Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Καμτσάτκα - Παράδεισος για Οικοτουρισμό και εκδρομές στην άγρια φύση

ΔΕΥΤΕΡΑ 27-2-2017


Η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφτείς τη χερσόνησο Καμτσάτκα, είναι το Φθινόπωρο. Ο καιρός είναι ακόμα ζεστός, έχει ηλιόλουστες μέρες και η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 8 - 10 βαθμών Κελσίου. 

Συχνά – πυκνά, αυτή την περίοδο, στη χερσόνησο έχει «καύσωνα»! Ο αέρας ζεσταίνεται απότομα και η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 15 - 20 °C. 

Οι πιο καλές φωτογραφικές εκδρομές στην Καμτσάτκα, πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του «χρυσού Φθινοπώρου», μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου. Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο, θεωρούν το Φθινόπωρο στην Καμτσάτκα ως το πιο όμορφο στον πλανήτη.Πώς να φτάσετε στη χερσόνησο

 

Σχεδόν όλες οι αεροπορικές συνδέσεις με το Πετροπάβλοβσκ-Καμτσάτσκι γίνονται μέσω Μόσχας.
Από την Κίνα και την Ιαπωνία, μπορείτε επίσης να πετάξετε μέσω του Βλαδιβοστόκ και του Χαμπάροβσκ.

Η πτήση από τη Μόσχα διαρκεί 8-8,5 ώρες.

Το Φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για διακοπές στην Καμτσάτκα.
Η οργάνωση ενός ιδιωτικού ταξιδιού στη χερσόνησο, αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα.

Γι’ αυτό, οι τουριστικές – περιηγητικές εταιρείες, διαθέτουν διαπιστευμένους αγγλόφωνους ξεναγούς, και στο πακέτο που προσφέρουν στους ταξιδιώτες, περιλαμβάνονται περιηγήσεις με ελικόπτερο που συνδυάζονται με πεζοπορία σε κοιλάδες, καθώς και εκδρομές που καταλήγουν σε διανυκτέρευση με αντίσκηνα μέσα στην άγρια φύση. 

Πολλές από τις διαδρομές αυτές, απαιτούν από τους ταξιδιώτες θάρρος και πολύ καλή φυσική κατάσταση. 

Η διανυκτέρευση σε μια σκηνή στους πρόποδες ενός ηφαιστείου, μπορεί να μετατραπεί από μια ήσυχη νύχτα στη φύση, σε μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις. Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου απίθανο, ένα πονηρό κουνάβι αδηφάγος, ή μια περίεργη αρκούδα, να πλησιάσουν την κατασκήνωση για να δουν αν υπάρχει κάτι νόστιμο ή ενδιαφέρον για να το «βουτήξουν» …


Οι ρωσικές αρκούδες
Την καφέ αρκούδα, που είναι το σύμβολο της περιφέρειας Καμτσάτκα, την συναντάς σε όλη τη χερσόνησο. Μερικές φορές, μπορείς να δεις αρκούδες να κυκλοφορούν και μέσα στα όρια των πόλεων. 

Όμως, ο πιο πιθανός τρόπος για να «γνωριστείς» μαζί τους, είναι στη διάρκεια μια βόλτας ακολουθώντας τον ρου ενός ποταμού ή δίπλα σε κάποια λίμνη. 
Ο μεγαλύτερος αριθμός φαιών αρκούδων έχει καταγραφεί στο δρυμό της Νότιας Καμτσάτκα, στη λίμνη Κουρίλσκογιε. 

Στην λίμνη – καλντέρα, βρίσκεται ο μεγαλύτερος τόπος αναπαραγωγής του κόκκινου σολομού του Ειρηνικού. Μερικές φορές, εκεί μαζεύονται μέχρι δέκα εκατομμύρια ψάρια! Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα. 

Για τους τουρίστες, υπάρχει μια κατάλληλα εξοπλισμένη και ειδικά περιφραγμένη εξέδρα παρατήρησης.Στην περιοχή της Καμτσάτκα

Υπάρχουν 58 είδη ζώων
Φωλιάζουν 232 είδη πτηνών
Ζουν 93 είδη ψαριών
Φυτρώνουν 763 είδη φυτών (εκ των οποίων 38 είναι σπάνια)

Επίσης, περνώντας μέσα από μονοπάτια και με τη συνοδεία φύλακα του πάρκου, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν από κοντά τη ζωή της καφέ αρκούδας. 
Το Φθινόπωρο, η αρκούδα έχει αποκτήσει το μέγιστο βάρος της (έχουν καταγραφεί ακόμα και αρκούδες που ζυγίζουν σχεδόν ένα τόνο), έχοντας μαζέψει αρκετό λίπος για το Χειμώνα. 

Οι καφέ αρκούδες, μετά το πρώτο χιόνι, βυθίζονται σε χειμερία νάρκη.
Ακόμα, μπορείτε να συναντήσετε αυτούς τους τρομερούς φύλακες των δασών της Καμτσάτκα και στις όχθες της λίμνης Καμπάλνογιε. 

Είναι μια μικρή λίμνη που περιβάλλεται από λόφους και συχνά είναι σκεπασμένη από ομίχλη. 
Οι αρκούδες στην περιοχή, βρίσκονται κοντά στο συγκρότημα «Καϊνιράν», που μεταφραζόμενο από την κοριακική, τη γλώσσα του αυτόχθονα λαού της περιοχής, σημαίνει «Το σπίτι της αρκούδας». 

Το συγκρότημα, βρίσκεται κοντά στις πηγές «Ζελενόβσκιε», σε απόσταση 40 χλμ από την πόλη Πετροπαβλόβσκ - Καμτσάτσκι. 

Εδώ υπάρχουν περισσότερα από 30 παραδοσιακά έλκηθρα, που τα οδηγούν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, και διατίθενται σε όσους τουρίστες αναζητούν μια συναρπαστική βόλτα στη φύση.Πετώντας με ελικόπτερο

Στις όχθες του ποταμού Ζουπάνοβα, μια περιοχή που μπορεί να προσεγγιστεί μόνο με ελικόπτερο, οι ταξιδιώτες και οι ντόπιοι κάτοικοι της Καμτσάτκα συναντούν τους «φυσικούς» κατοίκους της περιοχής: Βίδρες, κουνάβια αδηφάγους, λύγκες, βιζόν, ζιμπελίνες (ζωάκια που είναι παγκόσμια γνωστά για τη γούνα τους), τάρανδους. 

Το ίδιο «εξωτικής» ομορφιάς είναι και τα πτηνά: Θαλασσαετοί Στέλερ, με τη χαρακτηριστική λευκή λωρίδα στα φτερά και με χαρακτηριστική άσπρη ουρά που κουρνιάζουν στα δένδρα, γεράκια πετρίτες και αρκτικά γεράκια που από αιώνες ζουν και κυνηγούν σε αυτά τα δάση.


Αξέχαστη θα μείνει στον ταξιδιώτη – εξερευνητή, η περιήγηση με ελικόπτερο στην περίφημη κοιλάδα των γκέϊζερ του περιβαλλοντικού Πάρκου Κρονότσκι. 

Σε αυτή την προστατευόμενη περιοχή, υψώνονται 26 ηφαίστεια, από τα οποία τα 12 είναι ενεργά. 
Εδώ μπορείτε να δείτε τις διάσημες ιαματικές πηγές καυτού νερού, θερμές λίμνες, στήλες ατμού να αναδύονται από δεκάδες σημεία, θερμοπίδακες (γκέϊζερ), κοιλώματα γεμάτα από λάσπη που αναβλύζει και μικρά ηφαίστεια που εκτοξεύουν στην επιφάνεια καυτή υγρή λάσπη.Ειρηνικός Ωκεανός
Ελισσόμενοι ανάμεσα στα αγκυροβολημένα καράβια και τα δεξαμενόπλοια, μπορείτε να πάτε στις αποικίες θαλάσσιων πτηνών (puffins, κορμοράνοι, οξύραμφα πουλιά - guillemots, γλάροι), και φωκιών και να φτάσετε στο καταφύγιο των θαλασσίων λεόντων. 

Αυτές οι τεράστιες φώκιες ζουν στα όρια της πόλης και είναι το σύμβολο του Πετροπαβλόβσκ - Καμτσάτσκι.
 
Τα θαλάσσια λιοντάρια βρίσκονται παντού γύρω από τις ακτές της χερσονήσου και η μεγαλύτερη αναπαραγωγική τους «φωλιά» βρίσκεται στις Αλεούτιες νήσους και στις Κουρίλες. 
Πλέοντας κοντά στις ακτές των νησιών του Βορείου Ειρηνικού, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις πρώτες ανεξάρτητες προσπάθειες των μικρών –τριών έως τεσσάρων μόλις μηνών - θαλάσσιων λιονταριών, να πιάσουν ψάρια ή καλαμάρια. 

Το ταξίδι στις αποικίες των θαλασσίων λιονταριών μπορεί να γίνει με ταχύπλοο, καταμαράν, ακόμα  και με καγιάκ.

Στο τέλος Οκτωβρίου, αρχή Νοεμβρίου, αρχίζουν οι παγετοί και ξεκινάει η περίοδος απαγόρευσης της χρήσης των μικρών θαλάσσιων μεταφορικών μέσων. 

Το μόνο μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το καγιάκ. Αλλά ούτε το αρκτικό ψύχος δεν είναι ικανό να σταματήσει τους ταξιδιώτες που αποφασίζουν στο τέλος της σεζόν να δουν από κοντά τους θαλάσσιους κατοίκους του Ειρηνικού Ωκεανού.Όρκες
Η Καμτσάτκα είναι διάσημη και για τις φάλαινες Ορκα που ζουν στη περιοχή. 
Οι πιο πολλές από αυτές βρίσκονται στους κόλπους Ζιροβάγια και Ρούσκαγια. 

Εκεί, μπορείτε να φτάσετε με ταχύπλοο ή καταμαράν και στη συνέχεια, αν θέλετε να αλλάξετε μέσο, μπορείτε να κωπηλατήσετε στα νερά του Ειρηνικού με καγιάκ. 
Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι πολύ προσεκτικές στους απρόσκλητους επισκέπτες, γι' αυτό προσπαθούν να μένουν μακριά από πλεούμενα που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τις ίδιες. 

Η μόνη δυνατότητα να τις δείτε από κοντά, δίνεται με το καγιάκ. Οι Ορκες, δεν είναι επιθετικές προς τον άνθρωπο. 

Χωρίς να κρύβουν την περιέργεια τους, κολυμπούν κοντά στο καγιάκ, εκτινάσσονται ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτοξεύοντας πίδακες νερού από το φυσητήρα. 

Αν βρεθείτε πολύ κοντά στις Ορκες, θα αισθανθείτε τη δύναμη, την ομορφιά και την απεραντοσύνη του θαλάσσιου κόσμου.

  ΠΗΓΗ. Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ