Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Καστελόριζο - Το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας

ΣΑΒΒΑΤΟ 29-4-2017


Το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας είναι ένα κουκλίστικο νησί, με παραδοσιακά σπιτάκια με κεραμίδια και χρωματιστούς τοίχους, φιλόξενους ανθρώπους και μια ομορφιά που κάποια στιγμή της ζωής σου θα πρέπει να αισθανθείς από κοντά. 

Το Καστελόριζο ή Μεγίστη απέχει 72 ν.μ. από τη Ρόδο και μόλις 2 από τα τουρκικά παράλια και τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει καθημερινή αεροπορική σύνδεση με τη Ρόδο. Χειμώνα-καλοκαίρι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Ρόδο γίνεται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, με διάρκεια ταξιδιού 4 ώρες, ενώ το καλοκαίρι προσεγγίζει το νησί και ένα καταμαράν που κάνει τη διαδρομή σε δυόμισι ώρες.


Το Καστελόριζο κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια και κατά καιρούς πολέμησαν πάρα πολλοί για να περιέλθει στην κατοχή τους. 

Από το 1948 έχει ενωθεί με την Ελλάδα. 
Αξίζει μια επίσκεψη στο μουσείο, όπου φιλοξενούνται ευρήματα διαφόρων περιόδων, στο Παλαιόκαστρο, τον αρχαίο οικισμό όπου διασώζεται μια επιγραφή που αναφέρει και το όνομα «Μεγίστη», στο Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, το οποίο χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μ.Χ. και, φυσικά, στο νησάκι της Ρω, το οποίο επί δεκαετίες φυλούσε η μοναδική του κάτοικος, η Κυρά της Ρω.
 

Δεν φημίζεται για τις αμμουδιές του αλλά για τα πεντακάθαρα και διάφανα νερά του. Βουτιές μπορείς να ρίξεις και από τον κόλπο του λιμανιού, ενώ όλο το νησί γύρω-γύρω έχει βραχώδεις περιοχές όπου μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου . 

Εναλλακτικά, καϊκάκια πάνε στα κοντινά νησάκια Ρω, Στρογγυλή, Άγιο Γεώργιο.                                                           ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟ


ΠΗΓΗ. 1. athensvoice
              2. google