ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Ε.Ε.Τ.Ε.Μ - Η Διάλυση των Τ.Ε.Ι, έργο της Κυβέρνησης με τη σύμπραξη Διοικήσεων Τ.Ε.Ι.

ΤΡΙΤΗ 26-12-2017








Ψευδεπίγραφη διαφοροποίηση νυν φοιτητών και πτυχιούχων των ομοειδών Τμημάτων που θα δημιουργηθούν







Με την ανάρτηση του σχεδίου νόμου για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (συγχώνευση των Τ.Ε.Ι Αθήνας – Πειραιά) στη διαβούλευση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιλέγει ουσιαστικά τη διάλυση των Τ.Ε.Ι, αφού οι αλλαγές στον Τεχνολογικό Τομέα των Α.Ε.Ι (Τ.Ε.Ι) δεν εντάσσονται σε μια συνολική και ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση αναδιάταξης όλων των Α.Ε.Ι και των δυο Τομέων.



 Αντιθέτως, με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και με αποσπασματικές κινήσεις, η Κυβέρνηση απαξιώνει τον θεσμό των Τ.Ε.Ι, κατ αρχήν, μέσω της διαδικασίας πιστοποίησης προσόντων για ένταξη των Καθηγητών του Α.Ε.Ι Πειραιά Τ.Τ και του Τ.Ε.Ι Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.


 Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης με την υποστήριξη αρχικά και των δυο προς συγχώνευση Τ.Ε.Ι οδηγούν τα περιφερειακά Τ.Ε.Ι σε υποβάθμιση, μέσω των διετών δομών, ή στην εξαφάνιση τους, μέσω των συγχωνεύσεων.


 Παράλληλα προκαλούν, για μια ακόμη φορά, τους νυν Πτυχιούχους, αφού δεν υπάρχει καμία διάταξη για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων με την ανοχή των δυο πρωταγωνιστών: του νυν Πρύτανη του Α.Ε.Ι Πειραιά Τ.Τ και του πρώην Πρύτανη του Τ.Ε.Ι Αθήνας.


 Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση εγκλωβίζει τους νυν φοιτητές σε αυταπάτες, ενώ θα δημιουργήσει και νέα θύματα, τους Πτυχιούχους του “νέου” Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής!


 Η διατήρηση Μηχανικών και Γεωτεχνικών δυο ταχυτήτων (4ετούς και 5ετούς φοίτησης) δεν επιλύει το μακροχρόνιο πρόβλημα και διαιωνίζει την αντιπαραγωγική διαφοροποίηση μεταξύ των αποφοίτων των δυο Τομέων των Α.Ε.Ι (Πολυτεχνικές και Γεωπονικές Σχολές) και προσεχώς και των Πτυχιούχων των νέων Πανεπιστημίων, κυρίως των αντίστοιχων Σχολών.


 Η πρώτη πράξη της Κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η έκδοση των εκκρεμών επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους νυν πτυχιούχους και φοιτητές στα ήδη λειτουργούντα Τμήματα και στη συνέχεια να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις, δεδομένου ότι διεθνώς τα 4 έτη σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης (240 ECTS) σε μία ειδικότητα οδηγούν σε αυτόνομες επαγγελματικές δραστηριότητες της ειδικότητας αυτής.


 Οι Διοικήσεις των δυο Τ.Ε.Ι και η Κυβέρνηση, με τις συγκεκριμένες επιλογές τους, διαγράφουν με αντιδεοντολογικό τρόπο, την ιστορία του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι, δεν δίνουν πειστικές απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα και αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα ακόλουθα:


 1) την αδικαιολόγητη, και μη ουσιαστική, διαφοροποίηση των ήδη πτυχιούχων, σε σχέση με τους νέους πτυχιούχους, δεδομένου ότι τα Τμήματα των Σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα εξακολουθήσουν να είναι τετραετή, να παρέχουν τον ίδιο αριθμό ακαδημαϊκών – πιστωτικών μονάδων (240 ECTS) και να προέρχονται από την συγχώνευση Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων!


 2)τη συγχώνευση Τμημάτων με κριτήρια όχι αμιγώς ακαδημαϊκά (ανομοιογενείς και μη καθιερωμένες ειδικότητες). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο σχέδιο νόμου, αποτελεί συγκεκριμένο Τμήμα του Τ.Ε.Ι Αθήνας «διασώζεται», επειδή ο πρώην Πρόεδρος του είναι σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας!


 3)τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων (Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής), τις οποίες όχι μόνο δεν αναγνωρίζει, προφανώς, η ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και για τις οποίες στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο πως θα γίνει, μελλοντικά, η επαγγελματική τους κατοχύρωση.




Επαναλαμβάνουμε τη θέση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για επιστροφή στις κλασικές γενικές ειδικότητες που οδηγούν σε διακριτά επαγγέλματα απ΄ ότι τα υπερεξειδικευμένα προπτυχιακά Τμήματα για τις Σχολές Μηχανικών και Γεωτεχνικών, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι οριοθετημένες οι επαγγελματικές δραστηριότητες των Πτυχιούχων, των ειδικοτήτων αυτών.



 4)την απουσία μεταβατικών διατάξεων για τη διασφάλιση των ήδη πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.


 Σε όσους ευελπιστούν ότι μέχρι την αποφοίτηση των πρώτων Πτυχιούχων των εν λόγω Τμημάτων του νέου Πανεπιστήμιου Δυτ. Αττικής θα έχει ρυθμιστεί και αυτό το θέμα, υπενθυμίζουμε το εξής: στον ιδρυτικό νόμο των Τ.Ε.Ι υπήρχε ρητή διάταξη για την υποχρέωση της πολιτείας να ρυθμίσει το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Τ.Ε.Ι από το 1987!


 Εντούτοις κάτι τέτοιο, για πολλά Τμήματα, δεν έχει γίνει ακόμα. Φανταστείτε τι θα συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου δεν υπάρχει ρητή δέσμευση της πολιτείας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα σταματούσε η διαιώνιση των Πτυχίων χωρίς αντίκρισμα.


 5)τη μη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Εκπαιδευτικού, Τεχνικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού και Διοικητικού Προσωπικού.

 




Η Πρόταση μας για τα Α.Ε.Ι.





Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ήδη από το 2012 είχε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας, στις Συνόδους των Προέδρων Τ.Ε.Ι και στα πολιτικά Κόμματα την πρόταση της για την αναμόρφωση του Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και επιμέρους διαθρωτικές αλλαγές.



 Τα πιο σημαντικά σημεία της συγκεκριμένης πρότασης της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ συνοψίζονται στα εξής:


 Εσωτερική αναδιάρθρωση και των δυο Τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με μείωση των υπαρχόντων ιδρυμάτων στα πλαίσια ενός νέου Α.Ε.Ι, δηλ:


    1.Ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου των δυο τομέων των Α.Ε.Ι (ενιαία δομή και λειτουργία) με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάθε Α.Ε.Ι ανά Περιφέρεια να λειτουργούν δυο Τομείς:





α. Τομέας Τεχνολογικών Επιστημών





β. Τομέας Θεωρητικών-Ανθρωπιστικών Επιστημών





    2.Τα νέα Α.Ε.Ι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 20 σε όλη την χώρα με τουλάχιστον ένα σε κάθε Περιφέρεια καλύπτοντας και τους δυο Τομείς.





    3.Επιστροφή στις κλασικές γενικές ειδικότητες και κατάργηση των υπερεξειδικευμένων Τμημάτων και γνωστικών αντικειμένων και στους δυο Τομείς, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.





    4.Επαγγελματική εξέλιξη όλων των Πτυχιούχων με βάση τον α΄ ακαδημαϊκό τίτλο, την εμπειρία και την ενσωμάτωση νέων γνώσεων (δια βίου μάθηση, μεταπτυχιακές σπουδές εμβάθυνσης, κ.λ.π).             





Η Κεντρική Διοικούσα Επιτροπή (Κ.Δ.Ε) της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ σε προηγούμενη συνεδρίαση

 της (10-11-2017), εξέτασε τα εναλλακτικά σενάρια σχετικά με τις δρομολογούμενες συγχωνεύσεις των Τ.Ε.Ι και καλεί τις Φοιτητικές Ενώσεις να ενημερωθούν και να συνεκτιμήσουν τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς μας και να απεμπλακούν από τις αυταπάτες που καλλιεργούν ορισμένες Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι και κυρίως αυτών που προωθούν την ίδρυση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.


Οι θέσεις μας θα κατατεθούν και μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης που λήγει την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, προς διασφάλιση των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών συμφερόντων των πτυχιούχων και των φοιτητών, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.







Το σχέδιο νόμου όπως έχει αναρτηθεί στη διαβούλευση μπορείτε να το δείτε εδώ









ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου