ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Πρόστιμο 100€ για αγορές άνω των 500€ με μετρητά

ΚΥΡΙΑΚΗ 28-5-2017


Στο πλαίσιο περιορισμού της χρήσης μετρητών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για τη μη εξόφληση από τον λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, με τη χρήση κάρτας ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. 


Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2015/2376 και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στο ΦΠΑ, αλλά και στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, «τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. 

Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά».

Μάλιστα, για τους παραβάτες της διάταξης αυτής, δηλαδή για όσους χρησιμοποιούν μετρητά ή μη ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών για την εξόφληση αγαθών ή παροχής υπηρεσιών αξίας 500 ευρώ και άνω το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ για κάθε παράβαση.

Πρακτικά εκείνοι που θα εξακολουθήσουν να θέλουν να πληρώνουν με μετρητά δεν θα πτοηθούν από τη διάταξη αυτή, καθώς μπορούν να «μοιράσουν» το εκάστοτε ποσό για τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών με τέτοιο τρόπο που δεν θα υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Δηλαδή αντί για ένα περαστικό των 600 ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθεί με κάρτα ή μέσω τραπέζης θα εκδοθούν δύο αποδείξεις ή τιμολόγια αξίας 300 ευρώ έκαστο που θα εξοφληθούν με μετρητά.

Τα νέα φορο-πρόστιμα

Αναλυτικότερα, το προωθούμενο νομοσχέδιο φέρνει νέα πρόστιμα, από 100 έως και 1.000 ευρώ, για τη μη έκδοση ή λήψη παραστατικών (αποδείξεις ή τιμολόγια) από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, αλλά και για τη μη έκδοση στοιχείων διακίνησης.

Με το άρθρο 12 του εν λόγω νομοσχεδίου τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς στην παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 προστίθενται περιπτώσεις ιε, ιστ και ιζ και έτσι αυτό διαμορφώνεται ως εξής:

«Για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του:

ιε) δεν εκδίδει λογιστικά αρχεία ή εκδίδει ή λαμβάνει ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ,

ιστ) διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης,

ιζ) δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010.
Τα πρόστιμα μάλιστα για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο (1) καθορίζονται ως εξής:


η) πεντακόσια (500) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και χίλια (1.000) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού φορολογικού συστήματος στις περιπτώσεις ιε και ιστ της παρ. 1.

θ) εκατό (100) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης ιζ της παρ. 1».
Με βάση τις ανωτέρω διατάξεις στο εξής θα επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο σε κάθε επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος εντοπίζεται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχει εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή άλλα φορολογικά στοιχεία ή να έχει εκδώσει ανακριβή φορολογικά στοιχεία και για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ανωτέρω νέα μέτρα «στοχεύουν» κυρίως τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τους γιατρούς, που δεν υπόκεινται στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες από την κυβέρνηση στη Βουλή περιλαμβάνει αρκετά από τα 25 προαπαιτούμενα που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του σχετικού «πακέτου» της δεύτερης αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο σπεύδει για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, προκειμένου να είναι έτοιμο για τη μεγάλη και σκληρή «μάχη» στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπου αναμένεται να κριθεί και η «τύχη» του χρέους.




ΠΗΓΗ. aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου