ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Η μαγεία του βυθού σε 90+1 καρέ

ΚΥΡΙΑΚΗ 7-5-2017


Επιμέλεια -  Ειρήνη Αναδιώτη, Ιωάννα Μπρατσιάκου

Πώς είναι η ζωή κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, των λιμνών, των ποταμιών ή ακόμα και μέσα σε μια πισίνα ή ένα ενυδρείο; 

Χάρη σε μερικούς τολμηρούς φωτογράφους που δεν διστάζουν να βουτήξουν σε παγωμένα νερά για να ανακαλύψουν και να απαθανατίσουν τον υποβρύχιο κόσμο, ο καθένας μας μπορεί πλέον να τον εξερευνήσει από την οθόνη ενός υπολογιστή.

Ο διαγωνισμός Underwater Photographer of the Year υμνεί το έργο αυτών των φωτογράφων σε έναν ετήσιο απολογισμό με τα πιο άρτια και εντυπωσιακά υποβρύχια καρέ. 
Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1965 αναδεικνύοντας ως νικητή τον Βρετανό Phil Smith, ενώ σήμερα διαθέτει δέκα κατηγορίες με διαφορετικές θεματικές, όπως ναυάγια, πορτραίτα και συμπεριφορές των πλασμάτων του βυθού.

Τους νικητές για το 2017 ανέδειξαν οι έμπειροι φωτογράφοι Peter Rowlands, Martin Edge and Alex Mustard από τη θέση των κριτών.


ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ της χρονιας 2017

 

Η φωτογραφία ενός χταποδιού περίτεχνα τραβηγμένη με ευρυγώνιο φακό σε μικρό βάθος χάρισε στον Γάλλο δύτη Gabriel Barathieu τον τίτλο του Underwater Photographer of the Year 2017

Η εικόνα ξεχώρισε ανάμεσα σε 4500 υποβρύχια καρέ που τράβηξαν φωτογράφοι από 67 διαφορετικές χώρες.

Ο Barathieu απαθανάτισε το "Χταπόδι που Χορεύει" (Dancing Octopus) σε μια λίμνη στο μικροσκοπικό νησί Mayotte στον Ινδικό Ωκεανό. "Έπρεπε να περιμένω την ανοιξιάτικη παλίρροια, όταν το νερό έχει βάθος μόλις 30 εκατοστά, ούτως ώστε το χταπόδι να 'γεμίζει' τη στήλη του νερού. 

Πλησίασα όσο περισσότερο μπορούσα για να δημιουργήσω τη συγκεκριμένη εικόνα, χρησιμοποιώντας ευρυγώνιο φακό που κάνει το χταπόδι να μοιάζει τεράστιο" εξηγεί ο ιδιος.

Ο κριτής Alex Mustard σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη εικόνα το χταπόδι μοιάζει σαν εξωγήινο πλάσμα, ενώ σχολίασε τις συνθήκες υπό τις οποίες τραβήχτηκε η φωτογραφία ως εξής: "Το νερό είναι στο ύψος του γόνατου, αποδεικνύοντας ότι η υποβρύχια φωτογραφία απευθύνεται σε όλους όσους είναι διατεθειμένοι να βρέξουν λίγο τα δάχτυλά τους στο νερό".

Η λήψη έγινε με φωτογραφική μηχανή Canon 5ds, φακό Canon 14 mm f2,8 II και θήκη Subal. Ο φωτισμός είναι φυσικός και οι ρυθμίσεις της μηχανής είναι f16, 1/125s, ISO 100.



                                            Wide angle

Νικητής της πρώτης κατηγορίας, Wide Angle, αναδείχθηκε ο Αμερικανός Ron Watkins (UPY 2017) με τη φωτογραφία "One in a Million" (Ένα στο Εκατομμύριο) που τραβήχτηκε στον κόλπο Valdez στην Αλάσκα.

Όπως εξήγησε ο φωτογράφος, αναζητούσε καρχαρίες όταν το σκάφος στο οποίο επέβαινε διασταυρώθηκε με ένα τεράστιο κοπάδι από μέδουσες που εκτεινόταν σε εκατοντάδες μέτρα. "Περάσαμε πολλές ώρες στο νερό μαζί τους. 

Ήταν εξωπραγματικό και πιο πυκνό από οτιδήποτε ανάλογο έχω συναντήσει, ακόμα και στη Λίμνη των Μεδουσών στο Palau".

Ο κριτής Alex Mustard σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εικόνα άξιζε πραγματικά τη διάκριση, λόγω της έντονης χρωματικής και σχηματικής αντίθεσης μεταξύ θέματος και φόντου.

Η λήψη έγινε με φωτογραφική μηχανή NikonD800, φακό Nikon 16-36 mm και θήκη Sea & Sea. Ο φωτισμός έγινε με δύο Sea & Sea YS-250 Strobes και οι ρυθμίσεις της μηχανής είναι f10, 1/250s, ISO 400.


 .......................................................................................................................................................













ΣΥΝΕΧΕΙΑ...portfolio.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου