Αυτό που δυσκολεύομαι να αντιληφθώ είναι πως τόσες και τόσες κυβερνήσεις δεν έχουν αποφασίσει να τιμωρήσουν πραγματικά αυτούς τους εγκληματίες. 

Πως είναι τόσο εύκολο να περνάνε επώδυνα νομοσχέδια για να γεμίσουν τα ταμεία και να πληρώσουν τους δανειστές, όμως αδυνατούν να φτιάξουν ένα νόμο που θα αναγκάσει τους οικοπεδοφάγους να σκεφτούν δίπλα και τριπλά προτού τοποθετήσουν ένα γκαζάκι μέσα σε ένα δάσος.

Όλοι γνωρίζουμε τα «τρικ» που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να καταπατήσουν μία δασική έκταση. Από τα εκκλησάκια που τοποθετούν και παίρνουν ρεύμα το οποίο φυσικά καταλήγει σε σπίτια, μέχρι τα... πασαλάκια που τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας στα καμένα. 

Όλοι τα γνωρίζουν και κανείς, ποτέ, δεν αποφάσισε να κάνει κάτι για να τους σταματήσει.

Παράλληλα στα τηλεοπτικά κανάλια ακούγονται αγανακτισμένοι πολίτες οι οποίοι έχουν κτίσει τις περιουσίες τους πάνω σε καμμένη δασική έκταση. 

Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν πως κάπως έτσι κατάφεραν κι εκείνοι να πάρουν το οικοπεδάκι τους; 

Πως κάπως έτσι έκτισαν την... καλυβούλα τους;

Το πάθημα δεν γίνεται ποτέ μάθημα. 

Οι ίδιες συζητήσεις είχαν γίνει μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009. Ακόμα κι όταν θρηνήσαμε θύματα, τίποτα δεν άλλαξε. Κανείς υπουργός, καμία κυβέρνηση δεν αποφάσισε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Δεν μπορεί να έχουμε φτάσει στο 2017 κι ακόμα και σήμερα να γίνεται αποχαρακτηρισμός μια δασικής έκτασης, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για έκταση που έχει καεί. Ας υπάρξει πλέον μια συνταγματική ρύθμιση που να απαιτεί τουλάχιστον την συναίνεση όλων των κομμάτων για τον αποχαρακτηρισμό μιας δασικής έκτασης.

Οι δασικοί χάρτες θα κατατεθούν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. Δεν ήταν λοιπόν αναμενόμενο πως έναν μήνα νωρίτερα, σε μία... βολική ημέρα λόγω ανέμων θα «εξαφανίζονταν» ένα μεγάλο μέρος δάσους.

Και να μπορούσε ο κρατικός μηχανισμός να αμυνθεί; 
Να υπήρχαν τα μέσα για να σταματήσει μία τεράστια καταστροφή; 

Μέσα στην έλλειψη νόμων υπάρχει και τεράστια έλλειψη οργάνωσης αλλά και μέσων για να θωρακιστεί το δάσος από τους επιτήδειους. 

Φτάσαμε στις 15 Αυγούστου κι ακόμα δεν έχουν παραληφθεί τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία όμως θα συμπεριληφθούν στο ... λογαριασμό των πολιτών.

Η Αττική καίγεται και οι ιθύνοντες μέσω twitter εκφράζουν την λύπη τους. 
Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι προφανώς όταν και θα έχουν όλοι ξεχάσει τι συνέβη. 

Στις καμένες δασικές εκτάσεις θα έχουν ήδη προβάλει τα πρώτα κτίσματα και οι οικοπεδοφάγοι θα μετράνε πόσα χρήματα έβαλαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με τις ευλογίες του ελληνικού κράτους.



ΠΗΓΗ. reader.gr