ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Το 80% των ατόμων άνω των 60 ετών δεν είναι ενήμερο για τον καταρράκτη

ΠΕΜΠΤΗ 19-10-2017








Της Ανθής Αγγελοπούλου




Παρά το γεγονός ότι ο καταρράκτης αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης, το 80% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, που είναι και η ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ελάχιστα γνωρίζει ή δεν γνωρίζει καθόλου αναφορικά με την συγκεκριμένη πάθηση, όπως αποκάλυψε η έρευνα More to See, που έγινε σε 12 χώρες, με πάνω από 5.000 συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα, μόνο το 39% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, γνωρίζει ότι ορισμένες χειρουργικές επιλογές αντιμετώπισης του καταρράκτη μπορούν να προσφέρουν επιπλέον διόρθωση της όρασης, μειώνοντας δυνητικά την ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής μετά από την επέμβαση.

Επιπλέον, το 89% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η όραση είναι η πιο σημαντική από όλες τις αισθήσεις. 

Στην ερώτηση για το τι θα τους έλειπε περισσότερο αν η όραση τους γινόταν θολή, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι αυτό που θα τους έλειπε θα ήταν το διάβασμα, η τηλεόραση, η οδήγηση, η εικόνα της οικογένειας τους και τα ζωντανά χρώματα της καθημερινής ζωής.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η έρευνα, παρά τις ανησυχίες με τον βαθμό στον οποίο θα επηρέαζαν τα προβλήματα την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των συμμετεχόντων, μόνο το 43% εξ αυτών επισκέπτεται οφθαλμίατρο για οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα έπρεπε να κάνουν για τον πρώιμο εντοπισμό του καταρράκτη.

Τα νέα δεδομένα για τον καταρράκτη

Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία αποτρέψιμης τύφλωσης, που είναι υπεύθυνη για την απώλεια της όρασης σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Δρ. Παντελή Παπαδόπουλο, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, κάθε χρόνο γίνονται 25 εκατομμύρια χειρουργεία σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση του καταρράκτη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καταρράκτης είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και είναι κάτι από το οποίο κινδυνεύουμε όλοι, ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών. 

Εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται πρωτεΐνη μέσα στον φακό του ματιού σας προκαλώντας θολότητα, η οποία σταδιακά δυσκολεύει την όρασή σας.

Όπως ανέφερε η Δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, ο καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία θεωρείται ο κυριότερος επιβαρυντικός περιβαλλοντικός παράγοντας. 

Ενώ τόνισε ότι η υπερβολική χρήση των κινητών και των tablet θα συμβάλλει στο μέλλον, όπως όλα δείχνουν, στην αύξηση των περιστατικών καταρράκτη.

Ενώ ο Δρ. Τρύφων Ρότσος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας συμπλήρωσε επίσης ότι τόσο η συνεχής μείωση της ηλικιακής ομάδας εμφάνισης του καταρράκτη, που σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία έχει κατέβει σε πιο παραγωγικές ηλικίες, των 50 ή και 40 ετών, καθώς και η αύξηση του διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξήσουν τα περιστατικά καταρράκτη σε όλο τον κόσμο. 

Όπως είπε, ο διαβήτης συσχετίζεται με την εμφάνιση καταρράκτη και μάλιστα, μιας συγκεκριμένης μορφής καταρράκτη της λεγόμενης Christmas Tree Cataract.

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση του θολού φυσικού φακού και την αντικατάστασή του μέσω χειρουργικής επέμβασης με ενδοφθάλμιο φακό. 
Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι ο μόνος τρόπος αφαίρεσης του καταρράκτη για την πλήρη αποκατάσταση της όρασης. 

Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες και αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Στα νεότερα δεδομένα για τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη έρχονται να προστεθούν οι πολυεστιακοί φακοί που παρέχουν πλέον τη δυνατότητα στους επιστήμονες όχι μόνο να διατηρήσουν την όραση των ασθενών τους σε όλες τις αποστάσεις μετεγχειρητικά, αλλά και να τη βελτιώσουν.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς να παρατηρούν τα συμπτώματα του καταρράκτη όπως είναι η θολή όραση, τα φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα, η θολή αντίληψη των χρωμάτων, η διπλή όραση, η ευαισθησία στο φως, οι συχνές διαφορετικές μετρήσεις της όρασης τους και η δυσκολία όρασης κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Αν διαπιστώσουν ότι έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα τον οφθαλμίατρο τους για ακριβή διάγνωση όπου και θα ενημερωθούν για τις επιλογές της θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισαν οι ομιλητές, όλοι πρέπει να θυμούνται ότι εάν μείνει χωρίς θεραπεία ο καταρράκτης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την όραση και να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση.





 ΠΗΓΗ. naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου