ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

«Εξιτήριο» απ' την κρίση για το κεφάλαιο το «πιστοποιητικό θανάτου» των λαϊκών δικαιωμάτων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5-5-2017


 







Το σύνθημα της «μαχητικής» υπεράσπισης της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά και της εξαπάτησης και των ψεύτικων προσδοκιών για το λαό, έδωσε ξανά χτες ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που εξέτασε την πρόσφατη συμφωνία και τις κυβερνητικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

Παρουσιάζοντας το τέταρτο μνημόνιο ως το εξιτήριο απ' το «καθεστώς των μνημονίων» και αναπαράγοντας ισχυρισμούς, όπως ότι ήταν μια αναγκαία επιλογή, η καλύτερη δυνατή στις υπάρχουσες συνθήκες και ότι τα καλύτερα έπονται, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε στους υπουργούς του οδηγίες και βασικές κατευθύνσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στην κατεύθυνση που προστάζει ο στόχος για ανάκαμψη του κεφαλαίου.

«Κατορθώσαμε η τεχνική συμφωνία να είναι εντέλει ισορροπημένη και βιώσιμη (...) μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο» ανέφερε, εξωραΐζοντας τον βαθιά αντιλαϊκό της χαρακτήρα. 

Εντούτοις, μην μπορώντας να τον κρύψει, πρόσθεσε ότι «η συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε», ενώ τη χρέωσε στους δανειστές που «έχουν συγκεκριμένο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας (...) σε σύγκρουση πολλές φορές με αυτό που εμείς επιδιώκουμε για τη χώρα, για την οικονομία και για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών», βγάζοντας «λάδι» το εγχώριο κεφάλαιο, τα συμφέροντα του οποίου υπαγόρευσαν όσα αντιλαϊκά μέτρα έχουν παρθεί κι όσα πρόκειται ακόμα να παρθούν.

Παρόλα αυτά, πρυτάνευσε ο «θεμελιώδης στόχος. Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», στόχος που «συνιστά το πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον», όπως είπε, ουσιαστικά υπαγορεύοντας στο λαό να καταπιεί τα νέα μέτρα σε ένδειξη του ...πατριωτισμού του, όπως βάφτισε το καθήκον που διεκπεραιώνει η κυβέρνησή του απέναντι στην αστική τάξη, υπηρετώντας τα προτάγματά της.

Εξόφθαλμος εξωραϊσμός του μνημονίου
 
Φυσικά, απ' το αφήγημα δεν έλειψαν τα περί «σκληρής διαπραγμάτευσης», στην οποία οφείλονται τα «αντίμετρα», που κατά τον πρωθυπουργό «θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας», αλλά «και στις επιχειρήσεις». 

«Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος», ανέφερε παραδεχόμενος ότι η επίθεση στο λαό δεν θα έχει τέλος, αφού οι αντιλαϊκοί στόχοι θα μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο για να πιάνονται οι στόχοι του κεφαλαίου, με τα γνωστά μέσα επίτευξής τους, ενώ και τα ίδια τα «αντίμετρα», που κατά βάση θα περιλαμβάνουν επιπλέον μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου, συνιστούν ταυτόχρονα και παραδοχή της ανάγκης διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που αυτή η πολιτική θα αναπαράγει.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα αντίμετρα θα κατατεθούν στη Βουλή σε ξεχωριστό άρθρο (σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές σε πολλά άρθρα), ενώ επιβεβαιώνοντας ότι στόχος είναι και η συντήρηση του δικομματικού αποπροσανατολιστικού καβγά, πρόσθεσε πως «περιμένουμε φυσικά να δούμε και την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα».  

Συνολικά το πακέτο των μέτρων αναμένεται στη Βουλή στις 16 ή 17 Μάη.

«Ικανοποιητικά» χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας και τα υπόλοιπα που προβλέπονται στη συμφωνία, π.χ. για την Ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι «κατορθώσαμε να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και η πώληση μονάδων της να περιοριστεί μονάχα στο 40% των λιγνιτικών μονάδων». Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, επίσης, επικρότησε την κατάργηση της Κυριακής αργίας επειδή «θα αφορά Κυριακές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές».

Εξιτήριο για το κεφάλαιο...
 
«Κάναμε αυτή τη δύσκολη πολιτική επιλογή, παίρνοντας ουσιαστικά το εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων που άφησαν τεράστιες πληγές στη χώρα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, και επιχειρώντας να απαντήσει γιατί μιλάει για «εξιτήριο», εξήγησε ότι αναφέρεται σε εξιτήριο απ' την κρίση για το κεφάλαιο, αφού η αντιλαϊκή συμφωνία ανοίγει δρόμο για πρόσβασή του σε ρευστότητα και μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του.

Ετσι, ανέφερε: «Γιατί μιλάμε για εξιτήριο όμως; Διότι, η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουμε άμεσα τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες. 

Πρώτη και βασική είναι αυτή του χρέους (...) μία λύση για το χρέος που θα δημιουργεί έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ (...) 

Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελεί επίσης τη βασική προϋπόθεση, ώστε να προχωρήσει και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

Ηδη οι καθυστερήσεις, λόγω των παράλογων απαιτήσεων κυρίως του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, έχουν κοστίσει στην ελληνική οικονομία και πρέπει γρήγορα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

...και επιτάχυνση σε αντιλαϊκή κατεύθυνση
 
Κατόπιν των παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ένα σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησής μας», ότι «η παράταση των διαπραγματεύσεων δέσμευσε χρόνο και φαιά ουσία από τα περισσότερα υπουργεία» και ότι πλέον δεν υπάρχει «το άλλοθι της διαπραγμάτευσης» και το κυβερνητικό έργο «δεν μπορεί να καθυστερεί».

Ξεκινάει, κατά συνέπεια, το ξεδίπλωμα του «στρατηγικού σχεδιασμού σε ορίζοντα εξαετίας», όπως είπε, αποκλείοντας πρόωρες εκλογές και προεξοφλώντας νίκη του κόμματός του και στις επόμενες, αφήνοντας να αιωρείται η εντύπωση πως τότε, και έξω απ' τη μέγκενη της ...επιτροπείας, τα μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής παρέμβασης για τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου θα σημαίνουν... παραγωγή φιλολαϊκού έργου.

Την αμέσως επόμενη στιγμή, βέβαια, διευκρίνιζε ότι το έργο αυτό είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου, περιγράφοντας τους «κόμβους» της κυβερνητικής προσπάθειας που υπαγορεύουν οι στόχοι του κεφαλαίου και ξεχωρίζοντας «το ζήτημα των επενδύσεων», όπου, όπως είπε: 

«Εχουν ήδη μπει οι βάσεις για να καρποφορήσει η προσπάθειά μας στον τομέα αυτό. Ψηφίσαμε έναν σοβαρό φιλοεπενδυτικό αναπτυξιακό νόμο, έχουμε αξιοποιήσει στο έπακρο τα διαθέσιμα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ και ενισχύουμε ακόμα παραπάνω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η εμπέδωση της σταθερότητας που φέρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το σήμα για ένα αναγκαίο ισχυρό επενδυτικό κύμα, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία».

Επιπλέον και συμπληρωματικά στο υπόλοιπο αντεργατικό και αντιλαϊκό πλαίσιο, σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ιεραρχεί τη «μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», τις αλλαγές δηλαδή που δρομολογούνται στο μηχανισμό αυτό του αστικού κράτους ώστε να υπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας ανά κλάδο και περιοχή, αλλά και τη «συνταγματική αναθεώρηση», τις αλλαγές και προσαρμογές που απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου