ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Αϊβαλιώτικες οικογένειες στην Νάξο (Έφθασαν στην Νάξο στις 28 & 29 Ιουνίου 1821)



 Στο πέρασμα των αιώνων πολλές ήταν οι μεταναστεύσεις από και προς την Νάξο .
Μια από αυτές εξελίχθηκε μέσα σε μόνο δύο μέρες με περίπου 2000 Αϊβαλιώτες που έφθασαν στην Νάξο στις 28 & 29 Ιουνίου 1821 . 

Οι Αϊβαλιώτες έφυγαν διωγμένοι από τον τόπο τους σε αντίποινα των Τούρκων για την κήρυξη της επαναστάσεως και τη διαφαινόμενη , για την ώρα , νίκη των Ελλήνων .

Διαβάζουμε σχετικά στο ημερολόγιο του προξένου της Ολλανδίας στη Νάξο και δημοσίευσε στο περιοδικό Ναξιακά ο ιστορικός Μπεν Σλώτ στο τεύχος 16 Αύγουστος Σεπτέμβριος 1987


‘’28 Ιουνίου 1821 : ένα πλοίο Ελληνικό από τα Ψαρά και μικρό πλοίο με σημαία με σταυρό έφθασαν στην Νάξο . Ξεβαρκάρουν Έλληνες με τις οικογένειες που έρχονται από Αϊβαλί . Μεταφέρθηκαν στην Νάξο μετά την μεγάλη καταστροφή που έγινε εκεί . 
Είναι 800 άτομα .

29 Ιουνίου 1821 : Έρχονται συνεχώς Αϊβαλιώτες στην Νάξο . Έως τώρα ήρθαν σχεδόν 2000 . Οι κάτοικοι της Νάξου αποφάσισαν να απαγορέψουνε στο μέλλον κάθε ξεβαρκάρισμα , γιατί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα τροφοδοσίας . ‘’

Δεν ξέρουμε πόσοι τελικώς από αυτές τις οικογένειες Αϊβαλιωτών έμειναν στην Νάξο εκτός από μερικές οικογένειες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα και αυτές είναι :

Αγγελή : Κωμιακή , Σαγκρί
Επταήμεροι : Κόρωνο
Ευσταθιάδη : Τρίποδες
Μαλαματένιοι : Κυνίδαρο , Απείρανθο
Παντελιά : Κόρωνο , Κωμιακή
Φωτεινοί : Δαμαριώνα

Σίγουρα έμειναν και άλλες οικογένειες αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία .




ΠΗΓΗ. orinosaxotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου