ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Λατινική Αμερική - Φυσικά αξιοθέατα που θα σας μαγέψουν

ΠΕΜΠΤΗ 1-6-2017



Πολλοί ονειρεύονται ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική, αλλά λίγοι καταφέρνουν να το πραγματοποιήσουν!

Για τους τυχερούς που ανήκουν στην κατηγορία των «σε λίγο καιρό θα βρίσκομαι εκεί», αλλά και για εκείνους που ταξιδεύουν μέσα από εικόνες και περιγραφές, δείτε παρακάτω τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της πανέμορφης αυτής «γωνιάς» του πλανήτη.


1. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Εκτείνεται σε 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα σε επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είναι το μεγαλύτερο και πιο πλούσιο από άποψη βιοποικιλότητας τροπικό οικοσύστημα στον κόσμο.



Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στη Βραζιλία (60%), το Περού 13%) και την Κολομβία (10%). Το φυσικό αυτό καταφύγιο ευδοκιμεί στη ροή του ποταμού Αμαζονίου και των παραποτάμων του, που ξεκινούν από τις Άνδεις του Περού και εκβάλλει 6.437 χιλιόμετρα μακριά στον Ατλαντικό Ωκεανό στις βορειοανατολικές ακτές της Βραζιλίας.

Κάθε χώρα διαθέτει πολλά φυσικά αξιοθέατα για να θαυμάσει κανείς: χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας που ζουν σε πάνω από 50 εθνικά πάρκα, καταφύγια άγριας ζωής ή τη μεγαλύτερη αλυσίδα νησιών σε γλυκά νερά στον κόσμο, το αρχιπέλαγος Anavilhanas στη Βραζιλία. 


 
2. Η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο (Salar de Uyuni) στη Βολιβία



Η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Καλύπτει έκταση 10.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων και δημιουργήθηκε από μετασχηματισμούς διαφόρων προϊστορικών λιμνών, που υπήρχαν στα οροπέδια της Βολιβίας.

Είναι γνωστή για τις μεγάλες ποσότητες σε κοιτάσματα αλατιού, ωστόσο οι αλυκές περιέχουν ακόμη τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην άλμη κρυμμένο βαθιά κάτω από τις αλυκές.

 
3. Ο παγετώνας Perito Moreno στην Παταγονία (Αργεντινή)



Όποιος έχει την τύχη να ταξιδέψει στο νοτιότερο άκρο της Λατινικής Αμερικής δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να δει από κοντά τους παγετώνες της Παταγονίας.

Η Παταγονία είναι μια περιοχή που καταλαμβάνει 670.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα της Χιλής και της Αργεντινής.

Ο παγετώνας Perito Moreno είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας στο Εθνικό Πάρκο Παγετώνων στο δυτικό τμήμα της Αργεντινής και περιλαμβάνει συνολικά 13 παγετώνες που καταλήγουν σε δύο μεγάλες λίμνες.

Εκτός από μεγαλύτερος είναι ακόμη και ο πιο ενεργός παγετώνας, καθώς προχωρά σχεδόν δύο μέτρα την ημέρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ένας από τους ελάχιστους παγετώνες στον κόσμο, που φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή.


 
4. Οι καταρράκτες του Iguazu σε Βραζιλία και Αργεντινή



Πρόκειται για ένα από τα πιο μαγευτικά, φυσικά θαύματα του κόσμου. Οι καταρράκτες του Ιγκουασού έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.

 
5. Τα χνάρια των δεινοσαύρων στη Βολιβία



Στην περιοχή Sucre της Βολιβίας, στους λόφους Cal Orck’o υπάρχουν περισσότερα από 5.000 χνάρια από 15 διαφορετικά είδη δεινοσαύρων, που έζησαν 68 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο «πάρκο» απολιθωμένων αποτυπωμάτων δεινοσαύρων στον κόσμο.

 
6. Η λίμνη Τιτικάκα στο Περού και τη Βολιβία



Η λίμνη Τιτικάκα είναι η μεγαλύτερη πλεύσιμη λίμνη στον κόσμο, που βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3.800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βρίσκεται στο οροπέδιο των Άνδεων ανάμεσα στα σύνορα του Περού και της Βολιβίας και θεωρείται ως ιερός τόπος γέννησης του πολιτισμού των Ίνκας.


 
7. Τα σπήλαια μαρμάρου της Παταγονίας, στη Χιλή και την Αργεντινή



Τα σπήλαια μαρμάρου της Παταγονίας βρίσκονται στην παγωμένη λίμνη General Carrera (γνωστή αλλιώς και ως λίμνη Μπουένος Άιρες) και είναι το αποτέλεσμα χιλιάδων ετών διαβρώσεων σε ογκόλιθους από μασίφ μάρμαρο. Είναι προσβάσιμα μόνο με βάρκα ή καγιάκ.

 
8. Το παλαιοντολογικό πάρκο Paleorrota στη Βραζιλία



Το Paleorrota είναι ένα τεράστιο παλαιοντολογικό, γεωλογικό πάρκο στην περιοχή Rio Grande do Sul στη νότια Βραζιλία. 
Καλύπτει έκταση 83.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες προϊστορικούς σχηματισμούς πετρωμάτων, απολιθώματα χλωρίδας και πανίδας και απολιθωμένα δέντρα, που χρονολογούνται από τις αρχές της Τριαδικής και Πέρμιας περιόδου, πριν από περισσότερα από 280 εκατομμύρια χρόνια.

 
9. Τα φαράγγια Colca και Cotahuasi στο Περού



Στα βορειοδυτικά των Άνδεων στο Περού βρίσκονται δύο από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου, τα Cotahuasi και Colca. Σχηματίστηκαν από τους ομώνυμους ποταμούς, οι οποίοι έχουν χαράξει τη γη σε βάθος 4.000 μέτρων, κάνοντάς τα να έχουν διπλάσιο βάθος από το ξακουστό Γκραν Κάνυον στην Αριζόνα των ΗΠΑ.


 
10. Τα νησιά Γκαλαπάγκος του Εκουαδόρ



Βρίσκονται σε απόσταση περίπου 970 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ειρηνικού στο Εκουαδόρ. Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι από τα πιο διάσημα μέρη στον κόσμο, χάρη στο γεγονός ότι έχουν παραμείνει ανέγγιχτα από ανθρώπινη παρέμβαση και αποτελούν καταφύγιο για πολλά σπάνια είδη. 
ΠΗΓΗ. newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου