Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ - Μια Κυκλαδίτικη συνοικία στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης

ΚΥΡΙΑΚΗ 21-5-2017ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ .  ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ

Τα Αναφιώτικα είναι μια γραφική συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας. 

Δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. 

Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες τους, οικοδομώντας με τη σειρά τους τα σπίτια τους εκεί, λαθραία μεν αλλά με την ανοχή προφανώς των αρχών, κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας.

Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. 

Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.

 Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Μικρασιάτες πρόσφυγες εμπλουτίζοντας την σύνθεση του πληθυσμού. Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών. 

Τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από το υπουργείο πολιτισμού και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Τα οικήματα έχουν επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ. 

Οι κάτοικοι των Αναφιώτικων σήμερα (2015) είναι 65 και ανάμεσά τους 4 παιδιά.

 Η ευκολότερη - και δημοφιλέστερη - πρόσβαση στα Αναφιώτικα είναι από τα σκαλάκια που ξεκινούν δίπλα στον Άγιο Γιώργη του Βράχου, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, απολαμβάνουν την καλύτερη θέα στο Λυκαβηττό απ’ όλη την Αθήνα. 

Όταν ξεκινήσετε να τα ανεβαίνετε, θα έχετε την εντύπωση ότι καταλήγουν σε αδιέξοδο – συνηθίστε το και συνεχίστε να ανεβαίνετε καθώς έτσι μοιάζουν σχεδόν όλα τα δρομάκια-σκαλάκια στα Αναφιώτικα. 

Για να φτάσετε στον Άγιο Γιώργη του Βράχου, η διαδρομή με τη λιγότερη ανηφόρα είναι αυτή που ξεκινά από τη Θέσπιδος (δρομάκι-συνέχεια της πολύβουης Κυδαθηναίων) και εν συνεχεία στρίβει δεξιά στην Στράτωνος ή απο σταθμό μετρό Ακρόπολης αριστερά στη Διονυσίου Αεροπαγείτου και δεξιά στη Στράτωνος ανεβαίνουμε μέχρι να συναντήσουμε τον Άγιο Γιώργη.
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. el.wikipedia.org ,   newsbomb.gr