Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...........

ΔΕΥΤΕΡΑ 7-8-2017
1819  Ο Σιμόν Μπολίβαρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας.

1903  Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Λουίς Λίκεϊ, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.

1933  Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία, με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους. Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαιη επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ένας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη - απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.

1942  Ξεκινά η εκστρατεία των Αμερικανών στη νησιωτική περιοχή του Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργότερα, με νίκη των Αμερικανών.

1960  Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία αμερικανικών συμφερόντων, σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».

1960  Η Ακτή του Ελεφαντοστού (δυτική Αφρική) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1969  Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νοτίου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση. Την ίδια ώρα, 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή της Σαϊγκόν

1970  Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος.ΠΗΓΗ. 902.gr