ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Eurogroup - Συμφωνία - θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων - Αιματηρή λιτότητα μέχρι το 2060

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-6-2017





Στο «καναβάτσο» των δανειστών έπεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το βράδυ της Πέμπτης (15/06/2017), μετά και τη συμφωνία που επήλθε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου για το ελληνικό ζήτημα. 



 Παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου να παρουσιάσει ως «τεράστια επιτυχία» το νέο deal που οδηγεί και τυπικά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική καθώς το ζήτημα του χρέους, στο οποίο πόνταρε τα πάντα ο Αλέξης Τσίπρας, παραπέμφθηκε στις καλένδες, δηλαδή για μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος το 2018.
 
Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ενώ για το ελληνικό χρέος, βάση παραμένει η συμφωνία του Μαΐου 2016, ενώ υιοθετήθηκε και ρήτρα ανάπτυξης.

Επί της ουσίας, ο συμβιβασμός που έκλεισε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας μάς οδηγεί σε δύο πολύ σημαντικές παρατηρήσεις: Κατ' αρχάς, συνιστά μια οδυνηρή ήττα τόσο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέμενε με αλλεπάλληλες δηλώσεις του τον τελευταίο καιρό ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο (σ.σ. η γνωστή φράση «too good to be true» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός) σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους.


Η δεύτερη παρατήρηση αφορά αυτή καθαυτή τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κινείται συμμορφούμενη πλήρως ως προς τις υποδείξεις του Βερολίνου και των παρασκηνιακών παιχνιδιών του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναδεικνύεται ως το απόλυτο αφεντικό της Ευρώπης.

schaubleΟ τελευταίος, θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τον αλήστου μνήμης ανθέλληνα Αυστριακό πρεσβευτή, Κλέμενς Μέττερνιχ (1773-1859), ο οποίος προσπαθούσε να κάνει το βίο αβίωτο στους Έλληνες, την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Άλλες εποχές, αλλά οι μηχανορραφίες δεν άλλαξαν.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νέα συμφωνία - Τι θα γίνει με το ΔΝΤ

eurogroup2

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πηγές της Ευρωζώνης, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. 

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% από το 2023 έως το 2060.



ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου