αποφάσισε αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, τη συγκρότηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) και τη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1949  Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο μέτωπο του Γράμμου τσακίζουν τον κυβερνητικό στρατό, που επιχειρεί στην περιοχή της Πυρσόγιαννης.

1962  Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Αλγερία. Η πρώην γαλλική αποικία κηρύσσεται ανεξάρτητη.

1967  Αποφασίζεται η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γνωστής Κομισιόν, από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΟΚ.

1968  Υπογράφεται μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ Σύμφωνο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

1972  Τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της χούντας με τους Αμερικανούς για την παραχώρηση ελληνικών λιμανιών στον 6ο Αμερικάνικο Στόλο.

1974  Πεθαίνει ο Χουάν Περόν, Πρόεδρος της Αργεντινής το 1946-1955 και 1973-1974.ΠΗΓΗ. 1. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
              2. sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου