Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Νάουσα - Στη σκιά του Βέρμιου
 Στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου, σε μια φυσική αγκαλιά, που σχηματίζεται από διαδοχικά επίπεδα που κατεβαίνουν σιγά- σιγά προς τον κάμπο, είναι κτισμένη η Νάουσα, δεσπόζοντας απ' ένα μέσο υψόμετρο 330 μ. απ' τη θάλασσα σ' ολόκληρο τον εύφορο κάμπο της Ημαθίας, που εκτείνεται μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Προς τα δυτικά, ο ορίζοντας της πόλης περιγράφεται από καταπράσινα βουνά και λόφους που δημιουργούν αυτήν ακριβώς την φιλόξενη αγκαλιά, που μέσα της ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε η σημερινή πόλη.Τη πόλη διατρέχει  η Αραπίτσα, ένα ποτάμι που έχει τις πηγές του σ' έναν καταπληκτικής ομορφιάς χώρο κοντά στην πόλη, στο άλσος του Αγίου Νικολάου. 
Κυλώντας προς τα χαμηλότερα επίπεδα, διασχίζει την πόλη, χωρίζοντάς την σε δύο άνισα μέρη, ενώ διαδοχικοί καταρράκτες, μικρότερου ή μεγαλύτερου ύψους, σχηματίζονται σε όλη τη διαδρομή του μέχρι την πεδιάδα. 

 Στην Νάουσα τα παραδοσιακά σπίτια της κλασικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής συνυπάρχουν με τα σύγχρονα κτίρια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αρχιτεκτονικού αλλά και λαογραφικού αξιοθέατου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ξακουστό Πύργο του Ρολογιού. 

Αξιοθέατο της πόλης βέβαια, δεν είναι άλλο από το περίφημο «Μπαλκόνι» της, ένα τεράστιο πάρκο έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων, με εκπληκτική θέα στον κάμπο της Ημαθίας, έναν περιποιημένο ανθόκηπο και μία μεγάλη λίμνη με ψάρια και πάπιες. 
Περιμετρικά της Νάουσας, το ιστορικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σχολή του Αριστοτέλη, την τοποθεσία που περί τα μέσα του 4ου π.χ. αιώνα στέγασε την Σχολή όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο και στο χωριό Κοπανό, στην περιοχή της αρχαίας Μίεζας, όπου βρίσκεται το αρχαίο ομώνυμο θέατρο.   
Το πάρκο των φυσιολατρών Εξήντα στρέμματα πανέμορφης, καταπράσινης γης που βρέχονται κατά μήκος τους από τον ιστορικό ποταμό της Αράπιτσας, ο οποίος συχνά σχηματίζει λιμνούλες μέσα στις οποίες φιλοξενούνται πέστροφες, πάπιες και χήνες. 

Πρόκειται για το άλσος του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι γεμάτο υπεραιωνόβια πλατάνια, φλαμουριές και βελανιδιές και όλα αυτά υπό την σκιά του επιβλητικού Βέρμιου. 
Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο, καθώς πέρα από ασύγκριτη φυσική ομορφιά έχει να προσφέρει και αξιόλογες εγκαταστάσεις που συμβάλλουν στην αναψυχή του επισκέπτη (γήπεδα, παιδική χαρά, λίμνη για ψάρεμα, εστιατόρια κτλ.) 

Ξεχωρίζει αδιαμφισβήτητα το εκτροφείο θηραμάτων, στο εσωτερικό του πάρκου, όπου θα δείτε κάθε είδους φασιανό (συρματικό, χρυσό, αργυρό), φραγκόκοτες, αγριογούρουνα, ζαρκάδια και ελάφια, αν είστε τυχεροί και τα πετύχετε το απόγευμα που κατεβαίνουν από το βουνό για να βρουν τροφή στις εγκαταστάσεις του εκτροφείου, καθώς αυτά δεν βρίσκονται σε κλουβιά παρά ελεύθερα στις παρυφές του Βέρμιου. 
Με δύο χιονοδρομικά κέντρα σε αρκετά κοντινή απόσταση, η Νάουσα μονοπωλεί το ενδιαφέρoν και των φαν της χιονοδρομίας. 
Το «3-5 Πηγάδια» βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Βέρμιου, σε υψόμετρο από 1.430 έως 2.005μ., και απέχει 17χλμ. από τη Νάουσα. 

Διαθέτει 13 πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, έξι αναβατήρες και εναέρια διπλή καρέκλα, καθώς και εστιατόριο, σαλέ, μπαρ και ξενοδοχείο. 
Τα συστήματα τεχνητής χιονόπτωσης που διαθέτει εξασφαλίζουν άριστη ποιότητα χιονιού τις περισσότερες μέρες του χρόνου.


ΠΗΓΗ. 1. in2life
              2. naousa
              3. e-naousa
              4. google

Στην Νάουσα τα παραδοσιακά σπίτια της κλασικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής συνυπάρχουν με τα σύγχρονα κτίρια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αρχιτεκτονικού αλλά και λαογραφικού αξιοθέατου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ξακουστό Πύργο του Ρολογιού. Highlight της πόλης βέβαια, δεν είναι άλλο από το περίφημο «Μπαλκόνι» της, ένα τεράστιο πάρκο έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων, με εκπληκτική θέα στον κάμπο της Ημαθίας, έναν περιποιημένο ανθόκηπο και μία μεγάλη λίμνη με ψάρια και πάπιες.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/escape/destinations/article/317110/naoysa-eikones-kai-gefseis-sth-skia-toy-vermioy.html
Πηγή: www.in2life.gr