ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Νοσοκομειακό συνταγολόγιο & αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού στο ΕΣΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 12-6-2017


Με το λεγόμενο νοσοκομειακό συνταγολόγιο και με τον αναβαθμισμένο ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού αναμένεται να αντιμετωπιστεί η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων, σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο, ο οποίος μίλησε χθες στο συνέδριο του Health Daily για το νοσοκομείο και το νοσοκομειακό φάρμακο.




«Η πρόσφατη επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης συστάθηκε με γνώμονα τη συγκράτηση της δαπάνης, σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να είναι βιώσιμο» ανέφερε ο ΓΓ και συνέχισε:

«Το μεγάλο κόστος των καινοτόμων φαρμάκων συμβάλλει στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Αναβαθμίζεται συνεχώς η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και έχουμε το παράδειγμα της μείωσης του κόστους θεραπειών για την ηπατίτιδα C. Θα αξιολογούνται η τεκμηρίωση, η εκτίμηση κόστους-αποτελεσματικότητας, η προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τις υφιστάμενες θεραπείες και η ανικανοποίητη ιατρική ανάγκη που καλύπτει ένα καινοτόμο φάρμακο. 

Τα μητρώα χρονίων παθήσεων σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις θεραπείες. Η ψηφιοποίηση πρωτοκόλλων και μητρώων επίσης λειτουργούν στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της υγείας».

Τέλος, όπως τόνισε, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας, θα αναθεωρηθούν όλες οι προωθητικές ενέργειες των φαρμακευτικών εταιρειών και η σχέση τους με τους επαγγελματίες υγείας.

Το 2016 αυξήθηκε η κατανάλωση νέων και ακριβών θεραπειών

 

Από την πλευρά της, η Δέσποινα Μακριδάκη, A΄ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), υπογράμμισε στην ομιλία της:

«Στα νοσοκομεία χορηγούνται ειδικά νοσοκομειακά φάρμακα όπως: ορφανά φάρμακα, ευπαθή φάρμακα, φάρμακα κλινικών μελετών και θεραπείες πρώιμης πρόσβασης. 

Ο πιο ασφαλής τόπος χορήγησης αυτών των φαρμάκων είναι τα νοσοκομεία.
Μέσα στο 2016 σημειώθηκε αύξηση των κυτταροστατικών φαρμάκων και γενικά νέων και ακριβών φαρμάκων. Αυτά τα φάρμακα ανεβάζουν τη δαπάνη και χρήζουν αυστηρότερου ελέγχου. Επίσης υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σε αντιρετροϊκά, αντικαταθλιπτικά και καρδιολογικά φάρμακα. Υπάρχει δυσαναλογία αριθμού νοσοκομειακών ιατρών και φαρμακοποιών σε διάφορες υγειονομικές περιφέρειες».

«Μέσα στις προτάσεις μας περιλαμβάνουμε τον σωστό σχεδιασμό προμηθειών, τη χρήση ηλεκτρονικών πρωτοκόλλων, τις ενιαίες βάσεις δεδομένων ασθενών και γενικότερα τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και πνεύμα συνεργασίας» δήλωσε τέλος η κυρία Μακριδάκη.

Πλήττεται η επιχειρηματικότητα χωρίς να γίνονται μεταρρυθμίσεις 

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος ΔΣ Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αρμόδιος για θέματα νοσοκομείων, ανέφερε στην ομιλία του:

«Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε οριακό σημείο και για τον λόγο αυτόν είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις.
Στοίχημά μας και διακύβευμα αποτελεί πάντα η βιωσιμότητα του ΕΣΥ καθώς και το δικαίωμα των Ελλήνων ασθενών στην απρόσκοπτη και χωρίς εκπτώσεις πρόσβαση στις απαιτούμενες θεραπείες τους. 

Το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακά τους υπερασπίστηκε ο φαρμακευτικός κλάδος όλα τα χρόνια της κρίσης με θυσίες και κόστος, καλύπτοντας την υπέρογκη υπέρβαση της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής δαπάνης.

Η σημερινή κατάσταση πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζει ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη και το κυριότερο ούτε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. 

Εξαντλεί τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος και δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης τόσο στην κλινική έρευνα όσο και στη παραγωγή νέων φαρμάκων στη χώρα μας.
Το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, που βρίσκεται σήμερα κάτω από 2 δις, είναι ανεπαρκές για μια ολοκληρωμένη φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα», όπως άλλωστε ανέφερε και ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας.

«Τα νέα οριζόντια φοροεισπρακτικά μέτρα δεν συνιστούν καμία δομική μεταρρύθμιση, αλλά διαιωνίζουν την αναποτελεσματικότητα και μάλιστα εις βάρος των Ελλήνων ασθενών, των οποίων η συμμετοχή παρά τα μέτρα αυξάνεται» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Παναγούλιας.

Μονόδρομος ο έλεγχος των άλλων κέντρων κόστους & των συνταγών

 

«Αυτά τα μέτρα δεν στόχευσαν στη μείωση του όγκου κατανάλωσης και στον αριθμό των συνταγών» πρόσθεσε ο κ. Παναγούλιας και συνέχισε:

«Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σημειώθηκε με μεγάλη μείωση των τιμών και με τα εισπρακτικά μέτρα όπως rebate και clawback. «Η μόνη λύση αξιόπιστου ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η μείωση του όγκου κατανάλωσης, γιατί οι συνεχείς μειώσεις τιμών καθιστά την επένδυση στην παραγωγή φαρμάκων μη βιώσιμη. 

Ο έλεγχος και των άλλων κέντρων κόστους, τα οποία και αντιπροσωπεύουν το 85% της συνολικής δαπάνης, είναι μονόδρομος για τον εξορθολογιασμό του συστήματος Υγείας».

Ανεκδιήγητο το σύστημα των εκπτώσεων

 

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ήρθε η ώρα για να γίνουν αποδοτικές επενδύσεις στη χώρα και μάλιστα εκτός νοσοκομειακού τομέα και συμπλήρωσε:

«Το ανεκδιήγητο σύστημα εκπτώσεων και το σύστημα τιμολόγησης δεν έχει σχέση με συστήματα υγείας άλλων χωρών που έχουν άλλους φορολογικούς συντελεστές, άλλη πρόσβαση στο χρήμα και άλλο λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων. 

Επίσης, η διείσδυση των γενοσήμων ξεπερνά το 65% σε άλλες χώρες, ενώ στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έχουμε την υψηλότερη τιμή γενοσήμων στην Ευρώπη».



ΠΗΓΗ. onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου