ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Συναταξιούχοι - Ζουν χρόνια με δανεικά μέχρι να βγει η οριστική τους σύνταξη!

ΤΡΙΤΗ 29-8-2017


Τι και αν ο νόμος Κατρούγκαλου είναι τυπικά σε ισχύ από το Μάιο του 2016. 

Τι και αν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε για γρήγορη απονομή των συντάξεων... Εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι αν και κατέθεσαν στα χαρτιά τους περιμένουν... ατέλειωτους μήνες!




Έχετε καταθέσει την αίτηση για τη συνταξιοδότησή σας εδώ και πολλούς μήνες χωρίς να έχετε λάβει συγκεκριμένη ενημέρωση για το πότε θα λάβετε είτε την προσωρινή είτε την οριστική σας σύνταξη; 

Έχετε καταθέσει τα χαρτιά σας, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει ο ΕΦΚΑ να σας στέλνει ειδοποιήτηρια πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών; 
Αναμένετε να επανυπολογιστεί «διπλά» η σύνταξη χηρείας σας, αλλά ακόμη είστε στην αναμονή; 
Καλώς ήρθατε στη νέα... ασφαλιστική εποχή! 

Ένας πραγματικός Γολγοθάς χωρίς τέλος. 
Χιλιάδες κύριες, επικουρικές και εφάπαξ είναι βαθιά «χωμένα» στα συρτάρια του ΕΦΚΑ... Όσοι λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας χάνουν καθημερινά κεκτημένα χρόνων και δεκάδες ευρώ από τις τσέπες τους, και κανείς δεν μπορεί να τούς εξηγήσει γιατί. 

Ο ΟΓΑ για πρώτη φορά απονέμει -θεωρητικά- προσωρινές συντάξεις, αλλά μέχρι στιγμής ο αριθμός όσων έχει εκδώσει είναι αρκετά μικρός...!

Διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, ο... εχθρός της οριστικής σύνταξης!

Τα παράλογα της διαδοχικής ασφάλισης...

Όποιος είχε την... ατυχία να έχει διαδοχική ασφάλιση ή να ήταν ασφαλισμένος παράλληλα, θα ταλαιπωρηθεί για να βγάλει την τελική του σύνταξη. 
Ο λόγος που καθυστερεί τόσο πολύ η έκδοση μίας οριστικής σύνταξης σε αυτή την περίπτωση είναι ότι, η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου υπάρχει... «θεωρητικά», αφού τα πράγματα περιπλέκονται στο πώς θα υπολογίζεται η τελική σύνταξη. 

Αν δηλαδή θα θεωρείται ενιαίος όλος ο χρόνος ασφάλισης, ώστε η σύνταξη να υπολογίζεται σαν ο υποψήφιος συνταξιούχος να ήταν ασφαλισμένος σε ένα Ταμείο.

Μάλιστα, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι, εάν κάποιος έχει διαδοχική ασφάλιση και μαζεύει τα χαρτιά που χρειάζεται για να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, το Ταμείο του σπεύδει να τόν... συμβουλεύσει να μην αναζητήσει τα ένσημα από φορέα που έχει λίγα... «Δεν αξίζει τον κόπο!», αναφέρουν σε πολλές περιπτώσεις υπάλληλοι του ΙΚΑ, αφού όπως προσθέτουν «ο χρόνος αναμονής και η ταλαιπωρία δεν αξίζουν για 70 και 80 ευρώ!»

Τα παράλογα της παράλληλης ασφάλισης...

«Θολό» είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά στην παράλληλη ασφάλιση. Το θέμα εδώ είναι αν οι διπλές ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος θα προσαυξάνουν τη σύνταξη ή όχι. Και αυτό διότι, οι παλαιοί (πριν το 1993) ασφαλισμένοι είχαν δικαίωμα στην δεύτερη σύνταξη με ασφάλιση σε δύο ταμεία, κάτι που δεν ισχύει για τους νέους, στους οποίους προβλέπεται μία Εθνική και μία Ανταποδοτική Σύνταξη.

Ποιες κατηγορίες συντάξεων εκκαθαρίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι;

Το Υπουργείο Εργασίας συνεχώς εμφανίζει αριθμούς και δεδομένα που αφορούν σε οριστικές συντάξεις που εκκαθαρίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι. 

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων στους οποίους έγινε η εκκαθάριση της οριστικής τους σύνταξης, αφορούν σε περιπτώσεις ασφαλισμένων ενός Ταμείου και όχι παραπάνω από δύο. 

Άρα, όσοι έχουν δύο και τρία Ταμεία μένουν στη... γωνία να περιμένουν τις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου για να εκδοθεί η σύνταξή τους. Μέχρι τότε, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα αναγκαστούν να ζουν με δανεικά...

Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν γνωρίζουν πώς να υπολογίσουν τις αποδοχές για όσους άλλαξαν ταμείο κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου (ΙΚΑ+ΟΑΕΕ, ΙΚΑ+ΝΑΤ, κ.α.), ή για όσους ήταν στο Δημόσιο και παράλληλα ασκούσαν και ελεύθερο επάγγελμα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί).

Βαδίζουν στα... τυφλά τα Ταμεία!

Χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται στην αναμονή εδώ και 2,5 χρόνια και να αναγκάζονται να ζουν με τις προσωρινές συντάξεις κάτω των 300 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση)... 

Παρά τις υποσχέσεις, τις  εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για γρήγορη απονομή των συντάξεων, ο χρόνος που απαιτείται για την απονομή μίας οριστικής σύνταξης από ένα και μόνο ταμείο ανέρχεται στους 18 μήνες τουλάχιστον! 

Αν πάλι πρόκειται για διαδοχική σύνταξη ο χρόνος αναμονής ξεπερνά κάθε φαντασία!
Χειρότερα είναι τα πράγματα όταν οι υποψήφιοι στυνταξιούχοι «διεκδικούν» και επικουρικές συντάξεις ή συντάξεις χηρείας, ή όταν ο «κύριος φορέας» για την απονομή σύνταξης είναι το Γενικό Λογιστήριο και υπάρχει χρόνος ασφάλισης που πρέπει να αναγνωριστεί από άλλα ασφαλιστικά ταμεία όπως ΙΚΑ – ΟΑΕΕ.




ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου