ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Βαλβίδες της καρδιάς - Στένωση, ανεπάρκεια και αντιμετώπιση

ΣΑΒΒΑΤΟ 27-5-2017



Οι τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς εξασφαλίζουν τη ροή του αίματος αποκλειστικά προς τη μία κατεύθυνση. 
Ανοίγουν πλήρως, επιτρέποντας τη ροή του αίματος, και μετά κλείνουν πλήρως όταν οι μύες της καρδιάς συστέλλονται. 

Αν κάποια από τις παραπάνω λειτουργίες παρουσιάσει βλάβη, η αποτελεσματικότητα της καρδιάς ελαττώνεται. 


Όταν κλείνουν οι γλωχίνες μιας φυσιολογικής, υγιούς καρδιάς, εφαρμόζουν ερμητικά η μία με την άλλη και εμποδίζουν την παλινδρόμηση του αίματος. Οι γλωχίνες που δεν κλείνουν ερμητικά ονομάζονται «ανεπαρκείς». Επιτρέπουν στο αίμα να παλινδρομήσει, πράγμα που καταπονεί την καρδιά.


gloxina1 

Η πνευμονική αρτηρία σπανίως παρουσιάζει στένωση ή καθίσταται ανεπαρκής. Οι τρεις γλωχίνες της πνευμονικής βαλβίδας είναι στρογγυλεμένες στο κάτω μέρος και εφαρμόζουν σφιχτά, όταν κλείνουν. 

Ως αποτέλεσμα, σφραγίζουν ερμητικά την είσοδο μεταξύ της δεξιάς κοιλίας και της πνευμονικής αρτηρίας.

gloxina2

Έγινε διάγνωση ότι η κόρη μου πάσχει από μιτροειδή στένωση -τι σημαίνει αυτό;


Το στόμιο της μιτροειδούς βαλβίδας στην καρδιά στενεύει και περιορίζει τη ροή του αίματος από τον αριστερό κόλπο προς την αριστερή κοιλία. Κατά κανόνα, για να εμφανιστούν συμπτώματα, το εγκάρσιο τμήμα της βαλβίδας πρέπει να περιοριστεί σε εμβαδόν κάτω του 1,5 τετραγωνικού εκατοστού.


Τι αποτέλεσμα έχει αυτή η στένωση;


Αυξάνεται η πίεση του αίματος στον κόλπο, επηρεάζοντας την πίεση στους πνεύμονες και προκαλώντας λαχάνιασμα. Ο αριστερός κόλπος μεγαλώνει σε μέγεθος για να αντισταθμίσει το φαινόμενο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κολπικές αρρυθμίες – συνηθέστερα, κολπική μαρμαρυγή.

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτή την πάθηση στην κόρη μου;


Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από μια σπάνια παιδική λοίμωξη που ονομάζεται οξύς ρευματικός πυρετός. 

Όταν επηρεάζει και την καρδιά, ονομάζεται ρευματική καρδιοπάθεια. Οι γλωχίνες της πάσχουσας βαλβίδας, οι τενόντιες χορδές και οι θηλώδεις μύες οι οποίοι συγκρατούν τις γλωχίνες στη θέση τους μπορεί να υποστούν φλεγμονή, να εμφανίσουν ουλές και να βραχυνθούν.

Μπορεί η μιτροειδής βαλβίδα να παρουσιάσει διαρροή;


Ναι. Όταν η βαλβίδα δεν κλείνει πλήρως, το φαινόμενο ονομάζεται ανεπάρκεια, ενώ η διαρροή ονομάζεται παλινδρόμηση της μιτροειδούς. Καθώς το αίμα ρέει πίσω προς τον άνω θάλαμο, η καρδιά χρειάζεται να εργάζεται ολοένα και πιο σκληρά, κάτι που μπορεί να έχει οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. 

Στην περίπτωση αυτή, αισθάνεστε δύσπνοια και εμφανίζετε κατακράτηση υγρών. Μια συνήθης αιτία είναι η επονομαζόμενη πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας. Άλλες αιτίες είναι η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα ή βλάβη στο μυοκάρδιο. 

Το υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνώσει την ανεπάρκεια της μιτροειδούς, η οποία είναι δυνατό να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι η αορτική στένωση;


Η αορτική στένωση είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας, η οποία μειώνει τη ροή αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Η αριστερή κοιλία διογκώνεται ως αποτέλεσμα της καταπόνησης της να διοχετεύσει το αίμα μέσω της αποφραγμένης βαλβίδας. 

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να παρουσιάσετε στηθάγχη ή να έχετε λιποθυμικές τάσεις (λόγω ανεπαρκούς παροχής αίματος στον εγκέφαλο). 

Μπορεί, τελικά, να παρουσιαστεί συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια λόγω καταπόνησης της αριστερής κοιλίας και άρα είναι απαραίτητη η ανακατασκευή της αορτικής βαλβίδας ώστε να προληφθεί η ανάπτυξη της νόσου. 

Η αορτική στένωση απαιτεί χειρουργική επέμβαση και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Γιατί μπορεί να παρουσιάσω αορτική στένωση;


Σήμερα, η πιο συνήθης αιτία είναι η εκφυλιστική καρδιακή νόσος που παρουσιάζεται πιο συχνά σε ηλικιωμένα άτομα.

 Επηρεάζει τους συνδέσμους των βαλβίδων (τα συνδετικά τμήματα μεταξύ των γλωχίνων), οι οποίοι κολλάνε μεταξύ τους, συμφύονται και, τελικά, συσσωρεύουν αποθέματα ασβεστίου. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι επίκτητη ή να προκληθεί από ρευματική καρδιοπάθεια.

Μπορεί να παρουσιάσει διαρροή η αορτική μου βαλβίδα;


Ναι. Στην περίπτωση αυτή, μέρος του αίματος που διοχετεύεται στην αορτή παλινδρομεί προς την αριστερή κοιλία, η οποία αναγκάζεται να εργαστεί παραπάνω ώστε να βρει χώρο για το επιπλέον αίμα. Τα τοιχώματα της κοιλίας γίνονται παχύτερα ως αντίδραση στην παραπάνω καταπόνηση και στη συνέχεια η κοιλία διογκώνεται. 

Η καταπόνηση παράγει αυξημένη πίεση στην αριστερή κοιλία και μεταδίδεται προς τα πίσω στον αριστερό κόλπο και στους πνεύμονες, οι οποίοι μπορεί να γεμίσουν με υγρό, προκαλώντας δύσπνοια. 

Η ανεπάρκεια της αριστερής κοιλίας μπορεί να οδηγήσει, τελικά, σε ανεπάρκεια και της δεξιάς κοιλίας, αν η ασθένεια εξελιχθεί χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Μπορεί να διορθωθεί η διαρροή της αορτικής βαλβίδας;


Ναι. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται αφού η παλινδρόμηση επιδεινωθεί τόσο ώστε να προκαλεί αδυναμία της κοιλίας, με αποτέλεσμα την καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί νωρίς η ανεπάρκεια της βαλβίδας μέσω φυσικής εξέτασης και υπέρηχου, γιατί η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Όταν υπάρχει σημαντική ανεπάρκεια, η συνήθης θεραπεία είναι η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας.

Μπορεί να εμφανίσει στένωση η τριγλώχινα βαλβίδα μου;


Ναι, αλλά συνήθως λόγω ρευματικού πυρετού, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνήθως επηρεάζεται και η μιτροειδής βαλβίδα.

Τι αποτέλεσμα έχει η στένωση της τριγλώχινας;


Η στένωση της τριγλώχινας βαλβίδας οδηγεί εντέλει σε καρδιακή ανεπάρκεια και συσσώρευση υγρών στο σώμα. Καθώς το αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα σας περιορίζεται από τη βαλβίδα, μειώνεται η καρδιακή απόδοση και η κόπωση αποτελεί όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για αντικατάσταση της τριγλώχινας βαλβίδας.

Είναι πιθανό να παρουσιάσει στένωση η πνευμονική μου βαλβίδα;


Μπορεί να παρουσιαστεί στένωση της πνευμονικής βαλβίδας αλλά πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο. Συνήθως αποτελεί συγγενή ανωμαλία που αντιμετωπίζεται καλύτερα μέσω διαστολής της στενωτικής πνευμονικής βαλβίδας με «μπαλονάκι», μια επέμβαση που είναι παρόμοια με την αγγειοπλαστική.

Μπορεί να παρουσιάσει παλινδρόμηση η πνευμονική μου βαλβίδα;


Ναι. Η πνευμονική παλινδρόμηση παρουσιάζεται κυρίως ως αντίδραση στην υψηλή πίεση του αίματος στην πνευμονική κυκλοφορία (πνευμονική υπέρταση). Το αυξημένο έργο της δεξιάς κοιλίας μειώνει την ικανότητα της να διοχετεύει αποτελεσματικά το αίμα, προκαλώντας ανεπάρκεια στη δεξιά πλευρά της καρδιάς. 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, συσσώρευση υγρών, δύσπνοια, πόνο στο στήθος και λιποθυμία κατά τη σωματική άσκηση.

ΒΙΝΤΕΟ.



Η αντιμετώπιση των βαλβιδικών ανωμαλιών

Ο σύζυγος μου πάσχει από ανεπάρκεια μιτροειδούς. Μπορεί να επιδιορθωθεί η μιτροειδής βαλβίδα;


Ναι. Η θεραπεία της ανεπάρκειας μιτροειδούς εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη διόρθωση της διαταραχής μέσω χειρουργικής ανακατασκευής της μιτροειδούς βαλβίδας. 

Η ανακατασκευή εξαρτάται από το πού και πώς έχει υποστεί κάκωση η βαλβίδα. Π.χ., οι γλωχίνες που δυσλειτουργούν είναι δυνατό να συρrαφούν στην αρχική τους θέση, οι τενόντιες χορδές που έχουν υποστεί ρήξη είναι δυνατό να επιδιορθωθούν, ενώ ο τραυματισμένος θηλώδης μυς μπορεί να επιδιορθωθεί και να επανασυνδεθεί στο κοιλιακό τοίχωμα. 

Η ανακατασκευή έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την αντικατάσταση. Υπάρχει μικρότερος κίνδυνος θανάτου, δεν απαιτούνται αντιπηκτικά φάρμακα και η επιδιορθωμένη βαλβίδα θα λειτουργεί καλύτερα από οποιαδήποτε τεχνητή.

Μπορούν να επιδιορθωθούν ή να αντικατασταθούν άλλες βαλβίδες;


Σε γενικές γραμμές, ναι. Οι αορτικές βαλβίδες που είτε έχουν υποστεί στένωση είτε είναι ανεπαρκείς συνήθως αντικαθίστανται. Η ανακατασκευή αορτικής βαλβίδας δεν αποτελεί επιτυχή τεχνική. Οι τριγλώχινες βαλβίδες είναι δυνατό να αντικατασταθούν όταν έχουν υποστεί σοβαρή στένωση, ενώ επιδιορθώνονται όταν είναι ανεπαρκείς.

Η κόρη μου πάσχει από μιτροειδή στένωση. Τι θεραπευτική αντιμετώπιση να περιμένει;

Η αντιμετώπιση της μιτροειδούς στένωσης, που αποτελεί πια λιγότερη συνήθη πάθηση, αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών και την ανακατασκευή της στενωτικής βαλβίδας. 

Η κόρη σας μάλλον πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση αλατιού και νερού και να παίρνει διουρητικά. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί έλεγχος του καρδιακού της ρυθμού. 
Για την αποφυγή της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας, ο γιατρός της μπορεί να της χορηγήσει αντιβιοτικά για την καταπολέμηση των μικροβίων που μπορεί να προσβάλλουν το αίμα.

Πώς θα διορθωθεί η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας;


Αυτό πρέπει να γίνει χειρουργικά. Ο πιο απλός τρόπος είναι η χρήση μιας εξωτερικής συσκευής για τη διεύρυνση της μιτροειδούς βαλβίδας, που ανακουφίζει τα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να γίνει με την εισαγωγή της συσκευής σε μια αρτηρία και την προώθηση της προς την καρδιά. Τα συμπτώματα μπορεί να επανεμφανιστούν σε μερικά χρόνια και να χρειαστεί μια πιο αποφασιστική επέμβαση, όπου η ελαττωματική μιτροειδής βαλβίδα αντικαθίσταται με εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Θα χρειαστεί ποτέ αντικατάσταση η επιδιορθωμένη μιτροειδής βαλβίδα;


Πιθανώς. Αν η μιτροειδής βαλβίδα έχει ήδη επιδιορθωθεί και δεν λειτουργεί σωστά, τότε χρειάζεται αντικατάσταση της. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μιτροειδής βαλβίδα αντικαθίσταται όταν υπάρχει μορφολογική ανωμαλία – για παράδειγμα, λόγω ρευματικής καρδιοπάθειας (ρευματικός πυρετός). Τα άτομα που υποβάλλονται σε αντικατάσταση βαλβίδας πρέπει να παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα για την υπόλοιπη ζωή τους.

Ποιες τεχνητές βαλβίδες χρησιμοποιούν οι χειρουργοί κατά την επέμβαση αντικατάστασης;


Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι τεχνητής βαλβίδας, που ονομάζονται και προθετικές. Πρόκειται για τις μηχανικές και τις βιοπροθετικές βαλβίδες. Οι μηχανικές βαλβίδες αποτελούνται από αδρανή, αποστειρωμένα υλικά, ενώ οι βιοπροθετικές προέρχονται από πτωματικούς ανθρώπινους ιστούς, από χοίρους ή, πιο συχνά, από αγελάδες. 

Ο τύπος της βαλβίδας που χρησιμοποιείται στην επέμβαση αντικατάστασης εξαρτάται από την ανάγκη δια βίου αντιπηκτικής αγωγής ή την προβλεπόμενη ανθεκτικότητα της βαλβίδας.

Ποιες είναι οι διάφορες μηχανικές βαλβίδες;


Η πρώτη μηχανική προθετική βαλβίδα, η σφαιροειδής βαλβίδα Starr-Edwards αποτελούνταν από μια μικρή σφαίρα μέσα σε ένα δικτυωτό κλωβό. Σήμερα, οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες είναι οι δισκοειδείς βαλβίδες σύγκλισης. 

Για παράδειγμα, η βαλβίδα St. Jude είναι μικρού μεγέθους, έχει δύο γλωχίνες και ανοίγει κεντρικά, σαν καταπακτή, προς τη διεύθυνση της ροής του αίματος. Περισσότερες από 170.000 δίφυλλες βαλβίδες εμφυτεύονται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο.

Ποια ειναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μηχανικών βαλβίδων


Το βασικό όφελος είναι η ανθεκτικότητα – οι βαλβίδες αυτές λειτουργούν καλά για διάστημα δεκαετιών. Υπάρχουν τρία βασικά μειονεκτήματα. 

Πρώτον, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της εγκάρσιας διατομής της οπής της βαλβίδας, πράγμα που δημιουργεί εγγενώς στενωτική βαλβίδα. Δεύτερον, μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τρίτον, προκαλούν γρηγορότερη ανάπτυξη θρόμβων, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν αντιπηκτικά σε όλη τους τη ζωή.

Ποιες είναι οι διάφορες βιολογικές βαλβίδες;


Αρχικά, οι βιολογικές βαλβίδες λαμβάνονταν από ανθρώπινα πτώματα και παρασκευάζονταν κατάλληλα ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση λοίμωξης ή η πρόκληση ανοσοποιητικής αντίδρασης. Ωστόσο, δεν ήταν πρακτικές, γιατί η διαθέσιμη προσφορά δεν κάλυπτε τη ζήτηση, ενώ οι βαλβίδες ήταν ιδιαίτερα εύθραυστες. 

Η καρδιά των χοίρων, η οποία είναι παρόμοια σε μέγεθος με αυτή των ανθρώπων -και λειτουργεί κατά κύριο λόγο με τον ίδιο τρόπο- αποτέλεσε πηγή αντικατάστασης για προσθετικές βαλβίδες αρκετές δεκαετίες. 

Πρόσφατα, χρησιμοποιούνται συχνότερα βαλβίδες από καρδιά αγελάδας. Οι βαλβίδες ζώων υποβάλλονται σε επεξεργασία προς αποφυγή λοίμωξης και απόρριψης. Συνήθως, τοποθετείται πρόθεση (στεντ) στο εσωτερικό τους για καλύτερη αιμοδυναμική και ευκολία τοποθέτησης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ζωικών βαλβίδων;


Το βασικό πλεονέκτημα μιας ζωικής βαλβίδας είναι ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα πέραν των πρώτων μηνών μετά την επέμβαση, όταν είναι υψηλός ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων. 

Στο τέλος της περιόδου αυτής, η νέα βαλβίδα περιβάλλεται από τον ιστό του λήπτη και υπάρχει μικρότερος κίνδυνος θρόμβων. Τα χαρακτηριστικά ροής (η διαφορά πίεσης και η εγκάρσια διατομή) της ζωικής βαλβίδας είναι ελαφρώς καλύτερα από εκείνα της μηχανικής βαλβίδας St. Jude.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των ζωικών βαλβίδων;


Το πιο σημαντικό μειονέκτημα είναι η μειωμένη ανθεκτικότητα. Οι ζωικές βαλβίδες τείνουν να καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου και ίσως χρειαστούν αντικατάσταση. Σε ορισμένα άτομα, αυτό ξεκινά κατά το πέμπτο μετεγχειρητικό έτος. 

Ως το δέκατο πέμπτο μετεγχειρητικό έτος, περίπου 50% των ζωικών βαλβίδων χρειάζονται αντικατάσταση. Ευτυχώς, η καταστροφή αυτή είναι σταδιακή και μπορεί να παρακολουθείται μέσω υπέρηχων . Έτσι, η αντικατάσταση της βαλβίδας μπορεί να προγραμματιστεί και να μην αποτελέσει ξαφνικό, καταστροφικό επεισόδιο.



ΠΗΓΗ. healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου