ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Πρόωρο τέλος σε συντάξεις πριν από τα 62 – Ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι

ΠΕΜΠΤΗ 24-8-2017




Οριστικό τέλος στις πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου πριν από τα 62 έτη βάζει η κυβέρνηση με διάταξη - «φωτιά» που αναμένεται να περιληφθεί σε νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα λίγο μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.



Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», η επίμαχη διάταξη θα προβλέπει την οριστική κατάργηση της μεταβατικότητας των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο που ισχύει μέχρι το 2021.

Όπως επισημαίνουν στην εφημερίδα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, που στην ουσία τροποποιεί το νόμο 4336/2015, θα προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται με μειωμένο όριο ηλικίας δεν θα λαμβάνουν σύνταξη, αν η διαφορά από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη είναι μεγαλύτερη από πέντε χρόνια. 

Γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης υπογραμμίζουν ότι, αν και η συγκεκριμένη διάταξη αφορά το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, ανοίγει επί της ουσίας το δρόμο για ανάλογη εφαρμογή του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή για το ΙΚΑ, τα ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών και άλλους φορείς που έχουν καθεστώς πρόωρης εξόδου.

Υπενθυμίζεται, ότι αυτές οι ευνοϊκές μεταβατικές διατάξεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που κανονικά έχουν ισχύ μέχρι το 2021, αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΙΚΑ. 

Η επίμαχη διάταξη επικεντρώνεται μόνο στο Δημόσιο, καθώς στα υπόλοιπα ταμεία μισθωτών που έχουν καθεστώς μειωμένης θα επιτρέπεται η έξοδος. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όχι όμως για πολύ, καθώς από το 2022 όλοι, ανεξαιρέτως, οι ασφαλισμένοι για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη τα 62, ενώ με λιγότερα χρόνια θα πάρουν μειωμένη στα 62 χρόνια και πλήρη στα 67.



ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου