ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Σούμα Χίου



Παίρνουμε τα τσίπουρα μαζί με σύκα και το ανάλογο νερό, τα βάζουμε σε πίθους ή βαρέλια και τα σκεπάζουμε. 

Μετά από αρκετές μέρες παίρνουμε νερό απ΄τα τσίπουρα σ΄ένα μπρικάκι, το ζεσταίνουμε και δοκιμάζουμε να το ανάψουμε. 

Όταν ανάψει και βγάλει θαλασσιά φλόγα “όχι κόκκινη” τότε είναι έτοιμο για απόσταξη. 



Η διαδικασία είναι η εξής: Βάζουμε σε δυνατή φωτιά το καζάνι με τα τσίπουρα και το ανάλογο νερό. 
Το σκεπάζουμε με ειδικό καπάκι, που με ένα μπρούτζινο σωλήνα συνδέεται με τον καλόγερο. 
Τις συνδέσεις τις φράζουμε με λάσπη από στάχτη. 

Έτσι ο ατμός από το βράσιμο περνάει από τον σωλήνα στον καλόγερο, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε μια δεξαμενή με νερό. Ψύχεται, υγροποιείται και το ούζο (ρακί) βγαίνει από τον λουλά και χύνεται στην μπουρνιά, ένα ειδικό πήλινο δοχείο που έχει στόμιο σαν χωνί. 

Για να βγει το δυνατό ρακί το ξανακαζανίζουμε και προσθέτουμε στο καζάνι για καλύτερη γεύση λίγο αλάτι, μήλα, κυδώνια, πορτοκάλια, μαστίχι, γλυκάνισο κ.α. 

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή σούμας στη Χίο συνεχώς αυξάνεται, όπως αντίστοιχα αυξάνεται και η κατανάλωση της και η αποδοχή της από το μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών (ντόπιων και επισκεπτών).


ΠΗΓΗ. chiosgoods

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου