ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Οι αφίσες του «Lend-Lease» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΠΕΜΠΤΗ 11-5-2017



Η πρώτη νηοπομπή που έφτασε στην ΕΣΣΔ στις 31 Αυγούστου 1941 αποτελούνταν από 7 πλοία.


 Παρά τις αντιθέσεις μεταξύ ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι χώρες αυτές ανέπτυξαν στενές σχέσεις ως σύμμαχοι στο αντιχιτλετικό μέτωπο. Στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, χρησιμοποίησαν την προπαγάνδα, εκδίδοντας και κυκλοφορώντας αφίσες με πιασάρικα συνθήματα.



Ο Ερυθρός Σταυρός συνέλεγε δωρεές και συντόνιζε τη βοήθεια προς τις συμμαχικές δυνάμεις. Στις 22 Ιουνίου 1941 ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να οργανώσει την παροχή βοήθειας προς την ΕΣΣΔ και να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της Γερμανίας.


 
Μετά τη σύναψη του συμφώνου συνεργασίας, ξεκίνησε η παράδοση στην ΕΣΣΔ στρατιωτικών προμηθειών, προϊόντων και τροφίμων.



Η σύζυγος του Τσώρτσιλ, Κλιμεντίν, οργάνωσε την ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού, φτιάχνοντας το ευρέως γνωστό «Ταμείο Κλιμεντίν Τσώρτσιλ».


 
Επιπλέον η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του περίφημου προγράμματος Lend-Lease (Εκχωρήσεως και Δανεισμού) παρείχε εξοπλισμό στις συμμαχικές χώρες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



 Αρχικά το πρόγραμμα Δανεισμού- Μίσθωσης ήταν ήταν εξαιρετικά βολικό για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.



 Πριν από τον Δεκέμβριο του 1941 οι ΗΠΑ δεν έλαβαν μέρος στον πόλεμο, και η κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει τα ισχυρά αντιπολεμικά αισθήματα που υπήρχαν στη χώρα. Βυθίζουμε τους φασίστες πειρατές.



Ο αντιχιτλερικός συνασπισμός που αποτελούνταν από 29 χώρες, παρείχε βοήθεια και στην ΕΣΣΔ. / Τα μέλη του αντιχιτλερικού συνασπισμού τον Ιούλιο του 1941.



Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο αντιχιτλερικός συνασπισμός ήταν συνώνυμος με τον όρο «Ηνωμένα Έθνη» ο οποίος προτάθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ και πρωτοεμφανίστηκε στη γνωστή Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών το 1942.



Η επιρροή του συνασπισμού εν καιρώ πολέμου αλλά και κατά τη μεταπολεμική οικοδόμηση της ειρήνης ήταν τεράστια. Χρησίμευσε ως βάση για τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).


 
Η συνεισφορά των μελών του αντιχιτλερικού συνασπισμού στον αγώνα ενάντια στον εχθρό ήταν εξαιρετικά άνιση. Ορισμένα μέλη αγωνίστηκαν ενεργά κατά της Γερμανίας και των συμμάχων της, ενώ άλλοι βοήθησαν με στρατιωτικό εξοπλισμό και κάποιοι άλλοι μόνο ονομαστικά συμμετείχαν στον πόλεμο.



 Με σημερινά δεδομένα η αξία της βοήθειας που παραδόθηκε στην περίοδο 1941-1945 ανέρχεται σε περίπου 140 δισ. δολάρια.




ΠΗΓΗ. gr.rbth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου