ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η Μάχη της Πέτρας 12 Σεπτεμβρίου 1829

ΤΡΙΤΗ 11-9-2017


 Η μάχη της Πέτρας στις 12 Σεπτεμβρίου 1829, ήταν η τελευταία μάχη της επανάστασης του 1821 κι η πρώτη φορά, που μια Τουρκική στρατιά, συνθηκολογούσε στο πεδίο της μάχης. 

Το 1829, το ελεύθερο Ελληνικό κράτος με κυβερνήτη τον Καποδίστρια, περιλάμβανε την Πελοπόννησο και μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, εκτός απ’ τη Χαλκίδα και την Ακρόπολη. 



Η πρώτη κίνηση του Καποδίστρια, ήταν η δημιουργία τακτικού στρατού, για την εκκαθάριση της Στερεάς Ελλάδας από τα υπολείμματα των Οθωμανών.


Ο Τουρκαλβανός πολέμαρχος Ασλάν Μπέης Μουχουρδάρης, με 4.000 άνδρες, έφθασε στην Αθήνα, για ν’ ανεφοδιάσει τη φρουρά της Ακροπόλεως και στη συνέχεια να οδηγήσει στη Θράκη όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για την αντιμετώπιση του Ρωσσικού κινδύνου. 

Αφού συγκέντρωσε 7.000 άνδρες περίπου, άρχισε την πορεία του προς το βορρά μαζί με τον Οσμάναγα Ουτσιάκαγα, επικεφαλής των Τουρκικών δυνάμεων της Αττικής.

Ο Υψηλάντης έστησε καρτέρι στο στενό της Πέτρας για να εμποδίσει το πέρασμα του εχθρού, με 3.000 άνδρες.  Το απόγευμα της 10ης Σεπτεμβρίου, ο Τουρκικός στρατός στρατοπέδευσε σε μικρή απόσταση από τις Ελληνικές δυνάμεις. 

Τα χαράματα της 12ης Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι  κινήθηκαν εναντίον των Ελλήνων. Ένα βήμα πριν τα οχυρώματα, οι Τούρκοι δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από τους Έλληνες, οι οποίοι στη συνέχεια βγήκαν από τα χαρακώματα με τα ξίφη τους. Οι Τουρκαλβανοί υποχώρησαν, γρήγορα παρασύροντας και τους Τούρκους, που κινδύνευαν να περικυκλωθούν.

Ο Τούρκος διοικητής, προκειμένου να εκτελέσει τις διαταγές της Πύλης και να βρεθεί στη Θράκη, προσφέρθηκε να συνθηκολογήσει με τους Έλληνες, για να τον αφήσουν να περάσει τα στενά της Πέτρας. 

Οι Έλληνες δέχθηκαν, υπό τον όρο να τους παραδώσει την περιοχή από τη Λειβαδιά, ως τις Θερμοπύλες και την Αλαμάνα. Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν όλη τη μέρα, η συνθήκη υπογράφηκε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι Τούρκοι παραχώρησαν όλη την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και τη Χαλκίδα κι οι Έλληνες τους άφησαν να περάσουν το στενό της Πέτρας. 

Την ίδια μέρα οι Τούρκοι, υπέγραψαν τη συνθήκη της Ανδριανουπόλεως, με την οποία  αναγνώριζαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.



ΠΗΓΗ. ellas2.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου