ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Σίδηρος - Ποιες είναι οι συνέπειες της έλλειψής του



Αν αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι χωρίς ιδιαίτερο λόγο, παρουσιάζετε ασυνήθιστη χλωμάδα στο πρόσωπο και ζαλάδα ή εξάντληση είναι πιθανόν να πάσχετε από έλλειψη σιδήρου. 




Γιατί είναι σημαντικός ο σίδηρος.


Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από έλλειψη σιδήρου, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο συστατικό του οργανισμού και βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, αλλά και σε ξηρούς καρπούς, στο σκούρο κρέας του κοτόπουλου και της γαλοπούλας, στα σκούρα λαχανικά, καθώς και σε δημητριακά.

Οι συνέπειες της έλλειψης σιδήρου είναι πολλές, δεδομένου ότι ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα.

Οι συνέπειες αυτές, περιγράφονται σαν αίσθημα συνεχούς κόπωσης, εξάντλησης, λιποθυμία κλπ. Οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από έλλειψη σιδήρου, ενώ ο διαιτολόγος τους θα πρέπει να τους προσδιορίσει άλλες πηγές πρόσληψης σιδήρου, εφόσον στερούνται από τη δίαιτά τους το κρέας και τα πουλερικά.

Οι νέοι, ειδικά τα νεαρά κορίτσια, παρουσιάζουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό, έλλειψη σιδήρου. 
Αυτή η έλλειψη στα νέα παιδιά, δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής, παρά μόνο όταν αρχίζουν να παρουσιάζονται συμπτώματα έλλειψης συγκέντρωσης στις καθημερινές τους ασχολίες και στις σχολικές τους επιδόσεις.

Η χορτοφαγία, κάτι πολύ διαδεδομένο στο σύγχρονο κόσμο, είναι μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή για όσους ξεκινούν, ειδικά τον πρώτο καιρό, που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι. 

Χρειάζεται ενημέρωση και είναι θέμα συνήθειας να γνωρίζουν τα άτομα αυτά, πώς θα εξασφαλίζουν την πρόσληψη επαρκούς σιδήρου από άλλες πηγές. 

Τα άτομα που ακολουθούν επίσης δίαιτες αδυνατίσματος, θα πρέπει πριν αρχίσουν, να ενημερώνονται για τα τρόφιμα εμπλουτισμένα σε σίδηρο ή να ζητούν από τον γιατρό τους συμπληρώματα διατροφής.

Στους ανθρώπους που παρουσιάζεται έλλειψη σιδήρου, εμφανίζεται εκτός από κόπωση και εξάντληση και δυσκολία στη μνήμη, ενώ ιδιαίτερα θα πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη σιδήρου τους οι έγκυες γυναίκες, καθώς και οι ηλικιωμένοι. 

Οι έγκυες θα πρέπει απαραίτητα να προσλαμβάνουν καθημερινά τα συμπληρώματα που θα καθορίσει ο γιατρός τους, ενώ οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν εξίσου, εφόσον το πεπτικό τους σύστημα δεν απορροφά πολύ εύκολα το σίδηρο από τις τροφές.

Οι πιο πλούσιες τροφές σε σίδηρο, είναι το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, τα φασόλια, οι σαρδέλες, τα δημητριακά για το πρωινό, τα πράσινα λαχανικά, το σκούρο κρέας της γαλοπούλας ή του κοτόπουλου. 

Ο οργανισμός μας απορροφά ευκολότερα το σίδηρο που προέρχεται από το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και όχι τόσο καλά το σίδηρο από τα δημητριακά ή τα λαχανικά. 

Μπορείτε όμως να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφά καλύτερα το σίδηρο, λαμβάνοντας επιπλέον βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές και τις ντομάτες. 
Αντίθετα, οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί με τα αβγά και το τσάι.

Εάν λοιπόν αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι χωρίς ιδιαίτερο λόγο, παρουσιάζετε ασυνήθιστη χλωμάδα στο πρόσωπο και ζαλάδα ή εξάντληση, είναι πιθανόν να πάσχετε από έλλειψη σιδήρου μέσω της διατροφής σας. 

Συζητήστε το με το γιατρό σας, ο οποίος και μπορεί να σας ζητήσει εξετάσεις αίματος, ώστε να διαγνώσει εάν κινδυνεύετε από έλλειψη σιδήρου ή πάσχετε ήδη από αναιμία.




ΠΗΓΗ. aragma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου