Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Άντον Τσέχοφ - Ο ποιητής του θεάτρου (17 Ιανουαρίου 1860 - 15 Ιουλίου 1904)


Στις 17 Ιανουαρίου 1860 (με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τοτε στη Ρωσία) γεννήθηκε ο Αντον Τσέχοφ

Ρώσος συγγραφέας, μια από τις εξέχουσες μορφές του παγκόσμιου θεάτρου και της λογοτεχνίας. 

Περισσότερο γνωστός για τα θεατρικά του έργα ο Αντον Πάβλοβιτς Τσέχοφ θεωρείται ένας από τους αναμορφωτές του ρωσικού θεάτρου με μεγάλες επιρροές στο παγκόσμιο θέατρο. 

Το μέγεθος του ταλέντου και της ιδιοφυίας του αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα έργα του παίζονται αδιάκοπα μέχρι σήμερα στις θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου. 

Ο Τσέχοφ, με το έργο του διεκδικεί επάξια μια θέση στο πάνθεο των μεγάλων δραματουργών, όπου φυσικά βρίσκονται οι αρχαίοι δραματουργοί, ο Σαίξπηρ κ.ά. 

Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι: «Ο βυσσινόκηπος», «Οι τρεις αδελφές», «Ο γλάρος», «Ο θείος Βάνιας». 
Εξαιρετικά δείγματα γραφής έδωσε ο Τσέχοφ στη λογοτεχνία με διηγήματα όπως ο «Βάνκας», «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», «Η Αρκούδα» κ.ά. 

Για τη ζωή και το έργο του Τσέχοφ 

 

Ο Τσέχοφ γεννήθηκε στην κωμόπολη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία. Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του (Αλέξανδρος, Νικόλαος, Ιβάν, Μαρία, Μιχαήλ) και μεγάλωσε σε πολύ αυστηρό και θρησκευτικό περιβάλλον. 

Ο παππούς του Τσέχοφ ήταν δουλοπάροικος, που εξαγόρασε τη ελευθερία του. Ο πατέρας του (Πάβελ Εγκόροβιτς) δούλευε ως λογιστής και διατηρούσε τυροκομείο. 

Το ελάχιστο κέρδος του πατέρα ήταν αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες της μεγάλης οικογένειας, γεγονός που τον ανάγκασε να δηλώσει πτώχευση. 
Τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του Τσέχοφ, ο Αλέξανδρος και ο Νικόλαος, αντιδρώντας στον αυταρχισμό του πατέρα τους και στην καθημερινή τους μιζέρια έφυγαν απ” το σπίτι. 

Για να αποφύγει τη δικαστική δίωξη των δανειστών του ο πατέρας του κατέφυγε στη Μόσχα. Λίγο αργότερα έφυγε και η μητέρα του με τα αδέρφια του, Μαρία και Μιχαήλ. 
Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στην προπαρασκευαστική τάξη του ενοριακού ελληνικού σχολείου του Ταγκανρόγκ και στη συνέχεια φοίτησε στο κλασικό γυμνάσιο της πόλης. 

Από την 6η τάξη του γυμνασίου αναγκάστηκε μόνος του να βγάζει το ψωμί του παραδίδοντας μαθήματα κατ” οίκον. 
Πούλησε ότι είχε απομείνει από τα πράγματα του σπιτιού και έστειλε τα λεφτά στους γονείς του στην Μόσχα.

Το 1879 ο Τσέχοφ μπαίνει στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Μόσχας, από όπου αποφοίτησε το 1884. Από τα χρόνια του γυμνασίου έγραφε χιουμοριστικές σκηνές, αφηγήσεις, μονόπρακτα και ως φοιτητής δημοσίευσε τα πρώτα του ευθυμογραφήματα. 

Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ξυπνητήρι», «Θεατής», «Μόσχα», «Φως και σκιά», «Θραύσματα» κ.ά., με το ψευδώνυμο Αντόσια Τσεχοντέ. 
Το 1884 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο διηγημάτων «Τα παραμύθια της Μελπομένης» και το 1885 τις «Φανταχτερές Ιστορίες».

Παράλληλα με το επάγγελμα του ιατρού, αναπτύσσει μεγάλη και σημαντική συγγραφική δραστηριότητα. 
Το 1886 γράφει το πρώτο του μονόπρακτο με τίτλο «Κύκνειο άσμα». 
Το 1887 ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Κορς στη Μόσχα το έργο του «Ιβάνοφ», το οποίο δέχεται αντικρουόμενες κριτικές. 
Γεγονός που τον οδήγησε να μην δώσει ποτέ σε επαγγελματικό θίασο το δεύτερο θεατρικό του έργο το “Δαίμονας του δάσους” (πρώτη μορφή του έργου “Θείος Βάνιας”). 
Το 1888 του απονέμεται το Βραβείο Πούσκιν. 

Το 1891 ταξιδεύει στην Ευρώπη. Επιστρέφοντας στη Ρωσία εργάζεται εντατικά ως γιατρός για την καταπολέμηση της χολέρας. 
Εγκαθίσταται στο Μελίχοβο της Ουκρανίας, όπου ως γιατρός εξυπηρετεί 26 χωριά και 7 εργοστάσια. 

 Προηγουμένως, έχει επισκεφτεί τη νήσο Σαχαλίνη, μελετώντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των καταδίκων. 
Το 1894 πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό. 
Το 1896 ανεβαίνει ανεπιτυχώς στην Πετρούπολη, στο θέατρο Αλεξαντρίνσκι, το έργο του «Ο Γλάρος». 
Τη χρονιά εκείνη αντιμετωπίζει την πρώτη σοβαρή εκδήλωση της φυματίωσης. Επίσης, το 1896, με χρήματα που συγκεντρώνει από εράνους, φιλανθρωπίες και παραστάσεις, χτίζει ένα σχολείο στο Ταλέζ. Νέα κρίση της αρρώστιας του 1897, τον αναγκάζει να πάει στη Ριβιέρα της Νότιας Γαλλίας, ενώ ανεβαίνει στην ρωσική επαρχία ο «Θείος Βάνιας».

Το 1898 και 1899 παρουσιάζονται στο κοινό της Μόσχας από το Θέατρο Τέχνης, με πολύ μεγάλη επιτυχία, τα έργα του «Ο Γλάρος» και «Ο θείος Βάνιας”. 
Η συνεργασία του Τσέχοφ με το Θέατρο Τέχνης και τον Στανισλάφσκι στάθηκε καθοριστική στη διαμόρφωση της δραματουργίας τους. 

Την εποχή αυτή εγκαθίσταται μόνιμα στη Γιάλτα της Κριμαίας, λόγω της υγείας του. 
Το 1900 γίνεται μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας και το 1901 παντρεύεται την ηθοποιό Όλγα Κνίππερ. Την ίδια χρονιά ανεβαίνουν στη Μόσχα «Οι τρεις αδερφές», πάλι από το Θέατρο Τέχνης. Το 1902 παραιτείται από τη Ρωσική Ακαδημία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη αποδοχή ως μέλους της, του Γκόρκι. Το 1904 , λίγο πριν το θάνατο του, το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει το έργο του «Ο βυσσινόκηπος».

Πέθανε στις 15 Ιουλίου 1904 (2 Ιουλίου με το παλιό ημερολόγιο) στη γερμανική πόλη Μπαντενβέιλερ και τάφηκε στη Μόσχα στις 22 Ιουλίου 1904.

Απολαύστε μια παράσταση με τέσσερα μονόπρακτα του Τσέχοφ («Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», «Επέτειος», «Η αρκούδα»,  «Αίτηση σε γάμο») όπως μεταδόθηκε από την εκπομπή της ΕΡΤ, «Το θέατρο της Δευτέρας», στις 21 Ιουνίου 1976. 

Σκηνοθεσία Κώστας Μπάκας. 
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:  Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Νίκος Κάπιος, Θεόδωρος Έξαρχος, Έρση Μαλικένζου, Ντίνα Κώνστα, Τάσος Ραμσής, Πάνος Αναστασόπουλος, Αθηνά Μιχαλακοπούλου, Χρήστος Καλαβρούζος.

ΠΗΓΗ. imerodromos.gr