Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Ρεβιθάδα Σίφνου


                          Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

                                  Ρεβιθάδα Σίφνου




ΥΛΙΚΑ
  • 1/2 κιλό ρεβίθια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας σόδα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 6 φλιτζάνια νερό
  • χυμό 1 λεμονιού
  • 3 κουταλάκια αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για το σφράγισμα του πυρίμαχου σκεύους ή της γάστρας

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε τα ρεβίθια και τα καλύπτουμε με χλιαρό νερό.
Τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε από το βράδυ μέχρι το πρωί στο νερό. 
Τα στραγγίζουμε, και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με σόδα. 
Τα αφήνουμε για 30 λεπτά της ώρας.

Μετά τα πλένουμε 3-4 φορές και τα βάζουμε σε πήλινο σκεύος με καπάκι ή σε γάστρα. Προσθέτουμε το πράσο μαζί με τα κρεμμύδια -τα πασπαλίζουμε πάνω από τα ρεβίθια, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, και προσθέτουμε τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, και τα καλύπτουμε με νερό να σκεπαστούν (υπολογίζουμε το νερό να είναι δύο δάχτυλα πάνω από τα ρεβίθια).

Φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι με αλεύρι και νερό, και σφραγίζουμε με το ζυμάρι το καπάκι με το χείλος του σκεύους ή της γάστρας, ώστε να μη φεύγει ο ατμός.

Τα ψήνουμε στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία με αντίσταση (180 βαθμούς για 6 ώρες για αργό ψήσιμο ή στους 200 βαθμούς για 2 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα (αν έχετε στο σπίτι σας ξυλόφουρνο ακόμα καλύτερα).
Είναι παράδοση από βραδύς οι γυναίκες να ανάβουν τον ξυλόφουρνο και βάζουν τα ρεβίθια να σιγοψήνονται μέχρι το πρωί.


                                                                                                               ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ




ΠΗΓΗ.news.gr