ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Ο Πύργος της Βασιλίσσης Αμαλίας


003
Της Ανδρομάχης Βόγκλη.


Ο «Πύργος της Βασιλίσσης Αμαλίας», γνωστός και απλά σαν «Πύργος Βασιλίσσης», είναι ένα κτίσμα του προπερασμένου αιώνα στην περιοχή του Ιλίου, του οποίου η ανέγερση ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1854, ημερομηνία κατά την οποία έγιναν και τα εγκαίνια. 

Ο επιβλητικός πύργος, γοτθικού ρυθμού, δεσπόζει  στο ομώνυμο κτήμα, το οποίο αναδιαμορφώθηκε με πρωτοβουλία της τότε βασίλισσας της Ελλάδος, Αμαλίας. 
Η αναδιαμόρφωση άγγιξε και την προϋπάρχουσα στο κτήμα έπαυλη, μετατρέποντάς την στην νέα βασιλική έπαυλη του βασιλικού ζεύγους Όθωνα – Αμαλίας, από τον γάλλο αρχιτέκτονα Florimond Boulanger, κατ’ απομίμηση του Πύργου του HohenSchwangau όπου γεννήθηκε ο Όθωνας. 

Το κτήμα με την προσωπική φροντίδα της Αμαλίας, εξελίχτηκε σε πρότυπο κέντρο γεωργίας και κτηνοτροφίας, παράγοντας προϊόντα που διακρίθηκαν σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στις μέρες μας, με δαπάνη της εταιρίας στην οποία ανήκει, το μοναδικό αυτό κτίσμα, έχει αποκατασταθεί για την ανάδειξη της αναμφισβήτητης αξίας του ως χώρος ιστορίας και πολιτισμού. 

Μέρος του κτήματος που το περιβάλει έχει δοθεί στην μη κυβερνητική οργάνωση «Οργάνωση Γη – Κέντρο της Γης» για την δραστηριοποίησή της. 

Παράλληλα στο κτήμα, υπάρχουν στάβλοι με άλογα, βιολογικές καλλιέργειες με φιστικιές, ελιές και οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. 

Τα παραγόμενα σταφύλια οινοποιούνται στο κτήμα, στο διατηρητέο, εξοπλισμένο με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό οινοποιείο, το οποίο διαθέτει υπόγειες κάβες για την παλαίωση και διατήρηση των κρασιών. 

Τα κρασιά που παράγονται είναι βιολογικά, εξαιρετικής ποιότητας  και διατίθενται κυρίως από τον χώρο του οινοποιείου. 
Πραγματοποιούνται οργανωμένες οινογνωσίες καθώς και  ξεναγήσεις στο εσωτερικό του Πύργου. 












ΠΗΓΗ. politismos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου