Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ


            Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ απο την κ.Αργυρώ
      

             ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΨΗΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ





ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο (450 γραµµ.) φύλλο κρούστας
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωµένο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1½ φλ. τσαγιού σπορέλαιο
  • 1½ κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 2 κ.γλ. µπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια 
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα µαύρη


Για το σιρόπι

  • 1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1½ φλ. τσαγιού νερό
  • 2 ζουµερά πορτοκάλια (χυμός)
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουµε σε µπολ την κανέλα και τις 2 κ.σ. ζάχαρη.
Αλείφουμε µε βούτυρο ένα μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. 
Βουτυρώνουμε ένα ένα τα 6 φύλλα, τα πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, τα σουρώνουμε πλισέ και τα στρώνουμε πλάι πλάι στο σκεύος. 
Τα ψήνουμε για 10΄ στους 180°C, να ροδίσουν.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε τη ζάχαρη µε σύρµα ή µε µίξερ χειρός, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, τη βανίλια, το µπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά µε το σύρμα.  
Λίγο λίγο προσθέτουμε το λάδι ανακατεύοντας. 
Τέλος προσθέτουµε το κονιάκ και τις σταφίδες.
Κοµµατιάζουµε σε μικρά κοµµάτια µε τα χέρια τα υπόλοιπα φύλλα. 
Τα ρίχνουμε στο μείγμα και τα ανακατεύουμε, να βραχούν καλά.

Περιχύνουµε τα ψημένα φύλλα στο πυράντοχο σκεύος µε το µείγµα και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 180°C, στον αέρα, για 30΄, να σταθεροποιηθεί το γλυκό. 
Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιµάζουµε το σιρόπι. 
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 7΄-8΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. 
Περιχύνουμε το κρύο γλυκό µε το ζεστό σιρόπι.


                                                                                                          ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ