ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Ελληνικά κρασιά για συντροφιά στο τραπέζι

ΤΡΙΤΗ 19-9-2017






Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει τεράστιο πλούτο γηγενών ποικιλιών σταφυλιού, δίνοντας σας απεριόριστες εναλλακτικές προτάσεις.



Λιαστά κρασιά. Τα λιαστά κρασιά (ή ηλιαστά, από τη λέξη «ήλιος») είναι γλυκά κρασιά, που παράγονται παραδοσιακά στην Ελλάδα, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα.

Το όνομά τους φανερώνει την πρακτική του λιασίματος, του «στεγνώματος» δηλαδή των σταφυλιών, με αποτέλεσμα τη μερική αφυδάτωσή τους, αφού τρυγηθούν: «ηλιαστά» ή «λιαστά». Το μέρος που απλώνονται τα σταφύλια για να στεγνώσουν αποκαλείται λιάστρα (το «ηλιαστήριον» ή «θειλόπεδον» των αρχαίων).

Οι αναφορές για τα λιαστά κρασιά και για τον τρόπο παραγωγής τους είναι αμέτρητες.

Ο Όμηρος λέει πως ο Οδυσσέας θαύμαζε στο νησί των Φαιάκων (τη σημερινή Κέρκυρα), τον αμπελώνα του βασιλιά, μέσα στον οποίο υπήρχε ειδικός χώρος για το λιάσιμο των σταφυλιών και βέβαια για το κατοπινό πάτημά τους.

Ο Ησίοδος δίνει λεπτομερείς πληροφορίες για την τεχνική του λιασίματος στη Βοιωτία. Πολλοί περιηγητές αναφέρονται στο «λιαστό» κρασί της Σιάτιστας, ενώ για περισσότερο από 3.000 χρόνια, τα λιαστά κρασιά πολλών νησιών του Αιγαίου εξακολουθούν να είναι διάσημα και σήμερα.

Τα λιαστά σταφύλια είναι πάρα πολύ πλούσια σε σάκχαρα, δίνοντας κρασιά, που στο τέλος της αλκοολικής ζύμωσης περιέχουν πολλά αζύμωτα σάκχαρα και επομένως είναι ιδιαίτερα γλυκά. Τα λιαστά κρασιά διατηρούν όμως τόσο τα συμπυκνωμένα αρώματα του σταφυλιού, αποκτώντας μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα και εξέλιξη με την παλαίωση, όσο και υψηλή οξύτητα, αφού με το λιάσιμο, εκτός από τα σάκχαρα και τα αρώματα, συμπυκνώνονται και τα φυσικά οξέα του σταφυλιού.

 Οι ελληνικές ποικιλίες σας προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά για να επιλέξετε το σωστό κρασί που θα «φλερτάρει» όλο το βράδυ με το φαγητό σας.

Από τα κόκκινα κρασιά δε θα μπορούσε να λείπει:

Ξινόμαυρο, η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου (Νάουσα, Ραψάνη, Γουμένισσα, Αμύνταιο, Τρίκωμο, Σιάτιστα) με τη συνολική έκταση καλλιέργειας του να ξεπερνά σήμερα τα 20.000 στρ.

Από την ποικιλία Ξινόμαυρο θα βρείτε κρασιά που το χρώμα τους εκτείνεται από σκούρο κόκκινο μέχρι και πορφυρό με διάφορες διαβαθμίσεις ανάλογα με τον χρόνο παλαίωσης.

Τα νεαρής ηλικίας κρασιά έχουν αποχρώσεις ιώδεις και κυρίως βυσσινί, ενώ όσο παλαιώνουν αποκτούν κεραμιδί αποχρώσεις. 
Ως προς τα αρώματα, κυριαρχούν αυτά των μπαχαρικών, αλλά και των κόκκινων φρούτων.


GB Corner Restaurant dish - Hotel Grande Bretagne


Αγιωργίτικο ή Μαύρο Νεμέας "Το Αίμα του Ηρακλή" αν θέλετε να προσδώσετε στο δείπνο σας ένα τόνο βασιλικό! Δοκιμάσετε μια από τις πιο σημαντικές κόκκινες και πολυδύναμες ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργείται αποκλειστικά στους αμπελώνες της μυθικής Νεμέας, τη γη του «φλιάσιου οίνου» που έπινε ο Αγαμέμνων στα ανάκτορα των Μυκηνών! 

 Ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας και οινοποίησης, η ποικιλία Αγιωργίτικο σας προσφέρει εξαιρετικούς οίνους με σημαντικότερο τον Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα, που θα ταιριάξει άριστα χάρη στο πολύ βαθύ κόκκινο χρώμα του, το πλούσιο σώμα και άρωμα και τη βελούδινη γεύση του μ’ ένα δείπνο με κρέας και κόκκινες σάλτσες.


Μαυροτράγανο, μια παλαιά ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης, η μόνη που επέζησε από το μακρινό παρελθόν των εξαιρετικών σταφυλιών του νησιού. 

Σχεδόν εξαφανισμένη, "αναστήθηκε" τα τελευταία χρόνια και σήμερα καλλιεργείται συστηματικά στο νησί. Δίνει κρασί με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και με μέτρια οξύτητα, βαθυκόκκινο και με εξαιρετικά φρουτώδες άρωμα, καθώς και με αρώματα μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων του δάσους. 

Πλούσιες και ευγενικές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και δυνατότητα μακράς παλαίωσης έως και 6 χρόνια.

Αν προτιμήσετε να ταξιδέψετε στον κόσμο των ελληνικών λευκών κρασιών ή θέλετε να συνοδεύσετε μια πιατέλα με τυριά τότε επιλέξτε:

Αθήρι «το χρυσάφι των Κυκλάδων» γι’ αυτούς που θέλουν να πρωτοέρθουν σε επαφή με τη σπιρτάδα των λευκών ξηρών κρασιών του Αιγαίου πελάγους (καλλιεργείται στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη). 

Το λευκοκίτρινο χρώμα του με τις πράσινες ανταύγειες, το διακριτικό, λεπτό φρουτώδες άρωμα, η λιτή και καθόλου βαριά δομή του καθώς και η ήπια γεύση του καθιστούν τα κρασιά της ποικιλίας αυτής κατάλληλα για μεγάλο φάσμα πιάτων, που συνδυάζονται με δυσκολία με κρασί. 

Αποκλειστικά από την ποικιλία Αθήρι παράγεται ο λευκός ξηρός οίνος Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας «Ρόδος» ενώ συμμετέχει στον Ξηρό ΟΠΑΠ «Σαντορίνη».


Assyrtiko, kerasma 











Ασύρτικο, «το Σαντορινιό». Με τις ηφαιστειακές μνήμες του νησιού χαραγμένες στο DNA του, το ασύρτικο αποτελεί την ευγενέστερη ίσως ελληνική λευκή ποικιλία, η οποία καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Σαντορίνη, αλλά και σε άλλα νησιά (Πάρος, Νάξος).

Η ποικιλία δίνει κρασιά ανοιχτόχρωμα έως λευκά, με κυρίαρχα αρώματα αυτά των ξινών εσπεριδοειδών, ενώ υπάρχουν ακόμα αρώματα μήλου, αχλαδιού. Ειδικά στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Σαντορίνη διακρίνονται επιπλέον αρώματα μελιού, σταφίδας και λιβανιού, καθώς το ελαφρύ, ηφαιστιογενές έδαφος της Σαντορίνης προσδίδει στο Ασύρτικο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του!

Μοσχοφίλερο. Καλλιεργείται κυρίως στο Αρκαδικό οροπέδιο, στην περιοχή της Μαντινείας, με την οποία έχει και άρρηκτα συνδεθεί.

Η περιοχή φημίζεται για την αμπελουργία της από αρχαιοτάτων χρόνων και συνδέεται με τη λατρεία του Διονύσου, αλλά και με το κρασί, όπως μαρτυρούν πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η ποικιλία Μοσχοφίλερο είναι πολυδύναμη, με δυνατότητα παραγωγής πολλών διαφορετικών ειδών κρασιού, από ξηρά λευκά μέχρι ροζέ, αφρώδη ή και γλυκά κρασιά, καθώς και το μοναδικό ξηρό κρασί της Μαντινείας, το οποίο σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Σημειώστε ότι τα κρασιά από Μοσχοφίλερο, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές τους, ανάλογα με τη χρονιά και τον τόπο καταγωγής τους, με το λουλουδάτο και φρουτώδες άρωμά τους, την τονισμένη οξύτητα και την κομψή, αρκετά γεμάτη γεύση τους, ταιριάζουν όμορφα με πολλά «εξωτικά» πιάτα, αλλά και πιάτα με έντονα αρωματικό χαρακτήρα και πικάντικη γεύση.

Ρομπόλα, η «Κεφαλλονίτισσα» από τις πλέον ευγενείς ελληνικές λευκές ποικιλίες που έχει δώσει το όνομά της στη ζώνη στην οποία καλλιεργείται. Σας προσφέρει το ομώνυμο κρασί με χρώμα άγουρου λεμονιού και έντονα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και εσπεριδοειδών, με ελαφρύ σώμα, καθώς και σχετικά έντονη οξύτητα, αλλά και υψηλή αλκοολική περιεκτικότητα.

Η Ρομπόλα είναι ένα κρασί ευχάριστο, απατηλά ελαφρύ και δροσιστικό, που πίνεται δροσερό. Γευστικά συνδυάστε τη με ψάρι και θαλασσινά, ενώ στην πατρίδα της θα τη συναντήσετε να συνοδεύει σχεδόν μόνιμα ένα χαρακτηριστικό κεφαλλονίτικο πιάτο μπακαλιάρου με σκορδαλιά, την «Αλιάδα».

Σαββατιανό. Μία από τις πιο διαδεδομένες ελληνικές ποικιλίες, με προέλευση που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Με παρελθόν τουλάχιστον 2.500 χρόνων, καλλιεργείται σήμερα κυρίως στην ευρύτερη ζώνη  της Στερεάς Ελλάδος. Δίνει λευκά κρασιά με κιτρινοπράσινο χρώμα, έως έντονο κίτρινο, με αρώματα ροδάκινου, λεμονιού, ακτινιδίου, μπανάνας, πεπονιού και φράουλας και με σχετικά χαμηλή οξύτητα.

Το Σαββατιανό αποτελεί τη βασική ποικιλία από την οποία προκύπτει ο Ρητινίτης οίνος λευκός, η γνωστή Ρετσίνα, που θα συντροφεύσει ευχάριστα πιάτα μεσογειακής κουζίνας.

Για το επιδόρπιο σας

mavrodafni with chocolate as dessert, Kerasma 



Ιδανικά για το επιδόρπιο σας είναι τα Ελληνικά «μιστέλια»• θα τα βρείτε με την επίσημη ονομασία τους ως Vins de liqueur. Σας προτείνουμε:





Μοσχάτο, ποικιλία που καλλιεργείται στη Σάμο και δίνει γλυκά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης με κορυφαίο το Μοσχάτο Σάμου, ακολουθούμενο από το Μοσχάτο Λήμνου. Στην ίδια ομάδα σημειώστε και το Μοσχάτο Πατρών και Ρίου, το Μοσχάτο Κεφαλληνίας και το Μοσχάτο Ρόδου.

Μαυροδάφνη. Ως έγχρωμη ελληνική ποικιλία καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Πάτρας και στην Κεφαλλονιά.

Απολαύστε εξαιρετικά κόκκινα φυσικά γλυκά κρασιά, κατάλληλα για παλαίωση, απαραίτητα 2 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, που μπορεί να φθάσει μέχρι και 8 χρόνια, με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά τα αρώματα που αναπτύσσονται.

Τα κρασιά της Μαυροδάφνης έχουν βαθυκόκκινο χρώμα, και αρώματα βανίλιας, κερασιού, αλλά και αποξηραμένων φρούτων -κυρίως σταφίδας- και σοκολάτας.

Όποιο κρασί και αν επιλέξετε από την πλούσια παλέτα των κρασιών του ελληνικού αμπελώνα, η υψηλή ποιότητά του και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του θα καταφέρει να κερδίσει μοναδική θέση στην καρδιά σας και να γίνει πολύτιμος σύντροφος σε κάθε γεύμα σας!



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ. ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ

ΠΗΓΗ. 1. google.gr 
              2. visitgreece.gr 
              3. newwinesofgreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου