ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Το φετινό πρόγραμμα στο Ηρώδειο

ΚΥΡΙΑΚΗ 4-6-2017


 



Σκηνή από την ταινία «Θωρηκτό Ποτέμκιν», που θα προβληθεί με συνοδεία μουσικής του Ντ. Σοστακόβιτς από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών







Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού φιλοξενεί φέτος 20 μεγάλες παραγωγές, που υπόσχονται να προσφέρουν στο κοινό μοναδικές μουσικές εμπειρίες. 

Οπερα, μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες, αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς, μουσικές του κόσμου, ονόματα της διεθνούς σκηνής και μιούζικαλ. 

Για πρώτη φορά στο θεσμό του Φεστιβάλ, λειτουργεί η κράτηση early bird, όπου τα πρώτα 200 εισιτήρια πωλούνται με έκπτωση 30%.

Είκοσι εκδηλώσεις δίνουν ρυθμό στο Ηρώδειο
 
Τις φετινές εκδηλώσεις έχει ανοίξει ήδη η όπερα «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Θα παρουσιαστεί και σήμερα, Σάββατο, αύριο και την Τετάρτη 7 Ιούνη. Μία μεγαλειώδης παραγωγή, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, με την Τσέλια Κοστέα (31/5, 3, 7/6) και την Σάε Κιουνγκ Ριμ (2, 4/6) στον κεντρικό ρόλο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος δίνει μία μεγάλη συναυλία, με τίτλο «Τα πιο ωραία μου τραγούδια θα σου πω», την Τρίτη 13 Ιούνη, με τραγούδια από το σύνολο του έργου του, που μετρά 50 χρόνια μουσικής καριέρας. Ο Θ. Μικρούτσικος ανεβαίνει στη σκηνή του Ηρωδείου με τους Γιάννη Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη και Μαριάννα Πολυχρονίδη.


 Την Πέμπτη 15 Ιούνη, η Ιμάνυ προσκαλεί το κοινό να τραγουδήσει μαζί της. Μαζί με την μπάντα της θα ερμηνεύσει τις μεγάλες της επιτυχίες, αλλά και κομμάτια από το νέο της δίσκο.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το Σάββατο 17 Ιούνη έργα των Γ. Κωνσταντινίδη, Σ. Ραχμάνινοφ και Π. Ι. Τσαϊκόφσκι. Στο «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα», έργο 18 του Σ. Ραχμάνινοφ, με την ΚΟΘ συμπράττει ο διεθνούς φήμης σολίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.

Τη Δευτέρα 19 Ιούνη, η Μαρία Φαραντούρη συναντά τους Τζιχάν Τούρκογλου, Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ και Ανια Λέχνερ, σε ένα ταξίδι «Πέρα από τα σύνορα», όπου οι μουσικές παραδόσεις της Ανατολής θα συναντηθούν με τα μουσικά ρεύματα της Δύσης.

Την επόμενη μέρα, στις 20 Ιούνη, ο δημοφιλής Ιταλός πιανίστας και συνθέτης Λουντοβίκο Εϊνάουντι θα μεταφέρει το κοινό στο μαγικό μουσικό του σύμπαν.
Την Τετάρτη 21 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Μουσικής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει έργα Μπαχ, Ρότα και Μουσόργκσκι, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη, με ελεύθερη είσοδο.

Η Καμεράτα, την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Ιούνη, θα παρουσιάσει το θρυλικό μιούζικαλ «Σουήνυ Τοντ - Ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street», με 26μελή θίασο από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές (Χάρης Ανδριανός, Νάντια Κοντογεώργη), καθώς και ένα 35μελές συμφωνικό σύνολο.

Μουσικές της Κρήτης για την Τετάρτη 28 Ιούνη. Εξήντα μουσικοί και τραγουδιστές και είκοσι χορευτές συνθέτουν μέσα από τραγούδια το μουσικό πανόραμα του νησιού.

Στις 30 Ιούνη, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας γιορτάζει τα 20 χρόνια της, με τη συναυλία Μη μου γράφεις γράμματα... Στη μεγάλη αυτή συναυλία, που είναι αφιερωμένη σε όλους όσους βιώνουν τη μετανάστευση και την προσφυγιά, συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Χαΐνηδες, Encardia, Ασπασία Στρατηγού, Λεωνίδας Μπαλάφας και Μαρίνα Σάττι.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει τα 180 χρόνια του και γιορτάζει με μία συναυλία το Σάββατο 1 Ιούλη. Μια αναδρομή στην παράλληλη πορεία της πόλης της Αθήνας και του Πανεπιστημίου της, στην οποία συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με τη σύμπραξη γνωστών τραγουδιστών και της Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Μία ιδιαίτερη μουσική συνεύρεση θα γίνει στις 3 Ιούλη. Ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» τραγουδά μαζί με σύνολο Τούρκων τραγουδιστών, με πρωτοστατούντες τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Κουτζί Εργκιουνέρ, σε ένα ταξίδι όπου η βυζαντινή μουσική συναντά την οθωμανική.

Την Τετάρτη 5 Ιούλη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Γερμανού αρχιμουσικού Γενς Τρέστερ, ερμηνεύει τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για τη σοβιετική ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν», το οποίο θα προβάλλεται παράλληλα. Σ' αυτή τη μουσική εκδοχή, αποσπάσματα από πέντε Συμφωνίες (4, 5, 8, 10 και 11) του Σοστακόβιτς «συμπορεύονται» με τη συγκλονιστική 65λεπτη κινηματογραφική αφήγηση από τον Αϊζενστάιν. Η ταινία γυρίστηκε για να τιμηθούν τα εικοσάχρονα της επανάστασης του 1905.

Στις 6 και 7 Ιούλη, ο σπουδαίος μαέστρος Γιούρι Τεμιρκάνοφ διευθύνει τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, συμπράττοντας με δύο σημαντικούς σολίστες: Τον νεαρότατο τσελίστα Πάμπλο Φεράντες (6/7) και τον Ρώσο πιανίστα Ντένις Ματσούεφ (7/7).

Την Κυριακή 9 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη, με τίτλο «Ολα σε θυμίζουν».

Μία πολυαναμενόμενη συναυλία, το «Solo in concert» του Γιαν Τιρσέν, γνωστού κυρίως από τη μεγάλη επιτυχία του σάουντρακ της ταινίας «Αμελί», θα γίνει στις 13 Ιούλη.

Η δεύτερη εμφάνιση της ΚΟΑ είναι το Σάββατο 15 Ιούλη, όπου συμπράττει με την σπουδαία πιανίστα Μάρτα Αργκεριχ, που με τη μαθήτριά της, Θεοδοσία Ντόκου, και την αφήγηση της Ανν Ντυτουά, ερμηνεύουν υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.

Η δεύτερη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το φετινό καλοκαίρι είναι «Ο Τροβαδούρος» του Τζουζέππε Βέρντι, στις 21, 23, 25 και 27 Ιούλη. Τον κεντρικό ρόλο σε αυτό το αρχετυπικό μελόδραμα του Ρομαντισμού ερμηνεύουν οι Πιέρο Πρέττι - Βάλτερ Φρακάρο, ενώ η Τσέλια Κοστέα ερμηνεύει τη Λεονόρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Ο Βιμ Μέρτενς, δραστήριος δημιουργός με φανατικό κοινό παγκοσμίως, επιστρέφει στη χώρα μας και δίνει μία μοναδική συναυλία την Κυριακή 30 Ιούλη.

Η μουσική στο Ηρώδειο κλείνει την Τρίτη 1 Αυγούστου, με τη συναυλία της Sistema Europe Youth Orchestra, ένα σχήμα που αποτελείται από 190 νεαρούς μουσικούς ηλικίας 10-20 ετών και 30 δασκάλους μουσικής από 27 χώρες.




ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου