ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Εκτός κόφτη συνταξιούχοι με αγροτικό εισόδημα

ΔΕΥΤΕΡΑ 8-5-2017


Διασώζονται από τον κόφτη του 60% οι συνταξιούχοι και άλλων Ταμείων πλην ΟΓΑ που συνεχίζουν να καλλιεργούν, ενώ σε διακεκαυμένη ζώνη για έξτρα εισφορές ΕΦΚΑ βρίσκονται μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν φορολογητέο αγροτικό εισόδημα.

 
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που παρείχε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όλων δηλαδή των πρ. Ταμείων κύριας ασφάλισης πλην ΟΓΑ, που ήταν ήδη συνταξιούχοι ή είχαν καταθέσει αίτηση στις 13/5/2016 και ασκούσαν αγροτική δραστηριότητα διασώζονται από τον «κόφτη» του νόμου Κατρούγκαλου και μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς να χάσουν το 60% της σύνταξής τους.

Τα ίδια πρόσωπα θα απαλλάσσονται και από την υποχρεωτική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ για το αγροτικό τους εισόδημα.

Υπενθυμίζεται πως οι συνταξιούχοι ΟΓΑ έχουν ήδη εξαιρεθεί από τον «κόφτη» με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία ξεκαθάρισε πως οι κατ' επάγγελμα αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31/12/2024 μπορούν να καλλιεργούν ανενόχλητοι. 

Ο «κόφτης» θα ισχύσει για πρώτη φορά σε όσους κατ' επάγγελμα αγρότες συνταξιοδοτηθούν από το 2025 και μετά.

Αντίθετα το μαχαίρι του 60% θα νιώσουν οι νέοι συνταξιούχοι πλην ΟΓΑ (π.χ. Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) που συνταξιοδοτούνται με τον νόμο Κατρούγκαλου (από 13/5/2016 και μετά) και θελήσουν να ασκήσουν αγροτική δραστηριότητα.

Επίσης όσοι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων υποβάλουν πρώτη φορά δήλωση ΟΣΔΕ το 2017 θα υποστούν περικοπή κατά 60%, καθώς αναγνωρίζονται ως νεοεισερχόμενοι. 

Αντίστοιχη τύχη επιφυλάσσεται και για ασφαλισμένους ετερο-επαγγελματίες (π.χ. δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες) που δηλώνουν αγροτικό φορολογητέο εισόδημα ή και λαμβάνουν επιδότηση από χωράφια στο χωριό. 

Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε πως θα πληρώνουν εισφορές για το φορολογητέο αγροτικό εισόδημα οι εργαζόμενοι ετεροεπαγγελματίες, πλην των αγροτών ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ.

Εξαιρέσεις
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις να εξαιρεθούν ενδεχομένως όσοι έχουν μικρές εκμεταλλεύσεις και εισόδημα περιστασιακό χωρίς βιοποριστικό χαρακτήρα. Αυτό δεν αποκλείεται να συνδεθεί με τις καταστατικές διατάξεις του πρ. ΟΓΑ, από τις οποίες προκύπτει η υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.


Αν και τα νομικά κείμενα που έχουν μέχρι στιγμής ερμηνεύσει το νόμο αφήνουν να εννοηθεί πως κάθε αγροτικό εισόδημα θα εισφοροδοτηθεί, ειδικοί υποστηρίζουν πως εισοδήματα που προέρχονται από αγροτική δραστηριότητα δεν μπορούν να υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές αν δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ.

Και αυτή προέκυπτε εφόσον δεν υπήρχε υποχρέωση ασφάλισης σε άλλο Ταμείο. 

Σε αυτή την «γκρίζα ζώνη» βρίσκονται 500.000-600.000 μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα εισφορά για εισόδημα από κτήματα στο χωριό. 



ΠΗΓΗ. ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου