Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΣΟΥΦΙΚΟ


                         Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

           ΣΟΥΦΙΚΟ (Παραδοσιακή συνταγή Ικαρίας)






ΥΛΙΚΑ
  • 4 μεγάλες πατάτες (ροδέλες)
  • 4 ξερά ψιλοκομ. κρεμμύδια
  • 4 πράσινες πιπεριές (φέτες)
  • 1 κόκκινη πιπεριά (φέτες)
  • 2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες (φέτες)
  • 3-4 σκελ. σκόρδο (φετούλες)
  • 2 ώριμες τριμ. ντομάτες
  • 1 μεγάλο κολοκύθι (ροδέλες)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 καυτερές πιπερίτσες
  • 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε όλα τα λαχανικά και τα σκουπίζετε. 
Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις ξεπικρίζετε, πασπαλίζοντας τες με αλάτι και αφήνοντας τες σε σουρωτήρι για 60 περίπου λεπτά. 
Μετά απλά τις ξεπλένετε. 
Στη συνέχεια, ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τρίβετε τις ντομάτες σε τρίφτη. 
 Καθαρίζετε τις πατάτες και το κολοκύθι και τα κόβετε σε ροδέλες και τεμαχίζετε τις πιπεριές σε φετούλες.

Ζεσταίνετε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα στη φωτιά και χωρίς να προσθέσετε νερό, βράζετε με το καπάκι όλα τα λαχανικά στα υγρά τους, προσθέτοντας τα σκόρδα κομμένα σε φετούλες. 


Μόλις περάσουν 10 λεπτά, προσθέτετε τις καυτερές πιπερίτσες και αλατοπιπερώνετε. Έπειτα, ανακατεύετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. 
Όταν τα λαχανικά «πιούν» το ζουμί τους, προσθέτετε το ελαιόλαδο, μαγειρεύοντας για ακόμα 10 λεπτά. 

Στο τέλος, ρίχνετε το κρασί, αφήνετε μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα και βράζετε μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά και κυρίως οι πατάτες. 
Αυτό το φαγητό τρώγεται και ζεστό και κρύο.



                                                                                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ






ΠΗΓΗ. kourdistoportocali