ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Με όχημα την Ιστορία

ΣΑΒΒΑΤΟ 16-9-2017



Σήμερα θα αποτελούσε πολύτιμο έκθεμα σε ένα Μουσείο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Στη φωτογραφία, εντυπωσιακό το παλιό λεωφορείο, τύπου Austin, γυρίζει το ρολόι του χρόνου αρκετά χρόνια πίσω, στην αρχή της δεκαετίας του '60, το 1961 συγκεκριμένα.

Σήμερα θα αποτελούσε πολύτιμο έκθεμα σε ένα Μουσείο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. 
Στη φωτογραφία, εντυπωσιακό το παλιό λεωφορείο, τύπου Austin, γυρίζει το ρολόι του χρόνου αρκετά χρόνια πίσω, στην αρχή της δεκαετίας του '60, το 1961 συγκεκριμένα.

Τότε που το λεωφορείο έφερνε σε επαφή τη μικρή τοπική κοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Στα ορεινά χωριά της πατρίδας επί δεκαετίες ήταν η υπερσύγχρονη μηχανή που αποτελούσε μια γέφυρα επικοινωνίας με την πόλη και ολόκληρο τον κοσμο. 

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε πολλά χωριά ήταν υποχρεωτικός ο ποδαρόδρομος μέχρι τη δημοσιά, όπου περνούσε πότε-πότε λεωφορείο.

Αγκομαχώντας η μηχανή ανέβαινε σε κακοτράχαλα βουνά, στροφές και γκρεμούς. Μοναδική εναλλακτική, η διαδρομή με τα γαϊδουράκια. Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και στη Ζαραφώνα της Λακωνίας πριν από μισό αιώνα. 

Οταν στις παρυφές του Πάρνωνα, στην πλαγιά του Ζαραφώνα, σε υψόμετρο 330 μέτρων, το μικρό λεωφορείο φορτωμένο επιβάτες και πραμάτεια έπαιρνε τον δρόμο, 40 χλμ. μέχρι τη Σπάρτη.

Φωτογραφία του καθηγητή Nicholas Economopouly



ΠΗΓΗ. www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου