ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ..........


1781  Γεννιέται ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσον, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή.

1870  Πεθαίνει ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς.

1898  Υπογράφεται συμφωνία, με την οποία η Κίνα παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία για 99 χρόνια. Η συμφωνία έληξε το 1997 και από την 1η του Γενάρη 1998 το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα.

1916  Επειτα από σχετικό τελεσίγραφο που επέδωσαν οι «Σύμμαχοι» (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) υπό τη σκιά του πολεμικού στόλου που είχε καταπλεύσει στο Φάληρο, με το οποίο απαιτούνταν η παραίτηση της τότε κυβέρνησης και η ουδετερότητα της Ελλάδας στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η κυβέρνηση Σκουλούδη παραιτείται για να τη διαδεχτεί η κυβέρνηση Ζαΐμη.

1923  Στη Βουλγαρία εκδηλώνεται πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Σταμπολίνσκι, η οποία ανατρέπεται και ο ίδιος δολοφονείται. Εγκαθιδρύεται δικτατορία υπό τον Αλεξάντερ Τσανγκόφ, η οποία εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό κατά των κομμουνιστών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας τέθηκε εκτός νόμου το 1925.

1926  Η δικτατορική κυβέρνηση Πάγκαλου απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος στον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.

1929  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προς τιμή της Διεθνούς Εβδομάδας του Παιδιού (1-8 Ιούνη). Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ, στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση εργαζόμενων παιδιών και μαθητών. Στη συγκέντρωση, μετά τις ομιλίες, ακολούθησε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο φύλλο της παιδικής εφημερίδας «Εργατόπουλο».

1935  Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το κόμμα των Φιλελευθέρων, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα (Προοδευτικό, Αγροτικό, κ.ά.) απέχουν, στον απόηχο του αποτυχημένου βενιζελικού πραξικοπήματος του Μαρτίου. 

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 98.699 ψήφους (9,59%), δηλαδή σχεδόν 40.000 περισσότερες από ό,τι στις εκλογές της 5/3/1933. 
Λόγω όμως του εκλογικού συστήματος δεν εκλέγει βουλευτή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός με κορμό το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει το 65,04% των ψήφων και εκλέγει 287 βουλευτές (από τους 300).

1948  Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Ραψάνη Ολύμπου.

1974  Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους στρατιώτες, τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, καλώντας τους να συμβάλουν στην ανατροπή της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

1991  Οι επιστήμονες καταγράφουν την ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη μέσα στον 20ό αιώνα.

1999  Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 14 ψήφους υπέρ και 1 αποχή (Κίνα), το Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε διεθνές προτεκτοράτο και τίθεται υπό την «προσωρινή διοίκηση της διεθνούς κοινότητας».


ΠΗΓΗ.  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου