Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (12 Απριλίου 1945 - 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015)

ΤΕΤΑΡΤΗ 12-4-2017










Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης χάρισε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε ερμηνευτές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρινέλλα, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Σοφία Μπέλλου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Καλατζής, η Ελένη Βιταλη, ο Χρήστος Θηβαίος, η Αφρδίτη Μάνου, η Καίτη Χωματά, η Πόπη Αστεριάση, η Κατερίνα Κούκα, ο Γιώργος Μαρίνος. Κάποια μάλιστα από τα τραγούδια του, έγιναν και διεθνείς επιτυχίες όπως το "Μαρία με τα Κίτρινα" και το "Χαλασιά μου". 

Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1945 στην Αθήνα. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινηματογράφο, μουσική για μπαλέτο και έργα στο ιδίωμα της σύγχρονης μουσικής για μικρά και μεγάλα σύνολα η σόλο όργανα. 

Υπήρξε μέλος της ΕΕΘΣ (Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μεταφραστών και Συνθετών), της ΕΔΕΤ (Ένωση Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού) και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΜΣ (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος) του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο.

 Από το 2004 έως το 2010 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και του Δ. Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ.Με την υπογραφή του Βασίλη Δημητρίου κυκλοφόρησαν περισσότερα από τριακόσια πενήντα τραγούδια και είκοσι οχτώ προσωπική δίσκοι (LP & CD), αποτέλεσμα μιας συνεργασίας με ποιητές και στιχουργούς όπως οι Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Γκούφας, Άκος Δασκαλόπουλος, Γιάννης Λογοθέτης, Νάνος Βαλαωρίτης, Πάμπλο Νερούδα κ.α. 


Θέατρο

Είχε γράψει μουσική σε εβδομήντα θεατρικές παραστάσεις για το σύγχρονο θέατρο, το αρχαίο δράμα και το παιδικό θέατρο. 

Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Κώστας Μπάκας, ο Στέφανος Ληναίος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Νίκος Περέλης, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Μιχάλης Μπούχλης, Λάμπρος Κωστόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Σλόμπονταν Ουνκόφσκι κ.α. 


Είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, Ιωαννίνων και Λαμίας, το θέατρο Διαδρομή, με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους και με το Κρατικό Θέατρο στην Πολωνία.

 Τηλεόραση

Δεκαπέντε από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές έχουν τη δική του μουσική, όπως είναι οι «Κίτρινος Φάκελος», «Κόκκινα Μαλλιά», ο «Μεγάλος Θυμός», «Τρεις χήρες», «Καπνισμένος Ουρανός», «Παλίρροια», «Ο Κατάδικος», «Η Εκτέλεση», «Καρυωτάκης», «Ματωμένα Χώματα». 

Μέσα από την μουσική που έγραψε για τις τηλεοπτικές σειρές καθιέρωσε, μαζί με άλλες μουσικές προτάσεις, την κλασική φόρμα, ενώ τα τραγούδια που έγραψε σε πολλές από αυτές τις σειρές έγιναν αναπόσπαστο και απαραίτητο στοιχείο τις εικόνας ενώ λειτούργησαν και αυτόνομα και έγιναν μεγάλες επιτυχίες. 

Όπως έγινε στην περίπτωση των τραγουδιών "Το Πεπρωμένο" από τη σειρά Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, "Πόσο πολύ σ' αγάπησα" από τη σειρά "Πρόβα Νυφικού" κ.α.).

Στην τηλεόραση υπήρξε ο δημιουργός και παρουσιαστής της εκπομπής «Τραγούδια στο Συρτάρι», μιας εκπομπής που παρουσίαζε ανέκδοτες μουσικές και τραγούδια Ελλήνων δημιουργών και που -τότε - επηρέασε την ελληνική δισκογραφία. 

Μέσα από αυτή την εκπομπή ακούστηκαν για πρώτη φορά ο «Σταυρός του Νότου» του Θ. Μικρούτσικου, «Το Φράγμα» του Δ. Μούτση, ανέκδοτα τραγούδια μέχρι τότε των Μ. Πλέσσα, Γ.Χατζηνάσιου, Γ. Μητσάκη, Λ. Κόκοτου Ν. Μαυρουδή κ. π. α. αλλά και σύγχρονη μουσική των Θ. Αντωνίου, Μ. Γρηγορίου, Γ.Κουρουπού. 

Ακούστηκε η άγνωστη μέχρι τότε μουσική της Αρχαίας Ελλάδος αλλά και ξεχασμένη άγνωστη μουσική από την Μ.Ασία.

 Διακρίσεις

Το 1998, ο Δήμος Αθηναίων του απένειμε το βραβείο ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ για τη μουσική του στο θεατρικό έργο «Φαύστα» του Μποστ

 Το 2000, το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου του απένειμε το έπαθλο «Δημήτρης Μητρόπουλος» για την θεατρική του μουσική την περίοδο 1998 – 2000.

Το 2004, ο Δήμος Ζωγράφου του απένειμε Ειδικό Τιμητικό Βραβείο για την συνολική προσφορά του στο Ερασιτεχνικό Θέατρο.

Το 2006, το Θρακικό Κέντρο Πολιτισμού "Διόνυσος" του απένειμε τιμητικό βραβείο για την πολυετή και πολύπλευρη προσφορά του στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Το 2008, έλαβε Ειδική διάκριση για τη μουσική στην ταινία μικρού μήκους «Αποχαιρετισμός στα όπλα» της Νάνσυ Σπεσιώτη στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας - 10ο Διεθνές Πανόραμα.

Δισκογραφία L.P. - C.D.

    1974: Ω ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ
    1975: ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ
    1976: ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
    1977: ΠΑΡΑΘΥΡΙ ΠΑΡΑΘΥΡΙ
    1978: Η ΔΑΣΚΑΛΑ Η ΒΡΟΧΗ
    1980: ΚΥΚΛΑΔΕΣ
    1980: ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ
    1981: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ
    1985: KAΠΝΙΣΜΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
    1993: ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ
    1993: ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    1994: ΦΑΥΣΤΑ - ΜΗΔΕΙΑ
    1995: Η ΠΡΟΒΑ ΤΟΥ ΝΥΦΙΚΟΥ
    1997: ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ
    1997: Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
    1997: Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
    1998: ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΗ ΓΑΤΑ
    1998: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΥΜΟΣ
    1998: ΝΕΦΕΛΕΣ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
    1999: O NANOΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΝΑΝΟ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ
    1999: ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
    2000: ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
    2000: ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    2000: ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΛΩΝΟΥΝ
    2001: ΙΠΠEIΣ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
    2002: ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
    2003: ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ του ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΟΥΓΚΟ
    2005: ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
    2005: ΟΡΕΣΤΗΣ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ
    2005: ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ του ΣΑΙΞΠΗΡ
    2007: ΛΟΞΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ
    2008: ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΕΡΓΑ Ι - ΙΙ
    2009: ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ
    2009: Κ.Γ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ
    2009: ΤΡΕΙΣ ΚΥΚΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ
    2010: ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΓΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Δίσκοι 45 Στροφών και Συμμετοχές

    1967: ΑΣ' ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ - ΜΑΥΡΑ ΠΟΥΛΙΑ
    1968: ΔΥΟ ΦΙΛΙΑ - ΛΥΣ' ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ
    1969: ΌΤΑΝ ΗΜΟΥΝΑ ΜΙΚΡΗ - ΕΚΕΙ ΠΟΥ T' ONEIΡO TEΛΕΙΩΝΕΙ
    1971: MOΥ 'ΠΕΣ ΣΟΥΠΑ - ΣΚΑΡΤΗ ΒΓΗΚΕΣ
    1971: ME ΠΗΡΑΝΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ - ΣΚΑΡΤΗ ΒΓΗΚΕΣ
    1971: ΠΕΤΡΙΝΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ -- ΜΕΣ' ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ
    1971: XAΛΑΣΙΑ ΜΟΥ - ΑΣΤΡΑΨΕ Η ΑΝΑΤΟΛΗ (Διασκευή Δημοτικού)
    1972: ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ ΚΥΡΑ ΜΟΥ - ΈΝΑ ΔΥΟ
    1972: Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΥΛ ΣΑΝΤΜΑΝ - ΚΥΡ ΔΑΣΚΑΛΕ
    1973: ΑΧ ΚΑΛΕ ΝΑΥΤΑΚΙ - ΜΙΚΡΕ ΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΕ
    1973: KΑΝΑΡΙ ΜΟΥ - ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΪ
    1973: ZHΣAME ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΗΣΑΜΕ
    1973: Ω ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ -- ΟΜΟΛΟΓΙΑ [α' έκδοση]
    1974: Ω ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ -- ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ [β' έκδοση]
    1975: ΗΤΑΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ - ΠΑΖΑΡΙ - Ο ΘΩΜΑΣ
    1976: ΣΑΡΑΝΤΟ - Η ΛΕΜΟΝΙΑ
    1998: ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΚΑΗΜΟ - ΤΑ ΤΕΡΜΙΝΑ - ΤΩΡΑ ΣΒΗΣΑΝΕ Τ' ΑΣΤΕΡΙΑ ΖΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΗΣΑΜΕ
    1999: ΣΤΑΒΕΝΤΟ (ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΪΦΥΛΛΙΑ - ΔΙΣΚΟΙ ΚΥΤΤΑΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ)
    2003: ΕΡΩΤΑ ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ γ' στάσιμο


ΠΗΓΗ. 1. protothema.gr
             2. el.wikipedia.org


ΒΙΝΤΕΟ.