Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

Λάδωνας - Ο «φιδίσιος» ποταμός και η τεχνητή λίμνη του


Ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού πηγάζει κοντά στο χωριό Λυκούρια, στον δρόμο που οδηγεί στην Κλειτορία. Η κατασκευή φράγματος, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από την Τρίπολη, οδήγησε στη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα, που προσφέρεται για ευχάριστη βόλτα και περίπατο σε κάποια σημεία της όχθης της.


Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται από τη Δάφνη ή τα Τρόπαια, και τον ταξιδιώτη καλωσορίζει η σχετική επιγραφή για την τεχνητή λίμνη. Στη διάρκεια της διαδρομής είναι πολύ ωραία η θέα είτε του ποταμού είτε της λίμνης, που αντανακλά γενναιόδωρα το γαλάζιο του ουρανού και το πράσινο των γύρω βουνών.


Λίγο μετά το χωριό Μουριά, ο δρόμος περνά σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την όχθη του Λάδωνα, κι ένα φαρδύ άνοιγμα επιτρέπει τόσο την πρόσβαση στο νερό όσο και ένα ευχάριστο πικ νικ με ξεχωριστή θέα.

Η ιστορία περιλαμβάνει το φημισμένο «της Κυράς το γεφύρι», που συνδέει τη βόρεια με τη νότια όχθη, που κατακλύστηκε μετά την κατασκευή του φράγματος και «αναδύεται» μόνο το καλοκαίρι, όταν τα νερά αποσύρονται. Το 2002 κατασκευάστηκε δίπλα στο γεφύρι νέα σύγχρονη γέφυρα, που συνδέει τα χωριά της περιοχής.


ΠΗΓΗ. newsbeast.gr