Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ......


1500  Ο Ισπανός ναυτικός Βινθέντε Πινζόν ανακαλύπτει τη Βραζιλία.

1699  Η Συνθήκη του Κάρλοβιτς σφραγίζει τη λήξη του αυστρο-οθωμανικού πολέμου (1683 - 1699) που σήμανε το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας σε μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης και την άνοδο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

1821  Αρχίζει η σύσκεψη της Βοστίτσας (σημερινό Αίγιο) που κράτησε έως τις 29 του μήνα, όπου ο Παπαφλέσσας ανακοίνωσε στους προκρίτους την απόφαση της Φιλικής Εταιρείας για έναρξη της Επανάστασης. 

O Παπαφλέσσας βρέθηκε αντιμέτωπος με επιφυλάξεις και άρνηση πολλών κοτζαμπάσηδων να συμμετέχουν.

1821  Αρχίζει στο Λάιμπαχ (τη σημερινή Λιουμπλιάνα) το συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας, που κατέληξε στις 12 Μάη με τη διακοίνωση πως «Οι Ηγεμόνες... θεωρούν νομικώς άκυρον και αποκηρυκτέαν παρά των αρχών του Δημοσίου Δικαίου της Ευρώπης, πάσαν υποτιθέμενην μεταρρύθμισιν πραγματοποιουμένην διά κινήματος ή ανοικτής βίας».

1823  Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Εντουαρντ Τζένερ, ο οποίος ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς και έθεσε τα θεμέλια της ανοσολογίας.

1920  Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Εργατικός Αγών» (κεντρικό όργανο του ΣΕΚΕ) η απόφαση της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας για τη μετατροπή της σε κομμουνιστική και την προσχώρησή της στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1924   Ξεκινά τις εργασίες του το 2ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, που ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1924  Η Αγία Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ προς τιμήν του Β. Ι. Λένιν, 5 μέρες μετά το θάνατό του.

1934  Συνέρχεται στη Μόσχα το 17ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) που διήρκεσε έως τις 10/2, που διαπίστωσε ότι μέσα από την επιτυχή εκπλήρωση του πρώτου Πεντάχρονου Πλάνου η ΕΣΣΔ μετατράπηκε από χώρα καθυστερημένη και αγροτική σε ισχυρή βιομηχανική και κολχόζνικη δύναμη, ενώ ενέκρινε και το δεύτερο Πεντάχρονο Πλάνο.

1936  Βουλευτικές εκλογές. Το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) έλαβε 73.411 ψήφους (5,76%) και εξέλεξε 15 βουλευτές. Οι βενιζελικοί έλαβαν 43,86%, οι αντιβενιζελικοί 47,33% και το Αγροτικό Κόμμα του Σοφιανόπουλου 1,02%.

1939  Οι δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο καταλαμβάνουν τη Βαρκελώνη, το πιο ισχυρό προπύργιο της Δημοκρατικής Ισπανίας. Τρεις μήνες αργότερα θα πέσει και η Μαδρίτη.

1942  Ο λαός της Αθήνας, με πρωτοπόρους έξι χιλιάδες ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατεβαίνει σε μαχητική διαμαρτυρία για την επιβίωση.

1944  Πραγματοποιείται μεγάλη απεργία των δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων στην Αθήνα με αίτημα τη χορήγηση τροφίμων και την παύση της τρομοκρατίας.

1945  Ο Κόκκινος Στρατός ξεκινά μεγάλη επιχείρηση περικύκλωσης της 4ης Γερμανικής Στρατιάς στην Ανατολική Πρωσία, που θα ολοκληρωθεί 2 μήνες αργότερα με την πλήρη συντριβή της.

1950  Τίθεται σε ισχύ το πρώτο σύνταγμα της Ινδίας. Η Ινδία γίνεται Δημοκρατία με πρώτο πρόεδρο τον Ρατζέντρα Πράσαντ.

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ