Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ..........

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-7-2017
1832  Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ο Σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου, που αφορούσε τη συγκρότηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

1904  Ολοκληρώνεται, έπειτα από εργασίες 13 χρόνων, ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

1917  Ο Αλεξάντερ Κερένσκι γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας, στη θέση του πρίγκιπα Λβοφ.

1919  Η εργατική τάξη της Γιουγκοσλαβίας κατεβαίνει σε διήμερη απεργία για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ρωσίας και της Σοβιετικής Ουγγαρίας. Οι προσπάθειες για τη χρησιμοποίηση του γιουγκοσλαβικού στρατού στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Επανάστασης ματαιώνονται.

1925  Ενας καθηγητής Βιολογίας, ο Τζον Σκόουπς, καταδικάζεται στις ΗΠΑ με πρόστιμο, επειδή δίδασκε στους μαθητές του τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

1928  Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1930  Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας και του υπόγειου σιδηροδρόμου, που πλέον ένωνε τη γραμμή από Πειραιά έως Κηφισιά.

1933  Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας κατεβαίνουν σε στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων. Η Αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός καπνεργάτη. 

Την άλλη μέρα, σε ένδειξη αλληλεγγύης κατεβαίνουν σε απεργία πάνω από 2.500 καπνεργάτες, ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι επαγγελματίες της πόλης. 

Την τρίτη μέρα, η απεργία των καπνεργατών γενικεύεται και η Καβάλα στρατοκρατείται. 
Τελικά, οι καπνέμποροι αναγκάστηκαν να δεχτούν όλα τα αιτήματα των απεργών, ενώ η σύμβαση που υπογράφτηκε εφαρμόστηκε και στα υπόλοιπα καπνεργατικά κέντρα της χώρας.

1940  Εγκαθιδρύεται σοβιετική εξουσία σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

1954  Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργό συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά από τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιέν Μπιέν Φου.

1965  Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» - «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η Αστυνομία δολοφονεί το φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1969  «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς την 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

1974  Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μια μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

1992  Στο Κάιρο ολοκληρώνεται, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφτεί το Ισραήλ.
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ