ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Πετιμέζι σύκου – Από τις φλούδες των φρέσκων σύκων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-8-2017






Του ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΠΙΠΗ






Ο κάμπος ο μεσσηνιακός είναι ένας πολύ πλούσιος και παραγωγικός κάμπος. Κύρια προϊόντα το κρασί το λάδι τα σιτηρά τα σύκα και κυρίως τα τσαπελόσυκα.

 Μέχρι σήμερα πίστευα ότι το πετιμέζι παράγεται από τον βρασμό του μούστου των σταφυλιών. Αιτία πιστεύω η μεγάλη παραγωγή μούστου.

Όποια νοικοκυρά και να ρωτήσεις ακόμη και σήμερα, πολύ λίγος αριθμός γνωρίζει στις περιοχές της Ορεινής Τριφυλίας ότι το πετιμέζι παράγετε από τον χυμό ροδιών, αχλαδιών, μούρων, κερασιών, βερύκοκκων, δαμάσκηνων και πιθανώς και άλλων φρούτων.

Όμως αυτό που με εντυπωσίασε γνωστό σε λίγους και κυρίως στον γυναικόκοσμο ειναι η παραγωγή πετιμεζιού από φλούδες φρέσκων σύκων, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο.

 Πάντοτε οι Ελλαδίτισες νοικοκυρές έδιναν μεγάλη βάση στο να κατορθώσουν να διασώσουν τα προϊόντα τους φτιάχνοντας με αυτά διάφορα σκευάσματα ή φαγητά για να θρέψουν την φαμελιά τους.

Θαύμασα και εντυπωσιάστικα πραγματικά κοιτώντας το βουναλάκι από φλούδες φρέσκων σύκων επάνω στον σοφρά της θειά – Βασίλαινας, που στην θέση μου θα τα πέταγα στο καλάθι των σκουπιδιών.

Στο πετιμέζι από σταφύλια χρησιμοποιούμε μόνο το χυμό (μούστο).

Σε αυτή την περίπτωση μόνο τα φλούδια από σύκα φρέσκα είχε διαθέσιμα και συκα ώριμα που δεν είχαν ξυνήσει. Καθόμουν εκεί πίνοντας το καφεδάκι μου και απολαμβάνοντας το σπιτικό της γλυκό του κουταλιού από περγαμόντο.

Τα υλικά όπως είπαμε φλούδες από σύκα, φλούδες πορτοκαλιού χωρίς την ψίχα, μαστουνάκι κανέλας, αστεροειδή γλυκάνισο.

 Άναψε την φωτιά, έβαλε στην κατσαρόλα αρκετό νερό ώστε να σκεπάζει τα φλούδια δύο δάκτυλα και άρχισε να τα βράζει σε πολύ δυνατή φωτιά, μετά την χαμήλωσε πολί λίγο και άφησε το περιεχόμενο με τα φλουδια και τα μπαχαρικά να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για μία περίπου ώρα.

Μετά έσβησε την φωτιά και για μια νύχτα τα άφησε να κρυώσουν. Σε μια άλλη κατσαρόλα τοποθέτησε ένα σουρωτήρι και επάνω απλωσε ένα καθαρό τουλουπάνι ή πανί.

Σούρωσε το ζουμί με τα φλούδια και τα μαχαρικά. Σηκώνουμε τις τέσσερες γωνιές του πανιού και στήβουμε το περιεχόμενο, τα υπόλοιπα τα ριχνουμε στα σκουπίδια. Ανάβουμε την φωτιά και βράζουμε τον ζωμό για μερικά λεπτά, μέχρι να βγάλει αφρούς στην επιφάνεια, τους καθαρίζουμε με τον κεψέ και το περιεχόμενο του πετιμεζιού γίνεται διάφανο.

Σαν τελειώσει το ξάφρισμα χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πήξει ελαφρά, χωρίς το καπάκι για να εξατμίζεται το ζουμί σιγά σιγά, αν η φωτιά είναι δυνατή ναι μεν βέβαια πήζει το μείγμα αλλά καίγεται το ζάχαρο, με αποτέλεσμα όταν δέσει μας καίει στο λαιμό όταν το καταπίνουμε.

Το πετιμέζι από φλούδες σύκων σε αυτό το στάδιο πήζει πολύ γρήγορα. Όταν στέκεται στο πίσω μέρος του κουταλιού είναι έτοιμο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο κρυώνει πήζει περισσότερο. Τα τέσσερα ποτήρια μας δίνουν ένα ποτήρι πετιμέζι.

Το φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα βάζα εκτός ψυγείου. Το πετιμέζι μειώνει την κατανάλωση της ζάχαρης και κάνει πάρα πολύ καλό στην υγεία.

Εκείνα τα χρόνια της φτώχιας και στα πλαίσια της οικιακής οικονομίας, ήταν πολύ σημαντικό οι νοικοκυρές να ανακαλύπτουν τρόπους αξιοποίησης τροφίμων και υλικών που τα είχανε για πέταμα. Προσπαθώντας να μάθω τον τρόπο παραγωγής πετιμεζιού πέραν της χρησημοποιήσεως του μούστου,

Ελάχιστες για να μην πω μηδενικές ήταν οι νοικοκυρες που γνώριζαν αυτόν τον τρόπο.

Νοιώθω πολύ περίφανος που συμβάλλω να διασωθούν και να αναβιώσουν τέτοιου είδους ξεχασμένες τέχνες, της περιοχής μας και γενικά της πατρίδας μας.

Κατανοώντας ότι η τέχνη του φαγητού είναι ένα δίχτυ που ενώνει όλον τον κόσμο.



ΠΗΓΗ.  komianos



ΣΥΝΤΑΓΗ  (tlife.gr)


ΥΛΙΚΑ


  • φλούδες από σύκα ή υπερώριμα σύκα, τα οποία δεν έχουν ξινίσει και είναι καθαρά από σκουλήκια ή άλλα έντομα
  • φλούδες πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • νερό (όσο πάρει)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα αρωματικά και νερό να τα σκεπάζει 2 δάχτυλα.

Βάλτο να βράσει σε δυνατή φωτιά και μετά χαμήλωσέ την στο ελάχιστο, σκέπασε με καπάκι και άφησε να μαλακώσουν πολύ τα φλούδια για 1 ώρα, φροντίζοντας το νερό να τα καλύπτει πάντα (αυτά πίνουν το νερό και φουσκώνουν στην αρχή, μετά χάνουν τον όγκο τους).

Σβήσε τη φωτιά και άφησέ τα να κρυώσουν (ακόμα και μια νύχτα).

Βάλε το σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ, άπλωσε ένα πανάκι (τουλπάνι) και σούρωσε το ζωμό με τα φλούδια.

Πιάσε τις τέσσερις άκρες και στίψε τα φλούδια να βγάλουν κάθε ζωμό.

Πέταξε τα φλούδια

Βάλε το ζουμί στη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά, μέχρι να βγάλει αφρούς στην επιφάνεια τους οποίους πρέπει να αφαιρέσεις.

Αυτό βοηθά το πετιμέζι να γίνει διάφανο και όχι θολό.

Όταν τελειώσεις με το ξάφρισμα, χαμήλωσε τη φωτιά στο ελάχιστο και άφησε να συμπυκνωθεί μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά (χωρίς να σκεπάσεις με καπάκι).

Είναι έτοιμο όταν καλύπτει με ελαφρύ στρώμα το πίσω μέρος ενός κουταλιού.

Όταν κρυώσει το πετιμέζι θα πήξει κι άλλο.

Βάλτο σε αποστειρωμένα βάζα και διατήρησέ το εκτός ψυγείου.


* Για να έχεις μια ιδέα για την ποσότητα υπολόγισε πως τέσσερα φλιτζάνια ζωμού, θα δώσουν μετά το βράσιμο 1 φλιτζάνι πετιμέζι. 
Σε αυτή την αναλογία (τέσσερα προς ένα) μπορείς να φτιάξεις όση ποσότητα εσύ επιθυμείς..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου